Sos Teriyaki: Przepis na tradycyjny japoński sos
Sos teriyaki to tradycyjny japoński sos używany do przygotowywania mięsa. Japończycy jej nie zawiodą, poznaj jej przepis na domowy sos teriyaki i Ty też.
Sos sojowy stał się nieodzowną częścią składników przyprawowych, których używamy niemal codziennie w kuchni podczas gotowania. Jednak kuchnia japońska ma kilka sosów smakowych, z których jednym jest sos, na który dziś przedstawiamy przepis. Zrób domowy sos teriyaki, to bardzo proste.
Kuchnia japońska
Mówi się, że kuchnia japońska należy do najzdrowszych i najlepszych. I rzeczywiście, to stwierdzenie jest prawdziwe. Podstawą tej kuchni są zdrowe składniki takie jak ryby morskie i owoce, świeże warzywa, grzyby, sosy i inne aromaty oraz oczywiście dużo ryżu. Japończycy bardzo cierpliwie podchodzą do tego, co spożywają, dlatego na pierwszym miejscu stawiana jest świeżość i jakość ich jedzenia. Japończycy zwracają też uwagę na tradycje, zgodnie z którymi jedzenie na stole musi dawać efekt estetyczny.
Czego nie wiedziałeś o kuchni japońskiej
- To nie są różdżki jak różdżki. Japończycy jedzą wyłącznie pałeczkami zwanymi „hashi”. W przeciwieństwie do chińskich pałeczek są krótsze i znacznie cieńsze.
- Tradycyjne japońskie jedzenie to sushi i sukiyaki z wołowiną.
- Fugu jest popularną rybą w Japonii, ale może cię zabić, jeśli niewłaściwie ją przygotujesz. Dlatego mogą go przygotować tylko ci, którzy mają licencję na jego przygotowanie.
- Japończycy rozróżniają pięć smaków – słony, słodki, gorzki, kwaśny i umami.
- Tuńczyk jest najpopularniejszą rybą w Japonii, jego mięso często trafia na aukcje, a suma osiąga tym samym ogromne sumy.
- Japoński stek wołowy Kobe jest znany na całym świecie, ale można go spróbować tylko w Japonii, eksport tego mięsa z Japonii jest surowo zabroniony.
Jaka jest różnica między sosem sojowym a sosem teriyaki?
Chociaż ciemny kolor sosu teriyaki przypomina sos sojowy, konsystencja i smak są zupełnie inne. Sos sojowy jest słony i rzadki (płynny), natomiast sos teriyaki jest słodki i gęsty.
Co to jest sos teriyaki i jego skład
Jest to japoński sos (teriyaki), który jest wytwarzany głównie ze sfermentowanej soi i prażonej pszenicy. Nie może zabraknąć również japońskiego wina, miodu, cukru, czosnku i imbiru. Jest aromatyzowany sokiem ananasowym, mirinem lub sake.
Przepis na sos teriyaki
Sosu teriyaki nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni, podobnie jak sosu sojowego. Jego słodki smak nadaje mięsu prawdziwą orzechowość. Receptura zawiera składniki o mocnych aromatach, ale efekt jest doskonały.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyść i drobno posiekaj cebulę (lub 5 szalotek).
- Czosnek oczyścić i przecisnąć, imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Papryczkę chilli kroimy na bardzo małe kawałki.
- Wymieszaj wszystkie składniki oprócz mąki kukurydzianej i 3 łyżek wody i dokładnie wymieszaj.
- Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie wymieszaj skrobię i 3 łyżki wody w małej misce.
- Wlać skrobię do gotującej się mieszanki i wymieszać.
- Po chwili skrobia zagęści sos, można wyłączyć kuchenkę.
Używanie sosu teriyaki w kuchni
Zastosowanie sosu teriyaki pochodzi od jego nazwy. Teri reprezentuje coś błyszczącego, a yaki w języku japońskim oznacza grillowanie. Sos ten stosuje się więc głównie do marynowania mięs, naciera się go sosem mięsnym podczas pieczenia lub grillowania. Na przykład łosoś z tym sosem lub grillowany kurczak z sosem teriyaki są doskonałe.
Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić sos teriyaki, z pewnością odniesiesz sukces w każdym azjatyckim sklepie spożywczym. A jeśli nie, e-sklepy nastawione na azjatyckie składniki z pewnością nie zawiodą.
Źródło: theguardian.com, epicurious.com
Inne ulubione przepisy