Strucla makowa: Przepisy na 4 sposoby

Strucla makowa jest prawdopodobnie jednym z najbardziej tradycyjnych wypieków, które można upiec w domu. Oprócz typowej wersji na zakwasie można spróbować również przepisu na lżejszą wersję z ciasta francuskiego lub twarogu. Jak zrobić strucla makowa?

Dodatkowo mak doskonale komponuje się ze śliwkami lub gruszkami, dzięki czemu możesz odkryć, jakie połączenie będzie dla Ciebie najlepsze.

Jak zrobić najlepsza strucla makowa?

Oprócz dobrze wyrobionego ciasta, w przypadku strucla makowa bardzo ważne jest również odpowiednio wykonane nadzienie, które daje tak wspaniały smak.

Oto kilka wskazówek, które warto znać, aby przygotować najlepsze nadzienie makowe.

  1. Użyj świeżego maku. Ta żywność zawiera stosunkowo dużą ilość tłuszczu. Oznacza to, że zmielony mak pozostawiony na dłuższy czas może zjełczeć i nabrać gorzkiego posmaku. Dlatego zawsze zwracaj uwagę na jakość surowców.
  2. Wilgotny składnik jest również niezbędny do nadzienia makowego, co poprawia smak. Może to być na przykład mleko, masło, alkohol lub specjalny sos, a nawet lody.
  3. Nie bój się łączyć maków. To nadzienie będzie świetnie komponować się ze śliwkami, jeśli chcesz spróbować czegoś mniej tradycyjnego, dodaj gruszki lub wiśnie. Albo bezpośrednio do nadzienia, albo jako sos lub smak lodów.
  4. Daj dużo czasu na mieszankę maku podczas gotowania. Mak powinien być gotowany przez około dziesięć minut, aby wystarczająco zmiękł. W przeciwnym razie będzie niedogotowany, a powstałe nadzienie będzie luźne i suche.

Przepis na strucle makową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: minúty/minútCzas gotowania: minúty/minútCzas całkowity: minúty/minútLiczba porcji: porcje

Do wykonania prostego strucla makowego z ciasta francuskiego potrzebne będzie przede wszystkim wysokiej jakości nadzienie. Jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, więc śmiało można to zrobić. Klasyczn strucla makowa od babci, który znasz od wielu lat.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zmiel lub drobno posiekaj mak.
  2. Mleko podgrzać w rondelku. Po podgrzaniu posypać makiem.
  3. Gotujemy, cały czas mieszając, aby nadzienie zgęstniało. Uważaj, aby mak nie przywarł do dna pojemnika.
  4. Gdy zacznie gęstnieć dodać cukier i zagotować.
  5. Jeśli nadzienie wydaje się zbyt rzadkie, dodać startego piernika lub herbatników.
  6. Dodaj szczyptę skórki z cytryny, cynamonu, wanilii, trochę kakao i rozgniecione goździki dla urozmaicenia.
  7. Do smaku można dodać jedną lub dwie łyżki rumu. Możesz także spróbować dodać rodzynki lub mielone orzechy.
  8. Zanim zaczniesz nadziewać ciasto francuskie, pozwól nadzieniu całkowicie ostygnąć. Pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze jeszcze na około 40 minut. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  9. Przed pieczeniem posmaruj strudel jajkiem i mlekiem, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut, aż strudel nabierze pięknego złotego koloru.
  10. Przed podaniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Polecamy: Przepis na croissanty maślane

Strucla makowa przepis
Źródło zdjęcia: Voyagerix / Shutterstock.com

Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.