Rolada serowa – Przepis na każdą wizytę

Rolada serowa to jeden ze świątecznych przysmaków, które można przygotować na wizytę lub uroczystość. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Jakie jest najlepsze nadzienie do rolade serowych?

Rolada serowa z plastrami sera zdecydowanie nie należy do tych potraw, które należy trzymać z dala od głodu i jeść je tylko z chlebem na obiad. Bardziej pasuje na świąteczny stół.

Nie zawstydzi Cię na żadnym uroczystym stole i możesz go podać jako deser do popołudniowej kawy, jeśli wolisz słone przysmaki od słodkich.

Przepis na rolada serowa

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 Czas gotowania: 5 Czas całkowity: 35 Liczba porcji:8 porcje

Ta luksusowa rolada serowa to doskonała przekąska na każdą wizytę, doskonale sprawdzi się również jako poczęstunek podczas różnych uroczystości. Gwarantujemy, że Twoi goście oszaleją, bo smakuje naprawdę wyśmienicie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj papier do pieczenia i ułóż na nim plastry sera, lekko nachodząc na siebie, aby ładnie się połączyły.
  2. Wstaw ser na chwilę do piekarnika, ale uważaj, aby nie stopił się za bardzo.
  3. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. W międzyczasie przygotuj nadzienie, łącząc masło, roztopiony ser, paprykę, drobno posiekaną dymkę, jajko, sól i świeżo zmielony pieprz w średniej misce.
  5. Farsz rozsmarować na całej długości pokrojonego w plastry sera, tylko nie do końca z jednej strony. Pozostaw 2 cm wolnej przestrzeni.
  6. Teraz ułóż szynkę na całej powierzchni i zwiń wszystko ciasno w rulon i zawiń w folię.
  7. Włóż do lodówki.
Ile nadzienia na rolade serowa?

Nie trzeba za wszelką cenę przygotowywać dużej ilości nadzienia do roladi z serem, ponieważ roladę trudniej będzie zwinąć i złożyć, a także nie będzie dobrze trzymać. Podana powyżej ilość nadzienia serowego w przepisie powinna być odpowiednia.

Tak przygotowaną roladę możesz podawać po 2 godzinach, ale będzie jeszcze lepsza, jeśli zostawisz ją do następnego dnia.

rolada z serem
Źródło zdjęcia: page frederique / Shutterstock.com

Z czym podać rolade z serem?

Rolada serowa z plastrami sera to świetna gratka, jeśli chcesz zadowolić swoich gości. Wykonany jest z sera poddanego obróbce cieplnej, który jest smaczniejszy i łatwiejszy w obróbce. Taki słony deser dobrze komponuje się z bankietem lub pieczoną bagietką. Bagietkę można dostosować na kilka sposobów. Przed pieczeniem posmaruj masłem ziołowym lub czosnkiem. Następnie razem z roladą serową powstaje naprawdę doskonały przysmak.

Polecamy: Rolada z indyka

Jak podać roladę serowa?

Tę pyszną rolada serowa możesz podawać razem ze świeżym chrupiącym pieczywem. Pokrój rolkę na równe koła i umieść na półmisku. Każdy kawałek rolady można również nakłuć wykałaczką i udekorować wierzch wyrazistym kolorem, na przykład kawałkiem czerwonej papryki lub położyć oliwki. Przygotuj świeży chleb na drugą połowę miski, aby goście mogli od razu zabrać rolade z bagietką lub kanapką.

Czy masz w zwyczaju robić w domu roladę serową na specjalne okazje, czy też przygotowujesz ją raz na jakiś czas tylko dla siebie?

Lubisz robić roladki? Spróbuj pysznej rolady z indyka na lunch.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.