Quesadilla: Przepis z kurczakiem na meksykańską tortillę
Quesadilla – czy wiesz jakie jedzenie kryje się pod tą nazwą? To nadziewana tortilla wywodząca się z Meksyku. Jednak jest to również popularne tutaj. Jak go przygotować w domu?
Quesadilla, danie z kolonialnego Meksyku, może brzmieć obco, ale jego przygotowanie mile Cię zaskoczy. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku rodzajów sera i zwykłych tortilli, więc szybki i smaczny obiad pojawi się na stole w mgnieniu oka.
Co to jest quesadilla?
Jak sama nazwa quesadilla sugeruje, zdecydowanie nie jest to danie czeskie. Jej korzenie sięgają XVI wieku w Meksyku. W tamtym czasie ulubionym jedzeniem Meksykanów były placki kukurydziane, które znamy jako tortille. W tym czasie hiszpańscy zdobywcy tak się nimi zainteresowali, że stopniowo zaczęli dostosowywać je do własnego gustu. Podobnie jak wiele innych potraw, quesadilla przeszła wiele zmian i odmian. Podstawą jest klasyczna meksykańska tortilla, nie powinno zabraknąć różnych rodzajów sera, które są nieodzowną częścią tradycyjnej quesadilli (queso = ser).
Do przygotowania quesadilli nie wystarczy jeden zwykły ser, sięgnij po kombinację serów takich jak cheddar, mozzarella, ser kozi, gouda czy niva. Sery powinny być bardziej wyraziste w smaku.
Jakie mięso pasuje do quesadilli?
Wariantów przygotowania jest naprawdę wiele. Dlatego dziś możemy spotkać również quesadillę z mięsem, do której szczególnie pasuje kurczak lub wieprzowina – quesadilla z szatkowanym kurczakiem, szatkowaną wieprzowiną i wołowiną nie jest wyjątkiem.
Jakiej tortilli użyć do quesadilli?
Tortilla to podstawa, bez niej danie by nie istniało. Do wyboru wersja klasyczna z kukurydzą lub wersja pełnoziarnista lub bezglutenowa.
Z czym on się przygotowuje?
Oprócz podstawowej quesadilli, dla której typowa jest odmiana sera, spotkać można również wersję mięsną lub warzywną, gdzie do przygotowania wykorzystuje się ziemniaki, szpinak, mieszankę warzyw, grzyby, quesadillę fasolowo-fasolową lub tofu.
Jest nawet wersja na słodko, na przykład z nutellą i lodami.
Przepis na Quesadillę
Ten przepis na quesadillę z kurczakiem jest bardzo łatwy i szybki, idealny do przygotowania obiadu, gdy się spieszysz.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyścić, obrać i pokroić kurczaka w bardzo małe paski.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy.
- Tuż przed końcem posyp mięso mieloną czerwoną papryką – uważaj, aby papryczki nie przypalić, danie będzie gorzkie.
- Mięso z patelni odłożyć na bok, cebulę pokrojoną w plastry włożyć na patelnię, paprykę w paski – posolić i pieprzyć.
- Warzywa puszczą soki, więc gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut – nie dłużej, aby były chrupiące.
- Na drugą patelnię wlewamy kroplę oleju, rozgrzewamy i układamy na niej tortillę, którą smarujemy sosem BBQ, posypujemy startą goudą, dodajemy kurczaka, warzywa.
- Umieść wszystkie składniki na tortilli, tak aby tortilla mogła być złożona i smażona z obu stron.
- Podawaj quesadillę ze śmietaną lub białym jogurtem.
Polecamy: Grillowane warzywa na grillu
- Meksykańska quesadilla byłaby pyszna z resztkami mięsa z niedzielnego pieczonego kurczaka.
- Quesadillę można również doprawić różnymi dressingami, np. czosnkowym lub śliwkowym – w zależności od użytych składników.
- Można też przygotować domową tortillę, jest to właściwie pszenny placek, którego przygotowanie wcale nie jest trudne.
Jak zrobić wegetariańską quesadillę?
Quesadilla jest również odpowiednia dla wegetarian, wystarczy pominąć mięso i przygotować tradycyjną quesadillę serową. Domową quesadillę możesz dodać do niej co chcesz, w wersji wegetariańskiej może to być tofu, halloumi lub po prostu mieszanka warzyw. Wersja wegetariańska jest również pyszna z jajkiem i serem.
Źródło: bestrecipes.com.au, goodfood.com.au
Inne ulubione przepisy