Sushi z łososiem: – Przepis na przysmak w domu
Sushi jest dobrze znane na całym świecie, stało się popularne około dziesięć lat temu, kiedy ten trend jedzenia surowej ryby w rolce zaczął rozprzestrzeniać się w całej Europie.
Jedzenie sushi
Prawdziwego sushi nie musisz jednak zafundować sobie tylko w restauracji. Jego przygotowanie jest dość proste i każdy z Was bez problemu poradzi sobie z nim w domu. Jeśli więc jesteś wyznawcą i miłośnikiem tych potraw, nie wahaj się ani chwili i spróbuj je przygotować!
Spróbuj sushi w restauracji
Z góry należy powiedzieć, że nie można oczekiwać, że domowe sushi osiągnie jakość japońskiego szefa kuchni. A przede wszystkim nie ugotujesz każdego rodzaju sushi, jakie możesz wymyślić w domu. Tak naprawdę nadaje się do tego tylko wyspecjalizowana kuchnia, w której przygotowane są wszystkie składniki i, co nie mniej ważne, naczynia. Jeśli jednak zastosujesz się do naszych wskazówek, będziesz bardzo blisko perfekcji.
Z czego można zrobić sushi?
Głównym składnikiem, bez którego żaden przepis na sushi nie jest kompletny, jest ryż. Można go kupić w wersji specjalistycznej lub można kupić zwykły okrągły ryż z drobnym ziarnem.
- Będziesz także potrzebować paczki wodorostów nori – składnik ten znajdziesz w każdym większym sklepie.
- Algi zawierają jod, żelazo, wapń, fosfor, witaminy A i D, dzięki czemu mogą być przydatnym dodatkiem do diety.
- Reszta składników zależy od wybranego przepisu. Niektóre bułki zawierają np. same warzywa, podczas gdy bardziej złożone zawierają różne rodzaje ryb.
Ryż do sushi
Ponieważ ryż jest nieodzowną częścią dania, nie sposób nie wspomnieć o przepisie na ryż do sushi. Nie oszczędzaj pieniędzy, aby go kupić, aby przepis z tanim ryżem nie sprawdził się w domu. Bezpieczniej jest kupować ryż do sushi, który można znaleźć w większych supermarketach. Na opakowaniu znajdziesz przygotowanie lub instrukcje dotyczące ryżu do sushi. Ryż przed gotowaniem dokładnie umyć, aż zniknie biały nalot. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być lekko lepki, aby powstała bułka się skleiła.
Ryba do sushi
Wielu wciąż błędnie uważa, że ryba jest jednym z głównych składników. Jednak tak nie jest. Może zawierać również plasterek warzyw, najczęściej np. ogórków. Jeśli przepis na sushi obejmuje rybę, to przez większość czasu wystarczy każda lekko solona ryba z różowym miąższem. Jest rzeczą oczywistą, że im świeższe, tym lepiej smakuje jedzenie.
Polecamy: Sandacz
Nie waż się używać do sushi ryb, co do których masz wątpliwości co do jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego. Lepiej kupować świeże ryby w wyspecjalizowanym sklepie rybnym, któremu ufasz. Nie zwlekaj zbyt długo w domu i szybko przetwórz rybę, aby się nie zepsuła i nie była zagrożona. Pamiętaj – jedz ryby na surowo! Jak zrobić sushi?
Przepis na sushi z ryżem – Łosoś maki sushi
Dla tych, którzy po raz pierwszy planują ugotować sushi z łososiem i nie mogą sobie wyobrazić tego procesu, wybraliśmy najprostszy przepis. Jednocześnie jest to klasyk, którego przestrzegają wszyscy szefowie kuchni na świecie. Maki rolls składają się z trzech składników – ryżu, wodorostów nori i jednego rodzaju nadzienia. Zapraszamy zatem na przepis na sushi maki ze świeżego łososia.
Składniki
Przygotowanie
- Rozłóż arkusz wodorostów nori na macie pokrytej wcześniej folią spożywczą.
- Jest bardzo cienki, ale trzyma się mocno i nie rozerwie go.
- Rozłóż ryż na talerzu.
- Około dwóch centymetrów od jednej krawędzi ułożyć farsz na ryżu w wąskim pasie i zwinąć wszystko w rulon.
- Na początku może to być trudne, ale po kilku powtórzeniach poczujesz, że jest to bardzo łatwe. I skończysz w mgnieniu oka.
- Pokrój powstałe rolki sushi na centymetrowe krążki.
Nie musisz od razu kroić wszystkiego, aby lepiej przechowywać w lodówce, kroj tylko to, co trafi prosto do żołądka gościa!
Wypróbuj również przepis: Łosoś pieczony w piekarniku
Źródło: rokaakor.com
Inne ulubione przepisy