Rolada z kurczaka: Przepis na roladę z filetów z piersi

Na pierwszy rzut oka rolada z kurczaka może wydawać się złożonym i luksusowym daniem, ale przygotowanie jest naprawdę proste. Po prostu wybierz swoje ulubione wypełnienie i zacznij.

Najlepszym wyborem jest rolada z kurczaka z filetów z piersi. Plastry mięsa można łatwo nadziewać i zawijać, więc nie masz zbędnych zmartwień. Przy prawidłowej procedurze przygotowania, rezultatem jest pyszna i soczysta rolada z kurczaka.

rolada z kurczaka
Źródło zdjęcia: Kolpakova Svetlana / Shutterstock.com

Co umieścić w roladzie z kurczaka

Rolada ta jest daniem bardzo popularnym, głównie ze względu na swoją zmienność. Podstawą jest mięso z kurczaka, najlepiej filety z piersi. Wybór wypełnienia zależy wtedy całkowicie od Ciebie.

Może być użyte:

  • różne warzywa,
  • suszone pomidory,
  • szpinak,
  • świeże szparagi i nie tylko.

Rolada z kurczaka z suszonymi pomidorami jest wyśmienita, w połączeniu z serem i ziołami tworzy idealne połączenie.

Farsz może służyć również jako nadzienie do rolady z kurczaka. Istnieją różne opcje, z których możesz wybierać. Jednym z często przygotowywanych jest roladka z kurczaka z farszem wielkanocnym. Z reguły nie może w nim zabraknąć pokrzywy, wędzonego mięsa i jajek.

Rolada z kurczaka z farszem oferuje jednak również inne warianty. Można też spróbować innych opcji – np. zamiast pokrzywy użyć dużo zielonej pietruszkiniedźwiedziego czosnku, czy wędzone mięso zastąpić wątróbką drobiową.

Na koniec proponujemy roladę z kurczaka z szynką i serem, to prosty przepis, który jest gotowy w mgnieniu oka, a jednocześnie świetnie smakuje.

Przepis na roladu z kurczaka

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 minutaCzas pieczenia: 25 minutaCzas całkowity: 45 minutaLiczba porcji:4 porcje

Delikatny kurczak faszerowany suszonymi pomidorami i ricottą jest niesamowicie smaczny. To połączenie Cię przekona – wygląda wspaniale, ale nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Całość dopełnia szynka prosciutto, która dodatkowo trzyma bułki razem, więc można obejść się bez sznurka.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj natłuszczoną blachę do pieczenia.
  2. Każdą pierś z kurczaka przekroić poziomo na pół. Pokrój plastry na grubość około 7 milimetrów.
  3. Umieść duży kawałek folii spożywczej na desce do krojenia. Następnie ułożyć na nim plastry szynki prosciutto tak, aby powstał prostokąt (o wymiarach około 25×35 cm). Plasterki szynki powinny lekko zachodzić na siebie.
  4. Następnie rozłóż plastry kurczaka na wierzchu, podobnie jak szynka. Każdy kawałek powinien lekko zachodzić na siebie.
  5. Stuknij mięso jeszcze trochę, aby plastry dobrze się ze sobą połączyły.
  6. Do dużej miski włożyć ricottę, parmezan, skórkę z cytryny, posiekane suszone pomidory, posiekaną szałwię i ubite jajko.
  7. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dobrze mieszamy.
  8. Nałóż nadzienie wzdłuż dłuższego boku plastrów kurczaka.
  9. Roladę zwijamy za pomocą folii spożywczej – zaczynamy od miejsca nadzienia.
  10. Zdejmij folię i wyrzuć ją. Umieść roladę szwem do dołu na przygotowanej blasze do pieczenia.
  11. Posmarować oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika. Piecz przez około 25 minut, aż mięso będzie dobrze ugotowane, a prosciutto zrumienione i lekko chrupiące.
  12. Odstaw na kolejne 5 minut przed podaniem.

Polecamy: Przepis na rolada z indyka

Jeśli martwisz się, czy rolka będzie się trzymać razem, istnieje stosunkowo proste rozwiązanie. Możesz użyć foremki – rolada z kurczaka w grzbiecie z dziczyzny to proste rozwiązanie. Wszystko, co musisz zrobić, to ułożyć składniki bezpośrednio w formie, zamiast owijać je folią.

Z czym podać roladę z kurczaka

Lekka sałatka z dressingiem idealnie komponuje się z tym przepisem. Alternatywnie możesz dodać świeży chleb lub inne ulubione wypieki.

Jednak faszerowana rolada z kurczaka często podawana jest z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Prosta rolada z kurczaka pasuje do wszystkiego.

Jak przygotować sok do mięsa

Dla niektórych rolada z piersi kurczaka może być trochę soczysta. Na wszelki wypadek dobrze jest mieć dobry sok z mięsem. Najprostszym rozwiązaniem jest wykorzystanie samego wypieku, który po upieczeniu pozostaje na blasze. Ma bardzo łagodny smak, na pewno warto spróbować.

Jeśli jednak wolisz mocniejsze sosy, musisz jeszcze bardziej dostosować pieczenie. Pozwól mu zabulgotać w garnku, dla lepszego smaku możesz dodać bulionu lub nawet wina. Gotowanie zmniejsza pieczeń i powstaje smaczniejszy sok.

Masło jest najlepszym wyborem do zagęszczania. Dodaj zimne masło do gęstego soku i zmiksuj na cudownie miękki sos. Czasami polecana jest również zasmażka, ale tutaj wskazane jest gotowanie jej jeszcze około 15 minut, co niepotrzebnie wydłuża przygotowanie.

Polecamy: Pierś kurczaka z bryndzą i soczystym boczkiem

Jak owinąć roladę mięsną, aby się trzymała?

Skusisz się na roladę mięsną, wybrałeś przepis, ale przygotowanie wydaje. Ci się zbyt skomplikowane? Największą niespodzianką jest zawijanie rolady, które jednak nie jest aż tak skomplikowane. Istnieje kilka wskazówek, które sprawią, że Twój posiłek będzie udany.

Świąteczna rolada z kurczaka często zawijana jest w szynkę lub boczek – dzięki nim plastry mięsa się nie rozpadną. Jednak dla pewności można użyć sznurka i zawiązać wałek.

Jeśli rolka nie jest owinięta, niezbędny jest sznurek. Aby zrobić piękny wałek do ciasta, warto również użyć folii. To owija mięso do trzymania, a następnie wiąże. Przed końcem pieczenia wystarczy zdjąć folię i pozwolić mięsu dopiec się, aby nabrało pięknego koloru.


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.