Sandacz: Przepis na pyszną rybę z sałatką ziemniaczaną

Sandacz to doskonała ryba, do której wystarczy prosty dodatek. Ma pyszny smak i świetnie smakuje z sałatką ziemniaczaną. Wypróbuj sprawdzony przepis na sandacza.

Sandacz przepis
Źródło zdjęcia: Aleksei Isachenko / Shutterstock.com

Sandacz jest rybą słodkowodną, ​​jego mięso jest świetne samo w sobie, więc nie ma potrzeby wymyślania skomplikowanych przepisów. Wystarczy kilka składników, dzięki którym podkreślisz jej pyszny smak. Do tej ryby pasuje francuska sałatka ziemniaczana.

Przepis na sandacza

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 Czas pieczenia: 5 Czas całkowity: 15 Liczba porcji:2 porcje

Przygotuj przepis na sandacza. Wypróbuj sprawdzony i smaczny przepis.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przed gotowaniem umieść gałązkę rozmarynu w kieliszku wina.
  2. Zacznij od podgrzania tłuszczu na patelni. Solimy i pieprzymy filety z sandacza z obu stron. Następnie połóż je skórą do dołu na patelni i pozwól im się upiec.
  3. Jeśli filety są mniejsze, będą wymagały tylko około 2 minut pieczenia z każdej strony. Następnie obróć sandacza i dodaj wino razem z rozmarynem.
  4. Pozwól, aby wino się zredukowało, alkohol odparuje, ale jego smak zostanie wchłonięty przez mięso.
  5. Gdy ryba będzie gotowa, połóż ją na talerzu i polej sosem z patelni. Możesz udekorować kawałkiem cytryny.

Polecamy: Przepis na pieczony łosoś

Pieczony sandacz to tak smaczna ryba, że ​​nie trzeba wymyślać żadnych skomplikowanych przepisów. Okoń w maśle smakuje wyśmienicie , nie trzeba dodawać nic więcej, wystarczy odrobina soli do smaku. W ten sposób jego smak podkreśli się najlepiej.

Jeśli jesteś miłośnikiem specjałów z grilla, grillowanego sandacza na pewno nie powinno zabraknąć w Twoim menu. Grillowanie jeszcze bardziej wzmocni jego smak. Jeśli zamierzasz przygotować ją na grillu, polecamy wysokiej jakości przyprawy do grilla do ryb, ale możesz też przygotować ją całkowicie naturalnie.

Jak upiec sandacza?

Zdrowszą alternatywą jest sandacz pieczony w piekarniku. Można go jednak również upiec na patelni, ale należy unikać niezdrowych tłuszczów. Piecz sandacza przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Zajmuje to tylko 2-3 minuty z każdej strony.

Jak przygotować sandacza?

Rybę przed pieczeniem umyć, dobrze osuszyć i skropić wnętrze sokiem z cytryny. Do środka możesz włożyć ćwiartki cytryny, rozmaryn lub inne ulubione zioło. Zrób kilka nacięć w skórze, aby ryba lepiej się gotowała i miała bardziej chrupiącą skórkę.

Z czym podać sandacza?

Sandacz najlepiej smakuje z ziemniakami, które wydobywają smak ryby. Do wyboru klasyczne gotowane lub pieczone ziemniaki. Okoń na warzywach to również smaczny lekki posiłek.

Czy sandacz ma kości?

Sandacz ma najmniej kości ze wszystkich ryb słodkowodnych. Jednak można się ich również bardzo ładnie pozbyć przed przygotowaniem ryby. Nie musisz się martwić, że zakrztusisz się kością sandacza.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.