Rosół wołowy – Mocną i zdrową zupę

Rosół wołowy to podstawa każdej kuchni. Ale jak prawidłowo przygotować mocny bulion wołowy? Wypróbuj prosty przepis na najlepszą zupę wołową.

Baza w postaci bulionu podniesie wartość każdego przygotowywanego dania. Ponadto rosół wołowy ma wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia człowieka.

Jaką wołowinę wybrać na rosół?

Aby uzyskać mocny i uczciwy rosół wołowy, należy zastanowić się nad jakością wybieranego mięsa. Najlepszym wyborem jest kawałek mięsa wraz z kością indyka. Ma ona bowiem wysoką zawartość wapnia, magnezu, sodu, potasu, siarki, krzemu i fosforu. Morek jest bogaty w witaminy A, K i C, a także cynk, selen i mangan. Tkanka wiążąca kości jest pełna substancji, które pomagają w zapaleniu stawów.

Przepis na bulion wołowy

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania:4 godzina 10 minutaCzas całkowity:4 godzina 20 minutaLiczba porcji:6 porcje

Przygotuj smaczną i zdrową zupę. Jeśli masz w domu specjalny garnek, możesz przygotować bulion wołowy w wolnowarze. Jeśli nie, wypróbuj ten przepis na doskonały bulion wołowy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umieść mięso i kości w dużym garnku i zalej zimną wodą. Doprowadź wodę z mięsem do wrzenia i zmniejsz ogień do średniego.
  2. Woda nie powinna wrzeć, co najwyżej lekko bulgotać. Pozwól mięsu gotować się w tym stanie, sprawdzając je od czasu do czasu, przez około trzy godziny.
  3. W tym czasie nie zapomnij usunąć szlamu na powierzchni, jest to nadmiar tłuszczu i białka. Jeśli pozbędziesz się większości tej szumowiny, bulion będzie pięknie klarowny.
  4. Po trzech godzinach dodaj do bulionu pokrojoną cebulę wraz ze skórką, ząbki czosnku oraz grubo posiekaną marchewkę, seler i pietruszkę.
  5. Wszystkie składniki pozostawić na wolnym ogniu przez godzinę i kwadrans, pamiętając o usunięciu płynu.
  6. Po upływie tego czasu bulion jest gotowy. Teraz wystarczy odcedzić bulion, a ugotowane mięso i warzywa można wykorzystać do dalszej obróbki.

Jeśli chcesz przygotować zupę z bulionu, obierz mięso i włóż je z powrotem do bulionu. W ten sam sposób można dodać warzywa pokrojone na mniejsze kawałki lub podawać rosół wołowy z makaronem.

Bulion wołowy
Źródło zdjęcia: Chatham172 / Shutterstock.com

Wskazówki dotyczące ulepszania bulionu wołowego

Jeśli chcesz ulepszyć swoją zupę, spróbuj bulionu wołowego z knedlami z wątróbki.

Jak długo gotować rosół wołowy?

Gotuj wołowinę w wodzie przez około 3 godziny. Następnie dodaj warzywa i wszystko, czego potrzebujesz i gotuj przez około 1 godzinę i 15 minut. Całkowity zalecany czas gotowania bulionu wołowego wynosi około 4 godzin i 15 minut.

Zastosowanie wywaru wołowego

Jeśli nie chcesz gotować bulionu tylko na dobrą zupę, możesz go wykorzystać na inne sposoby. Szczery wywar wołowy należy ostudzić i przelać do dobrze zamkniętych słoików. Można je następnie zamrozić i wykorzystać jako bazę do dowolnego dania w późniejszym terminie. Jeśli przygotujesz tak mocny bulion, będziesz mieć bogate źródło witamin, minerałów i innych korzystnych składników, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Rosół to przede wszystkim świetna profilaktyka przed chorobami i bardzo dobry wzmacniacz układu odpornościowego, ponieważ pomaga przy chorobach układu oddechowego czy przeziębieniu lub w przypadku osłabionej odporności, dlatego jest dobrą bazą szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Rosół wołowy na brak apetytu

Jeśli cierpisz na brak apetytu, przygotuj uczciwy rosół i podawaj go bez mięsa, warzyw i makaronu. Ten czysty i mocny bulion wołowy nie tylko pomoże przy braku apetytu, ale także dostarczy brakujących składników odżywczych, o które organizm nie może w inny sposób poprosić. Mocny bulion można spożywać na ciepło, łyżką lub popijać go małymi łykami z małej szklanki. W ten sposób nie tylko uzupełnisz reżim picia, ale także wiele witamin i minerałów w organizmie. Uczciwa zupa fasolowa również zawiera wiele witamin.

Dzięki temu, że rosół może łagodzić rozstrój żołądka, to mocne danie będzie doskonałym wyborem nawet po długiej imprezie lub dużej ilości alkoholu.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.