Sałatka Wakame – lekka japońska sałatka z wodorostów
Jeśli szukasz nietradycyjnej sałatki lub jesteś fanem kuchni japońskiej, sałatka wakame jest dla Ciebie idealna. Z pewnością zachwyci swoim niepowtarzalnym smakiem.
W przypadku sałatki wakame przepis zawiera pozornie dziwny składnik – wodorosty. Zaskoczy Cię swoim smakiem i świetnymi wartościami odżywczymi. Sałatka ta nadaje się jako dodatek do różnych potraw.
Co to jest wakame?
Wakame to rodzaj wodorostów wykorzystywany głównie w kuchni japońskiej. Jest popularnym składnikiem do przygotowywania różnych potraw, a jedną z nich jest sałatka.
Gdzie kupić algi wakame?
Jeśli zastanawiasz się gdzie kupić wakame, dostępny jest zwykły hipermarket. Nie znajdziesz go jednak w każdym sklepie, dlatego też inną opcją są sklepy azjatyckie – zarówno te mniejsze, jak i większe. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, możesz łatwo zamówić go online. Algi sprzedawane są zazwyczaj w stanie suszonym. Jest to więc mała torebka pełna ciemnozielonych liści.
Alternatywnie dostępna jest mrożona sałatka wakame – już przygotowana i przyprawiona. Oczywiście dużo lepiej jest przygotować go na świeżo w domu i doprawić według własnych upodobań.
Korzyści zdrowotne wynikające z wakame
Wielu z nas myśli o „wodorostach” jako o dziwnie wyglądającej, śluzowatej substancji o nieatrakcyjnym aromacie. Jednak w ostatnich latach algi są powszechnie spożywane i nazywane są nawet warzywami morskimi. Ponieważ zawierają wiele wspaniałych substancji, dzięki którym wodorosty mają zbawienny wpływ na nasz organizm.
Wakame jest bogate w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami powodującymi uszkodzenie komórek. Dodatkowo, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, działa przeciwzapalnie – dzięki temu pomaga zapobiegać chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca, choroby serca czy problemy trawienne.
Wodorosty można spożywać w czasie ciąży bez żadnych problemów, jednak nie należy przesadzać z ilością. Zawartość soli i jodu nie jest bez znaczenia, jednak okazjonalnie spożywane w rozsądnej ilości algi nie są szkodliwe dla kobiety w ciąży, a sałatka wakame nie zagrozi zdrowiu płodu.
Co zawiera wakame?
Wodorosty Wakame są bogate w minerały, witaminy i błonnik. Duża część składa się z wody, co zapewnia typową konsystencję. Oprócz tego zawiera jednak stosunkowo dużą ilość białka, przy niskiej zawartości tłuszczu.
Zawiera znaczną ilość wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, manganu, potasu i sodu. Witaminy to głównie witamina C i B3.
Przepis na sałatkę Wakame
Jeśli chcesz przygotować japońską sałatkę wakame w stylu restauracyjnym, ten przepis Ci w tym pomoże. Przygotowanie jest błyskawiczne, zajmuje tylko kilka minut. Kluczem są mocne przyprawy – sosy i przyprawy, które zapewnią odpowiedni smak pysznej sałatce wakame.
Składniki
Przygotowanie
- Wodorosty włóż do miski i zalej wodą. Pozostawić do wchłonięcia wilgoci na około 10 minut.
- Kiedy wodorosty się moczą, przygotuj dressing. W drugiej misce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, wino, cukier, imbir, zmiażdżony czosnek, olej sezamowy i pieprz. Odłóż mieszaninę na bok.
- Gdy wodorosty będą już gotowe, odlej pozostałą wodę i dobrze wypłucz wakame. Staraj się wycisnąć jak najwięcej wody.
- Do miski z dressingiem włóż wodorosty, drobno posiekany (lub starty) ogórek i nasiona sezamu. Dobrze wymieszaj, aby dressing pokrył całość.
- Przykryj miskę i odstaw do lodówki na około 30-60 minut.
- Podczas serwowania można posypać większą ilością nasion sezamu.
Jak ulepszyć sałatkę wakame?
Jeśli lubisz pikantne potrawy, do sosu możesz dodać także płatki chili lub pastę. Ważne jest namoczenie wakame – wodorosty zmiękną, nabiorą lepszego smaku i lekko rozjaśnią. Należy jednak pamiętać, aby dobrze je wycisnąć, nadmiar wody pogorszyłby konsystencję i smak sałatki.
Zastosowanie alg wakame
Ta rzęsa jest jedną z najczęściej używanych. Ma delikatny aromat i słodki smak, dlatego nadaje się do różnorodnych potraw. Oprócz sałatek można go dodawać do zupy miso lub różnych dań z ryżem. Czasami dodaje się go również do sushi, dla podkreślenia smaku i dekoracji.
Można go dodawać do wielu różnych dań azjatyckich z ryżem lub warzywami. Można w ten sposób dopracować smak, a co najważniejsze, zwiększyć w ten sposób wartość odżywczą gotowego dania.
Inne wodorosty stosowane w kuchni
Smak wodorostów jest bardzo specyficzny i zdecydowanie warty spróbowania. Oprócz wakame istnieją inne rodzaje glonów, które są powszechnie używane do przygotowywania różnych potraw. Jednym z nich jest nori, które wykorzystuje się do przyrządzania sushi. Popularne jest również kombu, które ma bardzo charakterystyczny smak i jest używane zwłaszcza do gotowania zup i sosów. Na koniec warto spróbować także arame, czyli brązowych wodorostów, które mają delikatny profil smakowy i sprawiają, że każdy posiłek staje się wyjątkowy. Można więc przygotować sałatkę z wodorostów, ale śmiało można ją wykorzystać jako przyprawę lub wartościowy dodatek odżywczy.
Źródło: thecookierookie.com, allrecipes.com
Inne ulubione przepisy