Sos Teriyaki: Przepis na tradycyjny japoński sos

Sos teriyaki to tradycyjny japoński sos używany do przygotowywania mięsa. Japończycy jej nie zawiodą, poznaj jej przepis na domowy sos teriyaki i Ty też.

Sos sojowy stał się nieodzowną częścią składników przyprawowych, których używamy niemal codziennie w kuchni podczas gotowania. Jednak kuchnia japońska ma kilka sosów smakowych, z których jednym jest sos, na który dziś przedstawiamy przepis. Zrób domowy sos teriyaki, to bardzo proste.

Sos teriyaki
Źródło zdjęcia: smirart /Shutterstock.com

Kuchnia japońska

Mówi się, że kuchnia japońska należy do najzdrowszych i najlepszych. I rzeczywiście, to stwierdzenie jest prawdziwe. Podstawą tej kuchni są zdrowe składniki takie jak ryby morskie i owoce, świeże warzywa, grzyby, sosy i inne aromaty oraz oczywiście dużo ryżu. Japończycy bardzo cierpliwie podchodzą do tego, co spożywają, dlatego na pierwszym miejscu stawiana jest świeżość i jakość ich jedzenia. Japończycy zwracają też uwagę na tradycje, zgodnie z którymi jedzenie na stole musi dawać efekt estetyczny.

Czego nie wiedziałeś o kuchni japońskiej

  • To nie są różdżki jak różdżki. Japończycy jedzą wyłącznie pałeczkami zwanymi „hashi”. W przeciwieństwie do chińskich pałeczek są krótsze i znacznie cieńsze.
  • Tradycyjne japońskie jedzenie to sushi i sukiyaki z wołowiną.
  • Fugu jest popularną rybą w Japonii, ale może cię zabić, jeśli niewłaściwie ją przygotujesz. Dlatego mogą go przygotować tylko ci, którzy mają licencję na jego przygotowanie.
  • Japończycy rozróżniają pięć smaków – słony, słodki, gorzki, kwaśny i umami.
  • Tuńczyk jest najpopularniejszą rybą w Japonii, jego mięso często trafia na aukcje, a suma osiąga tym samym ogromne sumy.
  • Japoński stek wołowy Kobe jest znany na całym świecie, ale można go spróbować tylko w Japonii, eksport tego mięsa z Japonii jest surowo zabroniony.

Jaka jest różnica między sosem sojowym a sosem teriyaki?

Chociaż ciemny kolor sosu teriyaki przypomina sos sojowy, konsystencja i smak są zupełnie inne. Sos sojowy jest słony i rzadki (płynny), natomiast sos teriyaki jest słodki i gęsty.

Co to jest sos teriyaki i jego skład

Jest to japoński sos (teriyaki), który jest wytwarzany głównie ze sfermentowanej soi i prażonej pszenicy. Nie może zabraknąć również japońskiego wina, miodu, cukru, czosnku i imbiru. Jest aromatyzowany sokiem ananasowym, mirinem lub sake.

Przepis na sos teriyaki

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 Czas gotowania: 15 Czas całkowity: 30 Liczba porcji:4 porcje

Sosu teriyaki nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni, podobnie jak sosu sojowego. Jego słodki smak nadaje mięsu prawdziwą orzechowość. Receptura zawiera składniki o mocnych aromatach, ale efekt jest doskonały.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść i drobno posiekaj cebulę (lub 5 szalotek).
  2. Czosnek oczyścić i przecisnąć, imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Papryczkę chilli kroimy na bardzo małe kawałki.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz mąki kukurydzianej i 3 łyżek wody i dokładnie wymieszaj.
  5. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
  6. W międzyczasie wymieszaj skrobię i 3 łyżki wody w małej misce.
  7. Wlać skrobię do gotującej się mieszanki i wymieszać.
  8. Po chwili skrobia zagęści sos, można wyłączyć kuchenkę.

Używanie sosu teriyaki w kuchni

Zastosowanie sosu teriyaki pochodzi od jego nazwy. Teri reprezentuje coś błyszczącego, a yaki w języku japońskim oznacza grillowanie. Sos ten stosuje się więc głównie do marynowania mięs, naciera się go sosem mięsnym podczas pieczenia lub grillowaniaNa przykład łosoś z tym sosem lub grillowany kurczak z sosem teriyaki są doskonałe.

Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić sos teriyaki, z pewnością odniesiesz sukces w każdym azjatyckim sklepie spożywczym. A jeśli nie, e-sklepy nastawione na azjatyckie składniki z pewnością nie zawiodą.

Źródło: theguardian.com, epicurious.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.