Tort dyniowy – Jak to zrobić w prosty sposób
Ciasto dyniowe Hokkaido to najlepsze jesienne ciasto, jakie można upiec. Nawet jeśli przepis jest nieco bardziej wymagający, pokochasz uzyskany smak. Wypróbuj ciasto dyniowo-karmelowe.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dynię Hokkaido. W tym roku też zaczęliśmy ją uprawiać, więc zebrano piękne i duże dynie jak nic. Podoba mi się prawie pod każdym względem, niezależnie od tego, czy robię z niego zupę Hokkaido, naleśniki, sos do makaronu, ciasto dyniowe czy teraz, po nowym, to wspaniałe jesienne ciasto.
Próbowałem tego w zeszłym roku, ale to nie była prawdziwa okazja. Wymagało to jeszcze mniejszych zmian w recepturze. Przygotowanie całego ciasta dyniowego będzie nieco bardziej skomplikowane, ale wierzę, że dasz radę i będziesz się nim cieszyć tak samo jak ja.
Przepis na tort dyniowy
Składniki
Składniki na puree z dyni
Składniki na 1 ciało (piec 2x)
Krem do ciasta dyniowego
Posolony Karmel
Przygotowanie
- Najpierw przygotujmy puree z dyni. Pokrój dynię Hokkaido, którą wydrążamy i odważ na wadze 300 g dyni. Kroimy go w kostkę.
- Rozpuść masło w małym rondlu i dodaj dynię, sól i cynamon. Po kilku minutach smażenia zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
- Gdy dynia się ugotuje, odcedź wodę, dodaj śmietanę i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Zostawiamy do ostygnięcia.
- Jak zawsze najpierw oddzielamy żółtka od białek w dwóch miskach, a z białek mieszamy sztywny śnieg.
- Dodaj cukier granulowany do żółtek i ubijaj, aż się spieni.
- Dodajemy również łyżkę wody i dalej miksujemy.
- Dodawaj po trochu luźne składniki (mąkę, mielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia i cynamon) i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Do ciasta dodaj tylko puree z dyni i śnieg.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wypełnionej bułką tartą formy i piec około 45 minut w temperaturze 150°C.
- Po upieczeniu i ostudzeniu tuszę przekroić na pół i powtórzyć całą procedurę, aby uzyskać 4 tusze.
- Przygotowanie kremu do torty jest bardzo proste. Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i mieszamy, aż nie stwardnieje.
- Do śmietanki dodajemy mascarpone i dosładzamy cukrem pudrem.
- Na sam koniec wystarczy wsypać do kremu połowę zagęstnika żelatynowego i schłodzić w lodówce.
- Do małego rondelka wsypać cukier granulowany, mieszać na małym ogniu i rozpuścić, aż nabierze pięknego złotobrązowego koloru.
- Dodaj masło do stopionego cukru i dalej mieszaj, aż również się rozpuści.
- Na koniec, cały czas mieszając, dodawać po trochu śmietankę.
- Pozwól karmelowi gotować się przez kolejną minutę, zdejmij z ognia i dodaj trochę soli.
- Gdy wszystko mamy gotowe, możemy przystąpić do składania ciasta. Tuszkę kładziemy na blaszce (tacce), którą smarujemy śmietaną i posypujemy odrobiną solonego karmelu. Dokładamy kolejny korpus i powtarzamy czynność, aż złożymy cały tort.
- Pozostałym kremem posmarować ciasto. Ja wybrałam udekorowanie tortu w stylu “naked”, ale jeśli chcesz, możesz też nałożyć większą warstwę kremu na torcie.
- Resztę karmelu wykorzystamy do dekoracji. Łyżką wyłożyć na wierzch ciasta i pozwolić, aby trochę spłynęła po bokach ciasta.
- Wstaw ciasto do lodówki i pozwól mu stwardnieć.
- Do dekoracji użyłam jagód, całych i posiekanych orzechów włoskich, a całość “doprawiłam” kwiatami.
Puree z dyni
Przygotowanie korpusu
Przygotowanie kremu na ciasto dyniowe
Przygotowanie solonego karmelu
Mam nadzieję, że spodoba ci się najlepsze ciasto dyniowe tej jesieni i że zrobisz też karmel. Przyznam, że z nim miałem najwięcej problemów. Udało mi się to zrobić dopiero za drugim razem – więc karmelowe dripy też nie były do pochwały. W końcu je wytarłam i zostawiłam tylko karmel na wierzchu ciasta. Widzisz, nie zawsze wszystko wychodzi, trzeba próbować dalej.
Więc życzę powodzenia w pieczeniu.
Inne ulubione przepisy