Tofu – Co to jest i zdrowe przepisy z tofu

Przepisy na tofu to świetny wybór, ponieważ to zdrowy składnik, który jest odpowiedni nie tylko dla wegetarian. Wypróbuj kilka popularnych przepisów na tofu.

Co jest tofu?

Tofu wytwarza się ze skondensowanego mleka sojowego metodą bardzo podobną do metody stosowanej przy produkcji sera. Poniższe zdania przekonają Cię, że nie jest to surowiec odpowiedni wyłącznie dla wegetarian. Rzućmy okiem na kilka fit przepisów z tofu.

tofu
Źródło zdjęcia: inewsfoto / Shutterstock.com

Właściwości zdrowotne tofu

Gdy włączysz tę przekąskę do swojej diety, dostarczy ona Ci białka, błonnika, aminokwasów i fitoestrogenów. Ze względu na niski indeks glikemiczny korzystnie wpływa również na utrzymanie niskiego poziomu cholesterolu. W Japonii rodzice włączają produkty sojowe do diety swoich dzieci już od najmłodszych lat, ponieważ odpowiednia podaż białka i błonnika doskonale wspomaga prawidłowy rozwój kości i mięśni.

Tofu w kuchni azjatyckiej

Właściwości zdrowotne już wymieniliśmy, teraz czas podzielić się z Wami kilkoma przepisami. A zaczniemy ładnie od kuchni azjatyckiej. Jeśli masz ochotę na przepisy na tofu z ryżem, to kuchnia azjatycka będzie właściwa. Jeśli lubisz delektować się pad thaizupą pho bo, smażonym ryżem i makaronem szklanym czy różnymi rodzajami curry z ryżem, przygotuj te wspaniałe dania kuchni azjatyckiej z tofu w roli głównej. Smażymy na głębokim oleju na patelni i dodajemy do dowolnego dania zamiast mięsa.

Przystawka z tofu

Jeśli chcesz przygotować małą, smaczną przystawkę, pokrój tę przekąskę na kawałki, obtocz je w mieszance przypraw, świetnie sprawdza się połączenie słodkiej papryki i przypraw do grillowania, a następnie ponownie usmaż na głębokim tłuszczu w gorącym oleju. Poczekaj, aż się zrumieni i podawaj zamiast chipsów.

Sałatka Jarzynowa Z Tofu

Wypróbuj zdrowy przepis na sałatkę z tofu i warzywami, która przypadnie Ci do gustu. Świetną alternatywą jeśli nie macie tofu jest także przepis na lekką sałatkę z kapusty.

Składniki

  • tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • świeże warzywa (pomidory, ogórki, papryka)
  • kukurydza
  • Oliwa z oliwek
  • przyprawy

Przygotowanie

  1. Przygotuj tofu na patelni z oliwą zmieszaną z sosem sojowym i puree z czosnku.
  2. Gdy tylko uzyska złocisty kolor, zdejmij go z patelni i pozostaw do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie pokrój sałatę lodową, świeże pomidory, ogórek sałatkowy i paprykę na kawałki.
  4. Wszystko wymieszaj w misce i dodaj kawałki kukurydzy. Skrop oliwą, solą i pieprzem, dodaj tofu.

Świetna i pożywna sałatka jarzynowa jest na świecie.

Puszyste amerykańskie placki z tofu

Możemy zaliczyć ten przepis do przepisów na smażone tofu. Masz ochotę zrobić w domu prawdziwe puszyste amerykańskie naleśniki z tofu? Mamy dla Ciebie odpowiedni przepis.

Składniki

  • 350 g tofu
  • 2 łyżki ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 400 ml mleko
  • 1 łyżka olej słonecznikowy
  • 250 g mąka zwykła
  • 4 łyżki cukier kryształ
  • 1 łyżka proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. Wszystkie mokre składniki, w tym tofu, wymieszaj w misce i wymieszaj trzepaczką na gładką masę.
  2. W drugiej misce wymieszaj suche składniki, a następnie stopniowo dodawaj je do miski z mokrymi składnikami, ciągle mieszając.
  3. Następnie smażymy placuszki na rozgrzanej patelni na oleju słonecznikowym.
  4. Świetnie smakują podane ze śmietaną, polane syropem klonowym i świeżymi owocami.

To wspaniała przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Który przepis wypróbujesz jako pierwszy?

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.