Sos holenderski: Przepis krok po kroku na zrobienie sosu
Sos holenderski jest jednym z najbardziej podstawowych sosów, więc żaden kucharz nie obędzie się bez umiejętności jego przygotowania. Poznaj sos holenderski przygotowany przez najlepszych szefów kuchni.
Wśród podstawowych dań, których muszą nauczyć się wszyscy szefowie kuchni na świecie, jest niewątpliwie sos holenderski. Można go użyć praktycznie do wszystkiego, przepis wcale nie jest skomplikowany, wystarczy znać prawidłową procedurę.
Pochodzenie sosu holenderskiego
Choć sos holenderski już swoją nazwą przywodzi na myśl, że jego pochodzenie z pewnością sięga Holandii, nie jest to do końca prawdą. Według historii przepis na sos holenderski przypisuje się Francuzom zwanym hugenotami (protestantami). Pod koniec XVII wieku musieli uciekać z kraju. To Holandia zapewniła im na jakiś czas dom, w którym również zaczęli przygotowywać ten sos. Gdy tylko hugenoci mogli wrócić do ojczyzny, przywieźli ze sobą również przepis na sos holenderski.
Przepis na sos holenderski
Nie musisz się bać przygotowania tego prostego sosu, ten przepis jest bardzo prosty. Dzięki niemu ten szybki sos holenderski stanie się Twoim ulubionym sosem. Jak zrobić sos holenderski znajdziesz poniżej w procedurze.
Składniki
Przygotowanie
- Sekret prostego sosu holenderskiego tkwi w klarowanym maśle. Masło włożyć do rondelka i powoli podgrzewać – ma to na celu oddzielenie serwatki od tłuszczu mlecznego, który osadza się na powierzchni. Nabierz go łyżką stołową i użyj go do przygotowania sosu holenderskiego – uważaj, aby masło nie przyrumieniło się zbytnio, ponieważ może się przypalić i uzyskać gorzki smak.
- Do czystego garnka wlej trochę wody, postaw na kuchence i podgrzej – woda nie może się zagotować. Wlej wino do metalowej miski. Gdy tylko wino się zagrzeje, zacznij stopniowo ubijać żółtka (ręcznie trzepaczką) – zwróć uwagę na temperaturę, aby jajka się nie ścięły.
- Gdy tylko uzyskasz gęstą i błyszczącą pianę, wlej do niej cienką strużką klarowane masło.
- Cały czas ponownie lekko ubijaj masło trzepaczką, aż się spieni.
Wskazówki, jak ulepszyć sos holenderski
Podczas ubijania żółtek do wina używaj tylko klasycznej trzepaczki ręcznej, unikaj trzepaczki elektrycznej. Aby żółtka się nie ścięły, od czasu do czasu zdejmuj miskę z garnka.
I pamiętajcie, że woda w garnku nie może się gotować, miska nie może dotykać wody – sos holenderski przygotowuje się tylko na parze.
Z czym podać sos holenderski?
Chociaż sos holenderski kojarzy się z jajkami po benedyktyńsku, można go podawać niemal ze wszystkim. Doskonałe są gotowane szparagi z sosem holenderskim, łosoś z sosem holenderskim, pstrąg z sosem holenderskim czy brokuły gotowane z sosem holenderskim.
Sos holenderski można też urozmaicić – dodając na przykład szalotki i estragon stworzymy sos Béarn lub sos maltański dodając sok z czerwonej pomarańczy.
Sos holenderski można również doprawić łyżeczką musztardy Dijon, w tym przypadku podawaj go z wysokiej jakości stekiem.
Jeśli należysz do osób, które nie znoszą tego sosu, ale nie wkładają zbyt wiele wysiłku w jego przygotowanie, możesz spróbować jego alternatywy ze sklepu, na przykład sosu holenderskiego z Lidla. Internet jest pełen przepisów na ten pyszny sos, ale szukaj tych tradycyjnych.
WSKAZÓWKA: Spróbuj też popularnego sosu grzybowego.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kuchnią i jeszcze nie próbowałeś tego sosu, spróbuj, a obiecujemy, że stanie się Twoim ulubionym.
Źródło: foodnetwork.com, Simplyrecipes.com
Inne ulubione przepisy