Sałatka szopska – szybki przepis ze zdrowych składników

Sałatka szopska to sałatka pochodzenia bułgarskiego, która jest świeża i bardzo smaczna. Można go przygotować na lunch i kolację. Przepis na sałatkę szopski jest prosty i gotowy w mgnieniu oka.

Zaletą sałatki szopska jest jej prostota. Nie ma co myśleć o złożoności dressingu, bo wystarczy olej, sól i ocet. Podstawowe składniki dostępne są w sklepach praktycznie przez cały rok. Ale najsmaczniejsze są te z domowych warzyw, które sam wyhodowałeś. Jego historia nie jest zbyt długa, co może zaskoczyć niejednego konsumenta.

Pochodzenie sałatki szopska

Patrząc na kolorową kompozycję prawdziwej sałatki szopskiej, można pomyśleć, że przypomina ona bułgarską flagę. To prawda i autorzy rzeczywiście się tym inspirowali. Nic dziwnego, że została przygotowana przez bułgarską państwową agencję turystyczną już w 1955 roku. Swoją nazwę wzięła od zachodniego bułgarskiego regionu etnograficznego Szopi. Ale nie szukaj tutaj żadnego istotnego powiązania. Bułgarzy lubią uzupełniać tę prostą sałatkę szopska tradycyjnymi alkoholami – likierem anyżowym mastika i brandy rakija.

Czego potrzebuję do sałatki szopskiej?

Do przygotowania tej klasycznej sałatki potrzebne będą tylko trzy rodzaje warzyw:

  • pomidory,
  • papryka,
  • ogórek sałatkowy.

Razem tworzą niepowtarzalny smak, który podkreśla zastosowanie sera feta. W naszym regionie można przygotować sałatkę szopska z serem bałkańskim lub sałatkę szopska z mozzarellą. Ser Feta pochodzi z Grecji i wytwarzany jest z mleka owczego i koziego. Dojrzewa w solance przez około dwa miesiące, zanim będzie gotowy do użycia. Równie ważnym składnikiem są użyte przyprawy.

Do sałatki bułgarskiej warto dodać kaszę gryczaną, czyli mieszankę szałwii, ostrej papryki, soli, nasion kozieradki i prażonej mąki kukurydzianej. Jest również aromatyzowany posiekaną zieloną pietruszką i oczywiście dressingiem.

Przepis na sałatkę szopska

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 Liczba porcji:2 porcje

Sałatka Bułgarska szopska jest doskonałym orzeźwieniem w gorące letnie dni, ale dostarcza witamin i składników odżywczych o każdej porze roku. Ponieważ zawiera również ser, może być stosowany jako lekki obiad. Zobaczmy, jak zrobić sałatkę szopska.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujesz warzywa. Pomidory, paprykę i ogórek sałatkowy opłucz i pokrój w kostkę. Włóż do salaterki i wymieszaj.
  2. Skrop mieszankę warzywną oliwą, dodaj sól, ocet i przyprawę zubrica.
  3. Sałatka szopska posyp tartym serem feta lub serem bałkańskim.Wszystko dobrze wymieszaj. 
  4. Można pozostawić w lodówce lub podawać od razu.

Polecamy: Przepis na sałatka grecka

Wskazówki, jak ulepszyć sałatkę szopska

Smak prawdziwej sałatki szopskiej można wzbogacić dodając drobno posiekane czarne oliwki. Zamiast czarnego pieprzu użyj świeżo zmielonego pieprzu. 

A co k sałatką szopska?

Jeśli wydaje Ci się, że taka sałatka jarzynowa Ci nie wystarczy i nie jesteś z niej zadowolony, możesz dodać większą ilość sera. Do sałatki można dodać tosty lub bagietki. Jeśli jesteś mięsożercą i nie lubisz sałatek bez mięsa, możesz przygotować smażone kawałki kurczaka, które podasz razem z sałatką.

Sos do sałatki szopskiej

Głównym składnikiem sosu (zwanego także marynatąsałatki szopskiej jest przyprawa čubrica. Zawiera również chili. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, możesz po prostu dodać soli. Niezbędne jest także dodanie oliwy z oliwek, która jest istotna dla lepszego wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ocet doda typowo kwaśnego smaku. Nie musisz dawać za dużo. I oczywiście nie możemy zapomnieć o soli.

Czy sałatka szopska jest jedną z Twoich ulubionych? Czy masz sekretny składnik, który sprawia, że ​​sałatka jest wyjątkowa?

Źródła: yummly.com, foodnetwork.co.uk


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.