Francuskie ratatouille – Przepis na danie warzywne

Prawie każdy zna Ratatouille z południa Francji. Wielu z was pamięta film animowany o tej samej nazwie z myszą o imieniu Remy, który sprawił, że danie to stało się jeszcze bardziej popularne. Przygotuj przepis na francuskie ratatouille w domu.

Pochodzenie ratatouille

Pierwsze wzmianki o ratatouille pochodzą z 1778 roku, kiedy to kucharze przygotowali je dla francuskich żołnierzy jako “bogaty bulion z warzywami, mięsem i fasolą”. Przez lata ewoluowało i upraszczało się. Ostatecznie stało się jednym z najpopularniejszych dań wiejskich we Francji.

Filmowe ratatouille

To francuskie danie stało się najbardziej znane dzięki animowanej bajce Ratatouille (2007). Głównym bohaterem była mysz, która potrafiła gotować.

Przepis na ratatouille

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 Czas gotowania: 45 Czas całkowity:1 godzina 15 Liczba porcji:4 porcje

Oryginalny przepis na ratatouille zawsze opiera się na gotowanych warzywach. Zazwyczaj jest to bakłażan, cukinia, cebula, czosnek, papryka i pomidory. Możesz nawet spróbować uzyskać różne kolorowe odmiany tych warzyw, aby uzyskać jeszcze bardziej olśniewający efekt gotowania.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukinię i bakłażany pokroić w kostkę o długości około centymetra i posolić. Następnie rozłóż je na papierowych ręcznikach kuchennych, aby “wypocić” nadmiar wody.
  2. W międzyczasie paprykę można podgrzać na ogniu, aż jej skórka stanie się czarna.
  3. Obierz przypaloną paprykę. Ten krok nadaje potrawie przyjemny “dymny” smak.
  4. Ponownie pokroić obraną paprykę w kostkę. Podczas krojenia papryki należy uważać, aby nie pozostawić białego miąższu – może on stać się gorzki po ugotowaniu.
  5. Umieść obrane pokrojone w kostkę pomidory na średnio rozgrzanej patelni wraz z pokrojonym w kostkę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem i powoli podsmaż.
  6. Na drugiej patelni podsmaż paprykę z cebulą i łyżką cukru na łyżce oliwy z oliwek, aż cukier się skarmelizuje.
  7. Następnie wymieszaj wszystko na jednej patelni i dodaj bakłażana i cukinię. Zmniejszyć ogień do małego i dusić przez około 30 minut.
  8. Na koniec zalać mieszaninę winem, doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Ratatouille
Źródło zdjęcia: Timolina / Shutterstock.com

Jak podawać ratatouille?

Warzywne ratatouille może być podawane jako dodatek do ryb, ale także jako samodzielne danie główne ze świeżym pieczywem. Dobrym dodatkiem jest świeża bazylia.

Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.