Tort sernik z makiem i malinami

Wypróbuj przepis na sernik z makiem. Wrócisz do domu z miską prawdopodobnie najlepszych malin zebranych w ogrodzie przyjaciela, znajdziesz w lodówce około 2 kilogramów domowego twarogu i zdasz sobie sprawę, że kiedyś jadłeś niesamowity makowiec z owocami w kawiarni. I tak narodziło się ciasto.

I żebyście nie myśleli, że wszystko jest takie proste i bezbłędne, podczas pieczenia tego ciasta udało mi się dokonać nie lada wyczynu. Ponieważ nie byłam pewna, jak długo piec ciasto w małej i wysokiej formie, sprawdzałam je za pomocą słynnego testu szpikulca. Jednak podczas wyjmowania ciasta z piekarnika, cała forma wypadła mi z ręki i to był koniec. Była całkowicie bezużyteczna i mogłam zacząć od nowa.

Możesz potraktować to jako motywację. Nawet jeśli coś nie wyjdzie za pierwszym razem, nie trzeba się poddawać i próbować dalej. Tak jak ja podczas pieczenia makaroników.

Przepis na sernik z makiem i malinami

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 50 Czas gotowania: 50 Czas całkowity:1 godzina 40 Liczba porcji:8 porcje

Przygotuj swój ulubiony sernik makowy.

Składniki

  • Składniki na krem

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek, każde w osobnej misce. Ubij białka na sztywny krem, a następnie zacznij od żółtek.
  2. Dodaj cukier trzcinowy do żółtek i mieszaj przez 5 minut, aby powstała piana.
  3. Do masy żółtkowej dodaj zmielone płatki owsiane, które stanowią zdrowszą alternatywę dla mąki.
  4. Wymieszaj ciasto i dodawaj po trochu pozostałe suche składniki – mak, proszek do pieczenia i sól.
  5. Na koniec dolej 1 szklankę mleka, wymieszaj i przelej gotowe ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Ja miałam formę o średnicy 16 cm – i była wypełniona w ponad połowie. Piekłam osłonkę w niższej temperaturze, aby ciasto nie rosło szybko, ale raczej piekło się powoli i równomiernie (około 50 minut w temperaturze 130°C).
  6. Przygotuj krem, mieszając śmietanę, twaróg, śmietanę i cukier waniliowy. Trudno mi było rozprowadzić ten krem na cieście, ponieważ twaróg był grudkowaty, więc po prostu zmiksowałem go drobno za pomocą blendera i schłodziłem. (Możesz również wypróbować inne kremy do ciast)
  7. Pozwól upieczonej skorupce ostygnąć i rozetnij ją. Mój był dość wysoki, więc wyszły 3 części.
  8. Każdy korpus polałam sokiem ze 100 g gotowanych malin, aby nadać im soczystości.
    Wierzch ciasta posmarowałam kremem i ułożyłam na nim całe maliny.
    Ułożone w ten sposób
  9. Posmarowałam wierzch ciasta kremem budyniowym i ułożyłam na nim całe maliny.
  10. Resztę kremu serowego rozsmarowałam na torcie i udekorowałam malinami.
  11. Proszę bardzo. Mam nadzieję, że ci się spodoba.

Polecamy: Tort sachera

Tort makowy
Źródło zdjęcia: Veronika Kaháková

Bardzo lubię maliny, a szczególnie latem mam ich pod dostatkiem. Jestem więc pewna, że z czasem na blogu pojawi się jeszcze kilka malinowych przepisów. Mam nadzieję, że Wy również bardzo je lubicie i te przepisy sprawią Wam radość.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.