Ciasto Raffaello – Oryginalny przepis na kokosowy raj

Raffaello ciasto z dużą ilością kokosa pokochasz. Wypróbuj przepis na ciasto Raffaello z prostym przepisem krok po kroku.

Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto kokosowe, powinniśmy wiedzieć, jak poprawnie się pisze. Często spotykasz się z nazwami takimi jak Rafaelo ciasto, Raffaelo ciasto, Raphaelo ciasto. Jednak poprawna pisownia to ciasto Raffaello.

Przepis na ciasto Raffaello

Trudność:IntermediateCzas przygotowania: 50 Czas gotowania: 45 Czas całkowity:1 godzina 35 Liczba porcji:8 porcje

Przygotowanie najlepszego ciasta Raffaello zajmie około 2 godzin. Spójrzmy więc, jak zrobić ciasto rafaello.

Składniki

    Biszkopt

  • Krem do tortu Raffaello

Przygotowanie

    Przygotowanie biszkoptu

  1. Najpierw rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek do dwóch oddzielnych misek.
  2. Z oddzielonych białek ubijamy sztywną pianę. Musi być naprawdę sztywna, inaczej biszkopt nie będzie puszysty. Gotową pianę odstawiamy na bok.
  3. Do miski z żółtkami dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania piany.
  4. Do mieszanki żółtkowej dodajemy ciepłą wodę, aby nasz biszkopt był kruchy i wilgotny.
  5. Dodajemy wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem.
  6. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ubitą pianę z białek.
  7. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej formy. Pieczemy w 150°C przez około 40 minut.
  8. Podczas gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy krem.
  9. Przygotowanie kremu Raffaello

  10. Ubijamy śmietanę do ubijania na sztywno, dodajemy mascarpone, a ponieważ to ma być kokosowe ciasto Raffaello, dodajemy do kremu dużą ilość kokosa.
  11. Cukier puder dodajemy według własnego smaku. Ja dodałam 30 g, ale może być mniej.
  12. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, a gdy trochę ostygnie, dodajemy ją do kremu i mieszamy. Gotowy krem wkładamy do lodówki, aby stężał.
  13. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 2 równe części.
  14. Jeden biszkopt smarujemy dowolnym dżemem. Użyłam wiśniowego. Dżem wybrałam tylko dlatego, żeby dodać biszkoptowi trochę soczystości i urozmaicić jego smak czekolady i kokosa.
  15. Na dżem nakładamy nasz ostudzony krem i dodajemy kolejny biszkopt. Wierzch i boki naszego kokosowego ciasta Raffaello smarujemy pozostałym kremem i posypujemy kokosem.
  16. Na koniec dekorujemy cukierkami Raffaello i płatkami migdałów.
raffaello tort
Źródło zdjęcia: Veronika Kahaková

Upieczenie oryginalnego ciasta Raffaello z kokosem zajmie ci trochę więcej czasu, ale z drugiej strony, proces nie jest trudny. Powiem ci – wynik jest tego wart. Mam nadzieję, że pokochasz go tak jak ja – i znajdzie on swoje miejsce wśród twoich ulubionych potraw.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.