Szarpana wieprzowina: Przepis na soczyste mięso
Szarpana wieprzowina robi ostatnio furorę w internecie. Wszyscy uwielbiają jego soczysty smak. Ma wszechstronne zastosowanie. Jak przygotować idealną szarlotkę? Upiecz przysmak na talerzu.
Szerpane mięso wymaga powolnego pieczenia, co czyni z mięsa absolutny przysmak. Jak sama nazwa wskazuje, jest naprawdę szarpany, gdy rozdzierasz go wzdłuż włókien widelcem. Zainspiruj się przepisem na szatkowane mięso w bułce hamburgerowej.
Co to jest szarpana wieprzowina?
Szarpana wieprzowina (pulled pork) pochodzi z Ameryki, gdzie tak przyrządza się mięso na grilla. Zaletą jest to, że można ją podawać na różne sposoby, nie trzeba trzymać się amerykańskiej klasyki w postaci burgerów, ale można ją wykorzystać w tortillach i quesadillach.
Jakiego mięsa użyć do szarpanej wieprzowiny?
Klasykiem jest szarpana wieprzowina, ale z pewnością nie możesz się pomylić, jeśli użyjesz również wołowiny, kurczaka, a nawet indyka.
Jak przygotować szarpana wieprzowina?
Częstym pytaniem jest, jak przygotować szarpanu wieprzowinu. Celem jest, aby był soczysty i nie wysychał. Dlatego mięso jest tylko lekko przyprawione i powoli pieczone – nawet przez całą noc. Należy również wspomnieć, że mięso piecze się w całości, nie kroi się go na kawałki.
Przepis na szarpana wieprzowina w bułce
Szarpana wieprzowina w bułce lub bułce hamburgerowej to bardzo popularny przepis na szarpana wieprzowina, które zadowoli całą twoją rodzinę.
Składniki
Składniki na sos
Przygotowanie
- Oczyść mięso z błon, dobrze umyj i posol.
- Mięso ułożyć na blasze, skropić odrobiną oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i przykryj folią, piecz powoli przez około 2 godziny – mięso powinno być całkowicie miękkie.
- Gdy mięso jest w piekarniku, przygotuj sos.
- Na patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić.
- Następnie do cebuli dodać chili (najlepiej płatki), drobno posiekany czosnek, cukier i wszystkie przyprawy i pozwolić, aby wszystko się skarmelizowało.
- Na koniec dodaj do sosu ocet, Worcestershire, koncentrat pomidorowy i 2 dcl wody.
- Sos gotujemy jeszcze 15 minut.
- Gdy mięso będzie gotowe, weź dwa widelce i rozerwij mięso na cienkie włókna.
- Tak przygotowanym sosem polać tak przygotowane mięso i ponownie wstawić do piekarnika, aby podgrzać całość.
- Podgrzej bułki do hamburgerów w piekarniku, aby były chrupiące, włóż do nich przygotowaną mieszankę mięsną, posyp serem, dodaj warzywa według własnych upodobań i możesz podawać.
- Aby mięso miało wyraźniejszy smak i było naprawdę soczyste, nie używaj do jego przygotowania bardziej suchego mięsa, takiego jak kotlet czy udko.
- Będziesz mieć pewność, że twoje mięso się nie spali, jeśli przygotujesz szarpanu wieprzowinu w powolnej kuchence.
Mięso najlepiej wyjąć przynajmniej na godzinę przed pieczeniem. Ważnym krokiem jest również marynowanie mięsa przez pół godziny w wysokiej temperaturze.
Szarpana wieprzowina w piekarniku nie przyprawia się w żaden szczególny sposób przed jego przygotowaniem, doprawia się dopiero po upieczeniu. Jak go doprawić zależy tylko od Ciebie, ktoś dolewa go np. cydrem jabłkowym, czosnkiem, przypraw i innych aromatów nie może zabraknąć. Tutaj naprawdę nie ma ograniczeń dla wyobraźni.
Szarpana wieprzowina piecze się co najmniej dwie godziny, ale należy pamiętać, że czas pieczenia może być dłuższy. Niektórzy ludzie wolą włożyć mięso do piekarnika wieczorem i pozwolić mu gotować się w niższej temperaturze przez całą noc.
Z czym podawać wieprzowinu szarpanu?
Nawet w tym przypadku wybór dodatku zależy tylko od Ciebie, szarpana wieprzowina możesz podawać ze wszystkim, np. ziemniaki, ryż, bułki, tortille, sałatka jarzynowa, frytki i inne są również popularne.
Źródło: aldi.us, yummly.com
Inne ulubione przepisy