Sałatka Cezar – Przepis z kurczakiem
Sałatka Cezar jest znana na całym świecie. Łatwe przygotowanie sprawiło, że stało się popularnym daniem głównym lub lekkim obiadem. Wypróbuj prosty przepis na sałatkę Cezar.
Historia sałatki Cezar
O jego pochodzeniu krąży wiele legend, ale nie umniejsza to jego popularności. Oryginalna sałatka Cezar została nazwana na cześć jej twórcy. Był szefem kuchni mieszkającym w Meksyku i USA, Cesare Cardini (1896–1956).
Istnieje wiele wersji tego, jak dokładnie powstała sałatka cezar z kurczakiem i co było impulsem do jej powstania. Najczęściej podawana wersja to obchody 4 lipca 1924 roku, kiedy to włoski szef kuchni przygotował je jako nowe świąteczne danie. Z bratem kucharza wiąże się kolejna często cytowana legenda. Alexander Cardini był lotnikiem, a sałatka była pospiesznie przygotowaną „przekąską” na nocnej służbie. Oprócz gotowania Cardini poświęcił się produkcji dressingów, w 1948 roku otworzył nawet własną fabrykę.Oprócz opowieści i legend o jej pochodzeniu istnieje wiele odmian sałatki Cezar, ale wszystkie mają wspólną podstawę.
Polecamy: Przepis na sałatka szopska
Przepis na sałatkę Cezar
Istnieje wiele przepisów na sałatki. Zobaczmy, jak przygotować najlepszą sałatkę Cezar, którą można znaleźć w niemal każdej restauracji.
Składniki
Składniki na dressing
Przygotowanie
- Sałatę myjemy i rwiemy na pojedyncze liście. Czosnek pokroić na drobne kawałki. Chleb pokroić w małe kostki.
- Kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać trochę soli i pieprzu i podsmażyć na patelni.
- W rondelku roztapiamy masło i oliwę z czosnkiem. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Do podgrzanej mieszanki dodać pietruszkę, sól i pieprz i wymieszać z posiekanymi kawałkami chleba. Rozłóż kawałki na papierze do pieczenia i piecz przez około 10 minut.
- Zaraz po wyjęciu z piekarnika posyp je tartym parmezanem.
- Czas przygotować polewę – jajka ugotować na twardo (gotować około trzech minut i szybko ostudzić w zimnej wodzie). Do miski włóż musztardę, sok z cytryny, kapary i anchois. Wszystko ubić razem z jajkiem.
- Do sosu dodaj oliwę z oliwek, ale bądź cierpliwy, nie spiesz się. Ubijaj dalej.
- Na talerzu lub misce rozłóż podarte liście sałaty, mięso z kurczaka, podsmażone grzanki i polej dressingiem.
Polecamy: Sałatka Gyros