Sos Cebulowy: Przepis na szybki sos do mięsa
Sos cebulowy i jego przygotowanie jest proste i gotowe w kilka minut. Dobrze komponuje się z wołowiną i wieprzowiną oraz stekami. Czy przygotowujesz ten klasyczny przepis w domu?
Sos cebulowy charakteryzuje się złocistym lub brązowym kolorem. W kuchni jest niemal niezastąpiony, to jeden z szybkich sosów, które są jednocześnie uniwersalne i bardzo proste, z którymi poradzi sobie nawet początkujący. Jak zrobić sos cebulowy?
Po co robić sos cebulowy?
Po prostu pokochasz sos cebulowy. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet wiele, wystarczy kilka podstawowych składników, które każdy z nas ma w domu. Ponadto jest to również bardzo proste i szybkie.
Do czego to jest dobre?
Sos cebulowy nadaje się do kurczaka, wieprzowiny i wołowiny. Odpowiednie są steki, plastry naturalne, szaszłyki, pieczenie i karkówka. Dodatkowo może służyć również jako baza do innych rodzajów sosów.
Przepis na sos cebulowy
Sos ze słodkiej cebuli to podstawowy sos, który przygotujesz w kilka minut. Ten przepis na sos cebulowy nie może być prostszy.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyść i drobno posiekaj cebulę.
- Do rondelka włożyć masło z odrobiną oleju, rozgrzać i dodać posiekaną cebulę.
- Gdy tylko cebula zrobi się lekko różowa, dodać mąkę i wymieszać.
- Zalej wodą lub bulionem i gotuj przez kilka minut.
- Na koniec zmiksuj sos blenderem na gładką masę.
- Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj przepis na sos cebulowy, który może posłużyć jako baza do innych sosów, np. sos cebulowy ze śmietaną lub musztardą.
Jak ulepszyć sos cebulowy
Aby sos był jeszcze bardziej wyrazisty polecamy przyrządzić go na resztkach pieczeni. Sos również nabierze brązowawego koloru. Szef kuchni przygotowuje mięso na bazie cebuli, którą następnie wykorzystuje w sosie cebulowym.
Czy ten sos to jeden z tradycyjnie przygotowywanych specjałów w Twojej kuchni, czy też powoli odchodzi w zapomnienie?
Źródło: veganuary.com, foodandwine.com
Inne ulubione przepisy