Tradycyjne racuchy – Szybki przepis
Racuchy są stałym elementem polskich przepisów. Wypróbuj świetny przepis na łatwe racuchy, które pokochasz.
Kto raz spróbuje, na pewno nie poprzestanie na jednym racuchu.
Czy Wy też z rozrzewnieniem wspominacie wypieki, które piekła nasze babcie? Jednym z nich są racuchy giętkie i puszyste, które nie utrzymują się długo na talerzu. Przygotowaliśmy przepis na szybkie racuchy, które zadowolą całą Twoją rodzinę.
Racuchy vs. pączki – jaka jest różnica?
Niektórzy powiedzieliby, że racuchy i pączki to dokładnie to samo i nie ma między nimi żadnej różnicy. Ale jest odwrotnie. Racuchy to takie, które po usmażeniu dekoruje się na powierzchni konfiturą, twarogiem i bitą śmietaną. Pączki są zazwyczaj nadziewane dżemem lub Nutellą.
Przedstawiamy tradycyjny i sprawdzony przepis na tradycyjne racuchy, które od wieków przygotowywane są w naszych domach.
Przepis na racuchy
Przepis na racuchy może wydawać się skomplikowany, ale w rzeczywistości jest to proste przygotowanie.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj drożdże. Drożdże wkruszyć do miski, posypać około łyżeczką cukru, zalać odrobiną mleka i wymieszać.
- Całość podsypujemy odrobiną mąki i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.
- W międzyczasie do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, żółtko, mleko i na koniec gotowe drożdże.
- Zagnieść ciasto na racuchy – ręcznie lub za pomocą robota. Musi być giętki. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny.
- W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać dżem. Konfiturę wymieszać z cynamonem, dodać cukier, startą skórkę z cytryny i około łyżki rumu. Dokładnie wymieszaj mieszaninę.
- Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na mniejsze kawałki, z których uformujesz kotlety – wielkością powinny odpowiadać naszej dłoni.
- Ułóż racuchy na natłuszczonej blasze do pieczenia i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
- Odwróć je i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut do wyschnięcia.
- Wyjmij je z piekarnika i od razu usmaż na rozgrzanym oleju lub tłuszczu. Pamiętaj, że połowę racuchy należy zanurzyć w oleju. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Po usmażeniu układamy je na blasze wyłożonej papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Aby zmiękczyć racuchy, połóż warstwę dżemu, startego twarogu i bitej śmietany. Na koniec można posłodzić całą racuchy cukrem pudrem.
Z czym podawać racuchy?
- Proste racuchy można podawać także z marmoladą lub makiem.
- Babcine racuchy są również dobre na śniadanie, wystarczy je rozkroić, posmarować masłem i mamy pyszne śniadanie.
- Jeśli unikasz potraw smażonych, możesz przygotować racuchy wiejskie pieczone w piekarniku.
- Alternatywą dla słodkich są słone racuchy, serowe, które cieszą się dużą popularnością, są opcją na słono.
Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe na racuchy?
Podstawą dobrego ciasta drożdżowego są drożdże, które naprawdę powinny wyrosnąć. Nasze babcie wyrabiały ciasto drewnianą łyżką, próbując ugniatać ciasto, aż przestało się kleić i zaczęły tworzyć się bąbelki. Dziś tę pracę wykonuje już robot kuchenny. Pamiętaj, że ciasto powinno podwoić swoją objętość, przed wyrośnięciem podsypać je mąką, nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby prawidłowo wyrosło.
Jak ozdobić racuchy?
Co dodajecie do racuchy?
Zwykłe racuchy dekoruje się najczęściej na powierzchni konfiturą lub nadzieniem konfiturowym, serkiem wiejskim i bitą śmietaną. Ale inny region, inne obyczaje, ktoś je dekoruje makiem i cukrem i polewa gorącym masłem.
Źródło: przepis.com, newworld.co.nz