Rolada z indyka – Przepis na świąteczny obiad

Chociaż rolada z indyka może wydawać się skomplikowana, tak nie jest. Kluczem jest właściwie rozbite mięso, a potem zależy tylko od twojej wyobraźni i smaku, czym ją napełnisz. Wypróbuj przepis na roladę z indyka na 3 sposoby.

Dla inspiracji przygotowaliśmy dla was kilka potraw z doskonałą roladą z indyka, po której będziesz oblizywać się. Napełnienie rolady z indyka zależy od ciebie. Możesz przygotować ją na różne święta. Na przykład popularna jest wielkanocna rolada z indyka według szefa kuchni Pohlreicha. Przedstawiamy własne przepisy ze szpinakiem, farszem i serem z brokułami. Który wypróbujesz?

Wskazówka: Świetna jest także rolada serowa z sera w plastrach. Przepis nadaje się jako uroczysta uczta.

Przepis na roladę z indyka ze szpinakiem

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 40 Czas gotowania: 15 Czas całkowity: 55 Liczba porcji:4 porcje

Wypróbuj smaczny przepis na roladę z indyka ze szpinakiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mięso z indyka przekrój wzdłużnie (uważaj, aby nie przekroić go całkowicie na końcu, musi pozostać w całości) i delikatnie rozbij młotkiem do mięsa. Teraz masz wystarczająco duży kawałek mięsa, który posól, posyp pieprzem i nałóż na niego plasterki słoniny.
  2. Następnie przygotuj omlet z jajek, rozbij dwa jajka do miski, ubij je. Dodaj do nich drobno starty ser, wymieszaj i usmaż na oleju. Gdy skończysz, połóż omlet na kawałku mięsa.
  3. Szpinak opłucz i osusz, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na głębokiej patelni rozpuść masło i dodaj przygotowany szpinak. Dodaj przeciśnięty czosnek, sól i pieprz – zależy od twojego smaku.
  4. Kilka razy wymieszaj szpinak, a następnie rozłóż go na środku przygotowanego kawałka mięsa. Zwiń roladę i mocno zawiąż ją sznurkiem kuchennym.
  5. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladę ze wszystkich stron. Następnie włóż ją do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem, lekko posól, posyp pieprzem i dodaj trochę tymianku.
  6. Piecz roladę z indyka w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Aby uzyskać złotą skorupkę, po godzinie zdjąć pokrywkę, dodać masło (50 g) i dopekać.

Rolada z kurczaka z farszem

Wypróbuj wspaniały przepis na roladę z kurczaka z farszem.

Składniki

  • 4 piersi z indyka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki stołowe masła
  • ½ kubka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę i marchewkę pokrój na małe kostki i całą przygotowaną warzywną mieszankę podsmaż na patelni.
  2. W międzyczasie przekrój mięso z indyka, delikatnie rozbij, rozłóż. Posól i posyp pieprzem.
  3. Zdejmij mieszankę z ognia i dodaj kwaśną śmietanę.
  4. Wymieszaj, a z tak przygotowanego farszu uformuj wałek, który połóż na przygotowanym kawałku mięsa.
  5. Delikatnie zwiń roladę i zawiąż ją sznurkiem kuchennym. Na patelni obsmaż ją ze wszystkich stron, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego, gdzie ją jeszcze posól, posyp kminem, curry i majerankiem.
  6. Dodaj trochę wody i piecz przez około półtorej godziny, kiedy po godzinie zdjąć pokrywkę z naczynia i pozwolić jej dopekać.
  7. Pamiętaj, aby podczas całego pieczenia od czasu do czasu podlewać roladę wodą. Świetnie smakuje z ziemniakami z cebulką lub puree ziemniaczanym.

Rolada z indyka z wędzonym serem i brokułami

Wypróbuj najlepszy przepis na roladę z indyka z wędzonym serem i brokułami.

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • 150 g ugotowanej brokuły
  • 120 g wędzonego sera – w plastrach
  • 1 czerwona papryka
  • por
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso nacięcie, delikatnie rozbij, osól i opepř.
  2. Brokuł ugotuj do miękkości, następnie połóż na przygotowanym kawałku mięsa. Posyp małymi kawałkami papryki i pora.
  3. Na końcu na roladę nałóż plastrami wędzonego sera, delikatnie zwiń i zawiąż sznurkiem kuchennym.
  4. Włóż roladę do naczynia żaroodpornego, dodaj trochę wody i piecz przez około półtorej godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  5. Nie zapomnij na ostatnie pół godziny zdjąć pokrywkę z naczynia, aby na roladzie utworzyła się chrupiąca skorupka. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

Źródło: delish.com, foodnetwork.co.uk


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.