Francuskie ratatouille – Przepis na danie warzywne
Prawie każdy zna Ratatouille z południa Francji. Wielu z was pamięta film animowany o tej samej nazwie z myszą o imieniu Remy, który sprawił, że danie to stało się jeszcze bardziej popularne. Przygotuj przepis na francuskie ratatouille w domu.
Pochodzenie ratatouille
Pierwsze wzmianki o ratatouille pochodzą z 1778 roku, kiedy to kucharze przygotowali je dla francuskich żołnierzy jako “bogaty bulion z warzywami, mięsem i fasolą”. Przez lata ewoluowało i upraszczało się. Ostatecznie stało się jednym z najpopularniejszych dań wiejskich we Francji.
Filmowe ratatouille
To francuskie danie stało się najbardziej znane dzięki animowanej bajce Ratatouille (2007). Głównym bohaterem była mysz, która potrafiła gotować.
Przepis na ratatouille
Oryginalny przepis na ratatouille zawsze opiera się na gotowanych warzywach. Zazwyczaj jest to bakłażan, cukinia, cebula, czosnek, papryka i pomidory. Możesz nawet spróbować uzyskać różne kolorowe odmiany tych warzyw, aby uzyskać jeszcze bardziej olśniewający efekt gotowania.
Składniki
Przygotowanie
- Cukinię i bakłażany pokroić w kostkę o długości około centymetra i posolić. Następnie rozłóż je na papierowych ręcznikach kuchennych, aby “wypocić” nadmiar wody.
- W międzyczasie paprykę można podgrzać na ogniu, aż jej skórka stanie się czarna.
- Obierz przypaloną paprykę. Ten krok nadaje potrawie przyjemny “dymny” smak.
- Ponownie pokroić obraną paprykę w kostkę. Podczas krojenia papryki należy uważać, aby nie pozostawić białego miąższu – może on stać się gorzki po ugotowaniu.
- Umieść obrane pokrojone w kostkę pomidory na średnio rozgrzanej patelni wraz z pokrojonym w kostkę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem i powoli podsmaż.
- Na drugiej patelni podsmaż paprykę z cebulą i łyżką cukru na łyżce oliwy z oliwek, aż cukier się skarmelizuje.
- Następnie wymieszaj wszystko na jednej patelni i dodaj bakłażana i cukinię. Zmniejszyć ogień do małego i dusić przez około 30 minut.
- Na koniec zalać mieszaninę winem, doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Jak podawać ratatouille?
Warzywne ratatouille może być podawane jako dodatek do ryb, ale także jako samodzielne danie główne ze świeżym pieczywem. Dobrym dodatkiem jest świeża bazylia.
Inne ulubione przepisy