Sos pieczarkowy: przepis, który pasuje zarówno do mięsa

Sosu pieczarkowego nie powinno zabraknąć na stole każdego miłośnika grzybów. Dzięki kremowi możesz cieszyć się pysznym kremowym sosem pieczarkowym, który uświetni Twój dom.

Sos pieczarkowy jest niewątpliwie jednym z najpopularniejszych. Pieczarki nie są tak wyraziste w smaku i zapachu jak inne rodzaje grzybów, więc nawet ci, którzy nie przepadają za grzybami, mogą się nimi delektować.

Sos pieczarkowy
Źródło zdjęcia: Anton Chernov / Shutterstock.com

Pieczarki są pełne witamin

Niewiele osób wie, że pieczarki są tak naprawdę pełne witamin i minerałów. Są to przede wszystkim witamina A, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, sód, żelazo, jod, chrom czy magnez, żelazo czy cynk. Przeciwutleniacze zawarte w pieczarkach rozkładają szkodliwe substancje z organizmu. Pieczarki to również świetne jedzenie, którego nie powinno zabraknąć w diecie osoby odchudzającej się. Paradoks polega na tym, że zawierają tak mało kalorii, a jednocześnie są tak sycące.

Jak zrobic sos pieczarkowy?

Przepis na sos pieczarkowy

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaCzas gotowania: 15 minutaCzas całkowity: 30 minutaLiczba porcji:4 porcje

Najlepszy sos pieczarkowy może znaleźć się na Twoim stole w kilka minut. Zrób ten pyszny przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący. Kremowy sos pieczarkowy jest ulubionym w prawie każdym gospodarstwie domowym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Lekko oczyść pieczarki z brudu, ale w żadnym wypadku nie obieraj ich ze skórki, gdyż pozbawiłoby to ich charakterystycznego smaku.
  2. Pokrój w plasterki, oczyszczoną dymkę pokrój w krążki.
  3. Masło włożyć do garnka, podgrzać i usmażyć na nim dymkę.
  4. Po chwili dodać pieczarki do cebuli i smażyć, aż się zarumienią. Podczas pieczenia zacznie z nich wypływać woda, pozwól jej całkowicie odparować.
  5. Następnie pieprz i sól pieczarki.
  6. Dodać mąkę pszenną, którą chwilę podsmażamy razem z pieczarkami.
  7. Wlać mleko do mieszaniny i dobrze wymieszać. Otrzymasz gęsty sos, do którego dodasz śmietanę.
  8. Doprowadzić sos do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez około 2 minuty, a następnie odstawić. Dopraw do smaku, nie zapomnij o cytrynie.

Z czym podać sos pieczarkowy?

Mile widziana jest również uniwersalność sosu pieczarkowego. Można podawać z knedlami drożdżowymi, kluskami chlebowymi lub kluskami ziemniaczanymi, tradycyjny jest też sos pieczarkowy z ryżem lub z makaronem. Są też smakosze, którzy uwielbiają ją w połączeniu z ziemniakami. 

Sos grzybowy do mięsa to popularny przepis zwłaszcza wśród mężczyzn.

Sos pieczarkowy do steku, z kurczakiem lub z lalką bravo zadowoli niejednego smakosza. Sos pieczarkowy z puszki może być swoistą alternatywą, ale dla smakoszy polecamy na przykład przepis na domowy sos pieczarkowy.

Jak ulepszyć sos pieczarkowy

Jeśli zdecydowaliście się na sos pieczarkowy z gotowanym mięsem, polecamy do jego przygotowania użyć bulionu mięsnego. To nada sosowi pełny smak. Można go również doprawić mielonym kminkiem, kilkoma kroplami soku z cytryny lub octu. Dla mocniejszego smaku polecamy również przyprawę grzybową, najlepiej domową (z suszonego bedel).

Źródło: receptineats.com, spendwithpennies.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.