Quiche: Przepis na francuskie pikantne ciasto
Pokochasz pikantny quiche już po pierwszym kęsie. Jeśli masz dość słodkich wypieków, wypróbuj ten przepis na quiche, który jest pyszny. Tort nadaje się do świętowania i na każdą wizytę.
Zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy składniki są świeże i smaczne, wygodnie jest przygotować coś dobrego dla zęba. Przyjrzyjmy się historii popularnego dziś na całym świecie przysmaku! Na koniec dowiesz się, jak przygotować quiche.
Historia quiche
Quiche Lorraine, jak oryginalnie nazywa się to danie, pochodzi z Lotaryngii we Francji – w oryginale Lotaryngia. Według legendy właśnie tam wywodzi się wyśmienita potrawa, którą po polsku wymawia się „kiš”. Ale być może jego pochodzenie będzie nieco bardziej skomplikowane, ponieważ Anglicy już przygotowywali podobne pikantne ciasta w XIV wieku. Ale wkładają do nich mięso i ryby, tego we francuskich przysmakach nie znajdziesz. Jeszcze bardziej interesująca jest możliwość, że na koncepcję wpłynęły niemieckie panowanie w Lotaryngii. Sugeruje to również nazwa ciasta – jego nazwa najwyraźniej pochodzi od niemieckiego słowa „kuchen”.
Angielska forma tortu jest nawet odnotowana w źródłach historycznych – mówi się, że już w 1399 roku, kiedy koronowano Henryka IV, podawano z tej okazji rodzaj słodkiego ciasta. Ale w przeciwieństwie do swojej francuskiej wersji zawierał miód i szafran. Francuski quiche prawdopodobnie nie będzie miał wiele wspólnego z angielskim quiche.
Skoro mowa o tradycyjnym preparacie, z pewnością wielu osobom przychodzi do głowy, że jego nazwa jest bardzo podobna do określenia, które znamy z Ameryki Południowej. Quiche ze szpinakiem, cebulą czy innymi składnikami zdecydowanie nie ma nic wspólnego z pierwotnymi rdzennymi mieszkańcami środkowej i północnej Gwatemali. Ich plemię jest znane jako Quiche. Ale podobieństwo jest czysto przypadkowe.
Oryginalny przepis na quiche
Choć dzisiaj pod tym przysmakiem pewnie myślimy o pysznym i chrupiącym cieście, to oryginalny quiche powstał z ciasta chlebowego. Stopniowo rozwinęło się to w dzisiejszą bardzo chrupiącą i kruchą skórkę, co jest bardzo typowe dla tego przysmaku. Dziś ciasto na quiche jest o wiele smaczniejsze niż jego oryginalna forma chlebowa.
Stopniowo to ciasto rozprzestrzeniło się na cały świat. Podobnie jak jego formy – o ile pierwotnie quiche Lorraine przyrządzano ze śmietany, jajek i bekonu, o tyle dziś często w jego koncepcji pojawia się ser. Do dziś placek z ciasta chlebowego wyrabia się w Badenii, niedaleko Jeziora Bodeńskiego na granicy Niemiec, Austrii i Szwajcarii.
Modyfikacja Quiche
Szukasz odpowiedniego sposobu na zrobienie quiche? Tradycyjna metoda jest bardzo trudna do znalezienia, ponieważ ta słynna potrawa podróżowała po całym świecie, więc każdy dostosował ją do własnej kultury i upodobań smakowych. Po drugiej wojnie światowej to słone ciasto rozprzestrzeniło się dosłownie na wszystkie zakątki świata. Największą popularnością cieszyła się wśród Amerykanów, którzy lubili przyrządzać to danie za czasów hipisów. W ten sposób oryginalny quiche Lorraine spotkał się z wieloma odmianami. Możesz go skosztować jako:
- Quiche ze szpinakiem,
- brokuły,
- Grzyb,
- z owocami morza
- cukinia.
Każda kultura coś dodała, ale pozostaje tylko jeden oryginał, francuski quiche.
W Ameryce to ciasto, które jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, jest nawet tak popularne, że co roku 20 maja kilka firm gastronomicznych rywalizuje o to, kto upiecze największą ucztę podczas francuskiego święta ciasta. Słone ciasto obchodzi tu w tym dniu swoje święto.
