Tiramisu: Przepis na smaczny włoski deser
Przepis na tiramisu całkiem niedawno obiegł świat i podbił serca wielu osób. Włoskie tiramisu lub ciasto tiramisu są łatwe w przygotowaniu i zadowolą całą rodzinę.
Zobaczmy, gdzie powstał ten wyjątkowy deser tiramisu i jaki jest sukces jego smaku. Z naszym przewodnikiem trafisz do kulinarnego nieba! No to ruszamy!
Jakie są podstawowe składniki tiramisu?
Klasyczne włoskie proste tiramisu to jeden z najgrubszych deserów wszechczasów. Jego konsystencja powinna być taka, aby ciasto tiramisu można było jeść łyżką. A najlepiej będzie, jeśli włożysz go bezpośrednio do szklanki tiramisu (spróbuj też innego ulubionego deseru w szklance ).
Aby pyszny deser odniósł sukces, szukaj naprawdę wysokiej jakości podstawowych składników, którymi są mascarpone (przeczytaj też: Czym zastąpić mascarpone), biszkopty, świeże żółtka jaj i mocna kawa. Te składniki nadają niepowtarzalny smak temu deserowi. Jeśli uzupełnisz je wysokiej jakości holenderskim kakao, na świecie stanie się cud! Nie możesz się pomylić.
Przepis na tiramisu
Jeśli masz ochotę przygotować deser tiramisu z mascarpone, wersja włoska będzie idealna.
Tak naprawdę nie będziesz potrzebować wielu składników, ale dobrze jest upewnić się, że są to prawdziwe produkty spożywcze, a nie ich substytuty. Ale dzisiaj przygotujemy iście włoski przysmak według autorskiej receptury tiramisu z mascarpone.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw ubić żółtka z cukrem na puszystą pianę.
- Delikatnie wymieszać z mascarpone.
- Pozwól przygotowanej kawie ostygnąć w talerzu, a następnie zanurz w niej biszkopty i umieść je w wybranym pojemniku.
- Rozsmaruj krem na biszkoptach i powtórz proces.
- Ponownie nałóż krem na wierzchnią warstwę.
- Posyp deser warstwą wysokiej jakości holenderskiego kakao.
Inne ulubione przepisy