Sałatka Cezar – Przepis z kurczakiem

Sałatka Cezar jest znana na całym świecie. Łatwe przygotowanie sprawiło, że stało się popularnym daniem głównym lub lekkim obiadem. Wypróbuj prosty przepis na sałatkę Cezar.

Historia sałatki Cezar

O jego pochodzeniu krąży wiele legend, ale nie umniejsza to jego popularności. Oryginalna sałatka Cezar została nazwana na cześć jej twórcy. Był szefem kuchni mieszkającym w Meksyku i USA, Cesare Cardini (1896–1956).

Przepis sałatka Cezar
Źródło zdjęcia: Wallace Weeks / Shutterstock.com

Istnieje wiele wersji tego, jak dokładnie powstała sałatka cezar z kurczakiem i co było impulsem do jej powstania. Najczęściej podawana wersja to obchody 4 lipca 1924 roku, kiedy to włoski szef kuchni przygotował je jako nowe świąteczne danie. Z bratem kucharza wiąże się kolejna często cytowana legenda. Alexander Cardini był lotnikiem, a sałatka była pospiesznie przygotowaną „przekąską” na nocnej służbie. Oprócz gotowania Cardini poświęcił się produkcji dressingów, w 1948 roku otworzył nawet własną fabrykę.Oprócz opowieści i legend o jej pochodzeniu istnieje wiele odmian sałatki Cezar, ale wszystkie mają wspólną podstawę.

Polecamy: Przepis na sałatka szopska

Przepis na sałatkę Cezar

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 Czas gotowania: 15 Czas całkowity: 45 Liczba porcji:2 porcje

Istnieje wiele przepisów na sałatki. Zobaczmy, jak przygotować najlepszą sałatkę Cezar, którą można znaleźć w niemal każdej restauracji.

Składniki

  • Składniki na dressing

Przygotowanie

  1. Sałatę myjemy i rwiemy na pojedyncze liście. Czosnek pokroić na drobne kawałki. Chleb pokroić w małe kostki.
  2. Kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać trochę soli i pieprzu i podsmażyć na patelni.
  3. W rondelku roztapiamy masło i oliwę z czosnkiem. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Do podgrzanej mieszanki dodać pietruszkę, sól i pieprz i wymieszać z posiekanymi kawałkami chleba. Rozłóż kawałki na papierze do pieczenia i piecz przez około 10 minut.
  4. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posyp je tartym parmezanem.
  5. Czas przygotować polewę – jajka ugotować na twardo (gotować około trzech minut i szybko ostudzić w zimnej wodzie). Do miski włóż musztardę, sok z cytryny, kapary i anchois. Wszystko ubić razem z jajkiem.
  6. Do sosu dodaj oliwę z oliwek, ale bądź cierpliwy, nie spiesz się. Ubijaj dalej.
  7. Na talerzu lub misce rozłóż podarte liście sałaty, mięso z kurczaka, podsmażone grzanki i polej dressingiem.

Polecamy: Sałatka Gyros

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.