Sos z zielonego pieprzu: Przepis ze śmietaną lub bez

Szukasz dobrego przepisu na sos pieprzowy, który ci się spodoba? Przedstawiamy dwa przepisy – ze śmietaną i bez śmietany. Który ci się bardziej podoba?

Sos z zielonego pieprzu to jeden z najpopularniejszych sosów, który dodaje się do steków, polędwicy wieprzowej, kurczaka, a nawet ryb. Nadaje się na każdą okazję, jest dobrą propozycją na uroczyste obiady czy kolacje.

Sos paprykowy
Źródło zdjęcia: Muhammad Rais Sanusi / Shutterstock.com

Jak zrobić sos z zielonego pieprzu?

Przepis na sos z zielonego pieprzu do mięs

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 5 Czas gotowania: 20 Czas całkowity: 25 Liczba porcji:4 porcje

Przygotuj przepis na sos pieprzowy ze śmietaną do mięsa. Pokochasz sos z zielonego pieprzu. Składniki są na 2 porcje.
WSKAZÓWKA: Najlepsza jest rolada wieprzowa z sosem pieprzowym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umieść masło na patelni i rozpuść. Dodaj drobno posiekaną cebulę i pozostaw do zeszklenia na około pięć minut.
  2. Dodaj czosnek do cebuli i naciśnij. W sosie smakuje lepiej i nie spotkasz plasterków, które mogłyby kogoś odstraszyć.
  3. Następnie dodać świeży pieprz i całość podgrzewać przez około minutę lub dwie, aby pieprz uwolnił swój smak.
  4. Dodać bulion wołowy, śmietankę kremówkę i śmietankę z gotowania. Wszystko wymieszaj i pozwól mu się zagotować.
  5. Nie zapomnij zamieszać. Zmniejsz płomień i gotuj przez około dziesięć minut. Objętość sosu należy zmniejszyć o połowę.

WSKAZÓWKA: Sos pieprzowy podawaj do steków, polędwicy wieprzowej lub mintaja z kurczaka.

Sos pieprzowy bez śmietany

Nie lubisz kremu? Nie ma znaczenia. Przygotuj sos z zielonego pieprzu do mięsa bez śmietany. Prosty przepis, który możesz opanować z tyłu dłoni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do przygotowania dobrze jest mieć stek lub mięso z kurczaka, które przygotują dobrą bazę do sosu. Alternatywnie możesz użyć trochę bulionu wołowego.
  2. Dodaj żurawinę i biały jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozwól mu przez chwilę bulgotać.
  3. Dodaj zmielony czarny pieprz i sól. Jeśli zdecydujesz się użyć zielonego lub kolorowego pieprzu, dodaj go do bulionu, aby ugotował się razem z pozostałymi składnikami.
  4. Dzięki temu sos ma wspaniały i mocny smak.

Medaliony wieprzowe z sosem pieprzowym to dobry wybór do tego przepisu.


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.