Tort dyniowy – Jak to zrobić w prosty sposób

Ciasto dyniowe Hokkaido to najlepsze jesienne ciasto, jakie można upiec. Nawet jeśli przepis jest nieco bardziej wymagający, pokochasz uzyskany smak. Wypróbuj ciasto dyniowo-karmelowe.

Tort dyniowy
Źródło zdjęcia: Veronika Kaháková

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dynię Hokkaido. W tym roku też zaczęliśmy ją uprawiać, więc zebrano piękne i duże dynie jak nic. Podoba mi się prawie pod każdym względem, niezależnie od tego, czy robię z niego zupę Hokkaido, naleśniki, sos do makaronu, ciasto dyniowe czy teraz, po nowym, to wspaniałe jesienne ciasto.

Próbowałem tego w zeszłym roku, ale to nie była prawdziwa okazja. Wymagało to jeszcze mniejszych zmian w recepturze. Przygotowanie całego ciasta dyniowego będzie nieco bardziej skomplikowane, ale wierzę, że dasz radę i będziesz się nim cieszyć tak samo jak ja.

Przepis na tort dyniowy

Trudność:IntermediateCzas przygotowania:1 godzina 20 Czas gotowania:1 godzina 30 Czas całkowity:2 50 Liczba porcji:10 porcje

Składniki

    Składniki na puree z dyni

  • Składniki na 1 ciało (piec 2x)

  • Krem do ciasta dyniowego

  • Posolony Karmel

Przygotowanie

    Puree z dyni

  1. Najpierw przygotujmy puree z dyni. Pokrój dynię Hokkaido, którą wydrążamy i odważ na wadze 300 g dyni. Kroimy go w kostkę.
  2. Rozpuść masło w małym rondlu i dodaj dynię, sól i cynamon. Po kilku minutach smażenia zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  3. Gdy dynia się ugotuje, odcedź wodę, dodaj śmietanę i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Zostawiamy do ostygnięcia.
  4. Przygotowanie korpusu

  5. Jak zawsze najpierw oddzielamy żółtka od białek w dwóch miskach, a z białek mieszamy sztywny śnieg.
  6. Dodaj cukier granulowany do żółtek i ubijaj, aż się spieni.
  7. Dodajemy również łyżkę wody i dalej miksujemy.
  8. Dodawaj po trochu luźne składniki (mąkę, mielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia i cynamon) i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  9. Do ciasta dodaj tylko puree z dyni i śnieg.
  10. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wypełnionej bułką tartą formy i piec około 45 minut w temperaturze 150°C.
  11. Po upieczeniu i ostudzeniu tuszę przekroić na pół i powtórzyć całą procedurę, aby uzyskać 4 tusze.
  12. Przygotowanie kremu na ciasto dyniowe

  13. Przygotowanie kremu do torty jest bardzo proste. Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i mieszamy, aż nie stwardnieje.
  14. Do śmietanki dodajemy mascarpone i dosładzamy cukrem pudrem.
  15. Na sam koniec wystarczy wsypać do kremu połowę zagęstnika żelatynowego i schłodzić w lodówce.
  16. Przygotowanie solonego karmelu

  17. Do małego rondelka wsypać cukier granulowany, mieszać na małym ogniu i rozpuścić, aż nabierze pięknego złotobrązowego koloru.
  18. Dodaj masło do stopionego cukru i dalej mieszaj, aż również się rozpuści.
  19. Na koniec, cały czas mieszając, dodawać po trochu śmietankę.
  20. Pozwól karmelowi gotować się przez kolejną minutę, zdejmij z ognia i dodaj trochę soli.
  21. Gdy wszystko mamy gotowe, możemy przystąpić do składania ciasta. Tuszkę kładziemy na blaszce (tacce), którą smarujemy śmietaną i posypujemy odrobiną solonego karmelu. Dokładamy kolejny korpus i powtarzamy czynność, aż złożymy cały tort.
  22. Pozostałym kremem posmarować ciasto. Ja wybrałam udekorowanie tortu w stylu “naked”, ale jeśli chcesz, możesz też nałożyć większą warstwę kremu na torcie.
  23. Resztę karmelu wykorzystamy do dekoracji. Łyżką wyłożyć na wierzch ciasta i pozwolić, aby trochę spłynęła po bokach ciasta.
  24. Wstaw ciasto do lodówki i pozwól mu stwardnieć.
  25. Do dekoracji użyłam jagód, całych i posiekanych orzechów włoskich, a całość “doprawiłam” kwiatami.

Mam nadzieję, że spodoba ci się najlepsze ciasto dyniowe tej jesieni i że zrobisz też karmel. Przyznam, że z nim miałem najwięcej problemów. Udało mi się to zrobić dopiero za drugim razem – więc karmelowe dripy też nie były do ​​pochwały. W końcu je wytarłam i zostawiłam tylko karmel na wierzchu ciasta. Widzisz, nie zawsze wszystko wychodzi, trzeba próbować dalej.

Więc życzę powodzenia w pieczeniu.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.