Przepis na Quiche Lorraine
Dość gadania, teraz przejdźmy do rzeczy. Przygotujmy klasyczny quiche. Przygotowanie nie jest trudne, a smak ciasta bardzo Ci się spodoba!
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw zmiksuj masło, mąkę pszenną i szczyptę soli. Następnie dodać 7 łyżek zimnej wody i wyrobić gładkie ciasto.
- Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej kwadrans.
- Przygotować tortownicę i wysmarować ją masłem i posypać półgrubą mąką.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt tortownicy.
- Boczek podsmażyć na patelni.
- Podsmaż cebulę na maśle na złoty kolor. Następnie dodaj do niego bekon.
- Spód ciasta nakłuwamy widelcem i układamy na nim papier do pieczenia. Załaduj go fasolą. Piec przez 20 minut. Następnie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut.
- W misce ubij jajka, śmietanę, cebulę i połowę sera. Dodaj sól i pieprz. Wypełnij ciasto tą mieszanką. Pozostałym serem posypać nadzienie.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
- Pozostaw ciasto do ostygnięcia na patelni, a następnie pokrój i podawaj na talerzach.
Polecamy: Przepis na ratatouille
Jeśli nie chcesz robić własnego ciasta, możesz również spróbować wersji quiche z ciasta francuskiego. Jest to szczególnie przydatne, jeśli dopiero zaczynasz i boisz się, że nie będziesz w stanie zrobić własnego ciasta. Następnie możesz urozmaicić klasyczny quiche sezonowymi warzywami i przygotować quiche z dyni, cukinii lub pora.
Jak podawać quiche
Nie jest dobrym pomysłem nadmierne pieczenie miękkiego ciasta. Naprawdę trzymaj się czasu, w którym ma być w piekarniku, a następnie wyjmij go bez kompromisów. Ciasto jest charakterystyczne dla swojej giętkości, zwłaszcza w środku, gdzie ma tendencję do bycia elastycznym. Przesuszone ciasto również traci swój smak.
Nie spiesz się, aby pokroić ciasto. Zaleca się odczekać co najmniej kwadrans przed jego uruchomieniem. Dzięki temu, że chwilę poczekasz, sklei nie tylko nadzienie, ale i korpus.
Nie możesz się doczekać zrobienia klasycznego ciasta? Quiche można oczywiście modyfikować w zależności od upodobań. To ciasto jest oryginalnym francuskim, gdzie cebulowy quiche jest wzbogacony jedynie o smak smażonego boczku. Bacon Quiche podawany jest z pokrywką francuską lub z sałatką. Najczęściej podaje się go z białym winem.
Lorraine uwielbia to pikantne ciasto i ludzie używają go na lunch, kolację lub jako poczęstunek na imprezach świątecznych. Można też przygotować placek z bekonem, to oryginalny i tradycyjny pomysł. Ale jeśli pojedziesz do Lotaryngii i zapytasz o quiche, będziesz zaskoczony. Każda rodzina ma swoją własną odmianę.
Jest na przykład placek ze szpinakiem, serem szwajcarskim czy domowy quiche paprykowy.
Quiche pod każdym względem
Jak już wspomnieliśmy, quiche jest oryginalne, ale można je zmieniać według własnych upodobań smakowych. Bezglutenowy quiche można zrobić bardzo łatwo, zalecamy jedynie użycie silikonowej formy do ciasta.
Na przykład quiche z pomidorów z cebulą i serem nadaje się podczas zbiorów. Stworzenie oryginalnego quiche ze szparagami, na które zetrzyj parmezan, nie stanowi problemu.
Wiele osób chwali również odmianę, w której wykorzystuje się mięso rybne – na przykład quiche z łososiem.
Masz ochotę na coś nowego na dzisiejszy obiad lub kolację? Zacznij robić tradycyjny francuski pikantny quiche. Zaskoczy Cię swoim pełnym smakiem i tym, że możesz cieszyć się nim nie tylko na ciepło, ale jest również pyszną przekąską w podróży.
Znakomity smak sprawdzi się również podczas uroczystych okazji, kiedy wszyscy dosłownie obżerani są słodyczami i z radością witają słony przysmak z domowej kuchni.
Życzymy smacznego!
Źródło: spendwithpennies.com, bbcgoodfood.com
Inne ulubione przepisy