Red Velvet: Przepis na miękkie ciasto o puszystej masie

Red Velvet to słynne ciasto, którego każdy miłośnik słodyczy chce spróbować. Przygotowanie jest bardziej wymagające, wynik cię podnieci. Wypróbuj przepis na ciasto z czerwonego aksamitu, które smakuje wyśmienicie.

To słynne ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale także wspaniale smakuje. Można go przygotować na wiele sposobów i zawsze zachwyci. Spróbujesz go przygotować?

Ciasto red velvet
Źródło zdjęcia: pickingpok / Shutterstock.com

Co jest red velvet?

Ciasto Red Velvet jest trudniejsze do przygotowania, ale wynik jest tego wart. Można jednak przygotować to ciasto, zwane również czerwonym aksamitem, w bardziej dietetyczny sposób. Red Velvet możesz przygotować z buraków, możesz udekorować zdrowe ciasto owocami, możesz też przygotować muffinki lub babeczki Red Velvet. Istnieje wiele odmian, ale pamiętaj, aby najpierw spróbować puszystego ciasta w jego oryginalnej formie.

Ciasto Red Velvet pochodzi z Maryland, gdzie zaczęto je przygotowywać na początku 20. wieku. Ale to ciasto naprawdę stało się sławne, gdy słynny hotel Waldorf Astoria w Nowym Jorku zaczął podawać go swoim gościom.

Dlaczego Red Velvet jest czerwony?

Ciasto na ciasto jest zabarwione na ciemnoczerwony kolor, dlatego też otrzymało tę nazwę. Wcześniej pożądany kolor uzyskiwano w wyniku reakcji chemicznej między proszkiem kakaowym a kwaśnymi składnikami. Dziś jednak typowy czerwony kolor uzyskuje się najczęściej za pomocą barwników spożywczych.

Jak smakuje ciasto Red Velvet?

Ciasto Red Velvet jest uważane za rodzaj ciasta czekoladowego, jest bardzo miękkie do aksamitnego, a także puszyste. Ciasto przeplatane jest miękkim kremem do tort, dzięki czemu smakuje wyśmienicie i nie można się mu oprzeć. Tort Red Velvet z mascarpone i bitą śmietaną to prawdziwy rarytas.

Przepis na Red Velvet

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 45 Czas pieczenia: 30 Czas całkowity:1 godzina 15 Liczba porcji:12 porcje

Ciasto Red Velvet można przygotować naprawdę na wiele sposobów. Istnieją różne przepisy na to ciasto, ale jeśli po raz pierwszy chcesz spróbować zrobić to popularne ciasto w domu, wypróbuj nasz przepis, dzięki któremu poradzisz sobie nawet jeśli nie jesteś najbardziej uzdolnionym cukiernikiem.

Składniki

  • Składniki do kremu

Przygotowanie

  1. Najpierw rozgrzejmy piekarnik do 175 stopni i przygotujmy formę do ciasta, którą smarujemy i posypujemy gruboziarnistą mąką.
  2. Do miski przesiej mąkę i kakao, dodaj sól.
  3. W drugiej misce wymieszaj maślankę z barwnikiem spożywczym.
  4. Ubij miękkie masło z cukrem, dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i dalej ubijaj.
  5. Na sam koniec stopniowo wbijamy do ciasta mąkę i kolorową maślankę.
  6. Do kubka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem jabłkowym i gdy tylko mieszanina się skończy, dokładnie wymieszaj z ciastem.
  7. Wlej gotowe ciasto do przygotowanej formy i piecz na złoty kolor. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego stale sprawdzamy i monitorujemy ciało. Na koniec sprawdzamy, czy jest ugotowane za pomocą szpikulca.
  8. Upieczone ciasto odstawiamy do schłodzenia do lodówki na około dwie godziny.
  9. W międzyczasie przygotować krem, mieszając mascarpone z cukrem i ubijając. Ubitą śmietanę również ubić na sztywno, a następnie ostrożnie wymieszać z mascarpone. Krem powinien być pięknie ubity i miękki.
  10. Wyjmij tuszę z lodówki i przekrój ją na pół. Następnie zalewamy przygotowanym kremem i gotowe ciasto wstawiamy na chwilę do lodówki do ostygnięcia.

Tort również warto udekorować, do wyboru jest lukier cukierniczy, marcepan lub fondant.

Polecamy: Czym zastąpić mascarpone w przepisach

Jak ozdobić Red Velvet?

Jeśli nie lubisz fondantu lub marcepanu, możesz udekorować ciasto lukrem cukierniczym. Ale tort Red Velvet możesz też udekorować owocami, bitą śmietaną, startą czekoladą, wiórkami czekoladowymi czy kolorowymi kulkami cukierniczymi.

Czy kiedykolwiek próbowałeś upiec własne ciasto z czerwonego aksamitu? Połączenie smaków ciała i kremu jest doskonałe, z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem. Jeśli już ślinisz się, zabierz się do pieczenia i spróbuj upiec własne słynne czerwone ciasto.

Jakiego barwnika spożywczego użyć do ciasta Red Velvet?

Oprócz barwnika spożywczego w żelu, tort Red Velvet można również barwić klasycznym barwnikiem spożywczym w proszku, który należy najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Możliwe jest również użycie płynnego barwnika spożywczego lub bezpośrednio mieszanki przeznaczonej do przygotowania tortu Red Velvet.

Czy sztuczny barwnik w cieście można zastąpić czymś zdrowszym?

Świetnym barwnikiem jest burak. Zdrowa wersja tego przepisu zawiera buraki.

Tort Red Velvet to wspaniały deser, który możesz zrobić dla swojej drugiej połówki na Walentynki, ale równie dobrze nadaje się na bardziej uroczyste okazje, takie jak przyjęcie urodzinowe.

Źródło: goya.com, loveandlemons.com


Inne ulubione przepisy

4/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.