Sałatka Cezar – Przepis z kurczakiem

Sałatka Cezar jest znana na całym świecie. Łatwe przygotowanie sprawiło, że stało się popularnym daniem głównym lub lekkim obiadem. Wypróbuj prosty przepis na sałatkę Cezar.

Przepis sałatka Cezar
Źródło zdjęcia: Wallace Weeks / Shutterstock.com

Polecamy: Przepis na sałatka szopska

Przepis na sałatkę Cezar

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 15 minutaCzas całkowity: 45 minutaLiczba porcji:2 porcje

Istnieje wiele przepisów na sałatki. Zobaczmy, jak przygotować najlepszą sałatkę Cezar, którą można znaleźć w niemal każdej restauracji.

Składniki

  • Składniki na dressing

Przygotowanie

  1. Sałatę myjemy i rwiemy na pojedyncze liście. Czosnek pokroić na drobne kawałki. Chleb pokroić w małe kostki.
  2. Kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać trochę soli i pieprzu i podsmażyć na patelni.
  3. W rondelku roztapiamy masło i oliwę z czosnkiem. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Do podgrzanej mieszanki dodać pietruszkę, sól i pieprz i wymieszać z posiekanymi kawałkami chleba. Rozłóż kawałki na papierze do pieczenia i piecz przez około 10 minut.
  4. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posyp je tartym parmezanem.
  5. Czas przygotować polewę – jajka ugotować na twardo (gotować około trzech minut i szybko ostudzić w zimnej wodzie). Do miski włóż musztardę, sok z cytryny, kapary i anchois. Wszystko ubić razem z jajkiem.
  6. Do sosu dodaj oliwę z oliwek, ale bądź cierpliwy, nie spiesz się. Ubijaj dalej.
  7. Na talerzu lub misce rozłóż podarte liście sałaty, mięso z kurczaka, podsmażone grzanki i polej dressingiem.

Polecamy: Sałatka Gyros

Historia sałatki Cezar

O jego pochodzeniu krąży wiele legend, ale nie umniejsza to jego popularności. Oryginalna sałatka Cezar została nazwana na cześć jej twórcy. Był szefem kuchni mieszkającym w Meksyku i USA, Cesare Cardini (1896–1956).

Istnieje wiele wersji tego, jak dokładnie powstała sałatka cezar z kurczakiem i co było impulsem do jej powstania. Najczęściej podawana wersja to obchody 4 lipca 1924 roku, kiedy to włoski szef kuchni przygotował je jako nowe świąteczne danie. Z bratem kucharza wiąże się kolejna często cytowana legenda. Alexander Cardini był lotnikiem, a sałatka była pospiesznie przygotowaną „przekąską” na nocnej służbie. Oprócz gotowania Cardini poświęcił się produkcji dressingów, w 1948 roku otworzył nawet własną fabrykę.Oprócz opowieści i legend o jej pochodzeniu istnieje wiele odmian sałatki Cezar, ale wszystkie mają wspólną podstawę.

Polecamy: Przepis na pierś kurczaka z boczkiem

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.