Sos pieprzowy: 3 sposoby do steka. Proste przygotowanie

Niewiele osób może sobie wyobrazić stek lub kluchę bez sosu pieprzowego. Jej smak jest niepowtarzalny, ponieważ sos pieprzowy nadaje potrawie prawdziwie orzechowy smak. Jak ci się najbardziej podoba?

Wielu z nas unika robienia tego, ale najlepszy sos pieprzowy jest bardzo prosty. Wystarczy przestrzegać prostych zasad, dzięki którym sos zawsze się uda.

Źródło zdjęcia: Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek dotyczących sosu pieprzowego, które z pewnością Cię zaskoczą. Do najpopularniejszych należy sos śmietanowo-pieprzowy.

Przepis na podstawowy sos pieprzowy

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 Czas gotowania: 10 Czas całkowity: 20 Liczba porcji:4 porcje

Ten przepis na sos pieprzowy jest jednym z najłatwiejszych, więc na pewno nie masz nic do zepsucia. Poza tym jest bardzo smaczny i szybki.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umieść masło na patelni i pozwól mu się stopić. Następnie dodać marynowaną zieloną paprykę, trochę rozgnieść i wymieszać.
  2. Następnie wlej wybrany alkohol do rondla i pozwól mu odparować.
  3. Dodaj bulion i gotuj przez około 3 minuty. Sos powinien stopniowo sam gęstnieć, gdy tylko zauważysz, że zmienia konsystencję, dodaj śmietanę i gotuj, aż zgęstnieje.

Wskazówki dotyczące przygotowania idealnego sosu pieprzowego

  • Sos pieprzowy nie może obejść się bez alkoholu, który nadaje sosowi niesamowitą głębię smaku. Możesz przygotować klasykę, używając brandy lub koniaku.
  • Aby uzyskać odpowiedni smak, smaż go na tej samej patelni co steki. To pieczenie jest prawdziwym orzechem, który dopracowuje smak sosu do perfekcji.
  • Czy wiesz jak określić odpowiednią gęstość sosu? Wystarczy zanurzyć w nim łyżkę. Jeśli sos szybko spływa, oznacza to, że jest bardzo rzadki. Ale jak tylko przyklei się do łyżki, jest gotowe.
  • Chcesz, żeby miał kopa i smakował jak najwięcej pieprzu? Sekretem są świeżo zmiażdżone kulki pieprzu.
  • Jeśli chcesz stłumić smak pieprzu, użyj marynowanej zielonej papryki.

Możesz również spróbować wersji tego sosu ze śmietaną lub bez.

Przepis na sos pieprzowy z tymiankiem i czerwonym winem

Sos pieprzowy możesz wykorzystać zarówno do steków, jak i do schabu. Jeśli lubisz mieszankę smaków i aromatów ziół i alkoholu, zdecydowanie polecamy wypróbowanie tego przepisu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Po przygotowaniu steków będziesz potrzebować blachy do pieczenia.
  2. Rozgrzej patelnię, wlej olej i drobno posiekaną cebulę. Smażymy do lekkiego zarumienienia.
  3. Następnie wlej bulion wołowy na patelnię i zagotuj. Magia tego sosu tkwi w cieście i zrumienionych kawałkach steku, więc przesuń szpatułką po dnie patelni.
  4. Sos powinien się maksymalnie zredukować, więc nie bój się go gotować przez dziesięć minut.
  5. Dodaj ciężką śmietanę, brandy, czerwone wino i zielone ziarna pieprzu i gotuj, aż lekko zgęstnieje, około 3 minut.
  6. Na koniec dodać tymianek do sosu i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przepis na szybki sos pieprzowy Kampot

Jeśli nie masz czasu do stracenia, możesz wypróbować przepis na sos pieprzowy, który jest naprawdę szybki.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy masło, cukier i sól.
  2. Mieszankę pieprzu grubo zmielić, najlepiej w stosunku 1:1:1.
  3. Następnie nabierz 2 łyżeczki i dodaj do garnka ze śmietaną.
  4. Po doprowadzeniu sosu do wrzenia dodaj skrobię rozmieszaną w zimnej wodzie (zimna woda zapobiegnie tworzeniu się grudek). Gotuj przez chwilę i możesz podawać.

Robicie sos paprykowy w domu? Jaki jest twój ulubiony i wymyślny przepis?

Źródło: serioeats.com, receptineats.com


Inne ulubione przepisy

4/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.