Strudel jabłkowy – Tradycyjny domowy przepis

Tradycyjny strudel jabłkowy to popularny przepis idealny do kawy lub na niedzielny stół. Wypróbuj przepis na strudel jabłkowy z ciasta francuskiego, który jest soczysty i smakuje wyśmienicie.

Strudel jabłkowy zachwyci każdego miłośnika owoców, ponieważ jabłka są ukryte tylko w cienkiej warstwie ciasta. Dzięki temu deser zachowuje swoją soczystość.

Przepis na strudel jabłkowy

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 50 minutaCzas całkowity:1 godzina 20 minutaLiczba porcji:1 porcje

Przygotuj babci sztrudel jabłkowy. Najlepszy sztrudel jabłkowy jest z ciasta francuzskiego, a właśnie taki możesz wypróbować.

Składniki

    Na ciasto

  • Na nadzienie

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę do przygotowanej miski, utwórz w środku dołek.
  2. W innej misce wymieszaj jajka, olej, wodę i sok z cytryny. Wlej tę mieszankę do dołka w mące.
  3. Zacznij wyrabiać ciasto, powinno być miękkie i nielepki. Jeśli konsystencja ci się nie podoba, możesz dodać trochę mąki lub wody.
  4. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, uformuj z niego bochenek i odstaw na co najmniej pół godziny w ciepłym miejscu.
  5. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne, pokrój je na cienkie plasterki lub zetrzyj na grubym tarciu.
  6. Odkrój połowę ciasta, resztę odstaw. Na posypanej mąką desce rozwałkuj połowę ciasta na cienki prostokąt.
  7. Następnie delikatnie rękoma rozciągnij ciasto we wszystkich kierunkach. Ciasto powinno być lekko przezroczyste, ale uważaj na pęknięcia.
  8. Rozpuść masło i posmaruj nim płat ciasta. Następnie posyp go bułką tartą.
  9. Układaj jabłka, zostawiając na brzegach wolne miejsce o szerokości 2 cm, aby łatwo zawinąć sztrudel.
  10. Posyp jabłka cukrem i cynamonem, według uznania możesz także dodać rodzynki i posiekane orzechy włoskie.
  11. Zacznij zwijać sztrudel od krótszego boku i złącz jego brzegi. Na blaszce układaj sztrudel łączeniem do dołu.
  12. Gdy sztrudel jest gotowy, wystarczy posmarować go roztopionym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 50 minut. Podczas pieczenia smaruj sztrudel masłem, aby był chrupiący.
  13. Przed podaniem posyp cienką warstwą cukru pudru.

Strudel owocowy to lekki deser, który cieszy się dużą popularnością. Jako nadzienie do strudla można używać także innych owoców, oprócz jabłek świetnie pasują też wiśnie czy śliwki. Jeśli lubisz twaróg, doskonałe jest także nadzienie z twarogu do strudla, które możesz przygotować samodzielnie lub w połączeniu z owocami lub rodzynkami, według własnych upodobań.

Źródło: allrecipes.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.