Ciasto Raffaello – Oryginalny przepis na kokosowy raj
Raffaello ciasto z dużą ilością kokosa pokochasz. Wypróbuj przepis na ciasto Raffaello z prostym przepisem krok po kroku.
Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto kokosowe, powinniśmy wiedzieć, jak poprawnie się pisze. Często spotykasz się z nazwami takimi jak Rafaelo ciasto, Raffaelo ciasto, Raphaelo ciasto. Jednak poprawna pisownia to ciasto Raffaello.
Przepis na ciasto Raffaello
Przygotowanie najlepszego ciasta Raffaello zajmie około 2 godzin. Spójrzmy więc, jak zrobić ciasto rafaello.
Składniki
Biszkopt
Krem do tortu Raffaello
Przygotowanie
- Najpierw rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek do dwóch oddzielnych misek.
- Z oddzielonych białek ubijamy sztywną pianę. Musi być naprawdę sztywna, inaczej biszkopt nie będzie puszysty. Gotową pianę odstawiamy na bok.
- Do miski z żółtkami dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania piany.
- Do mieszanki żółtkowej dodajemy ciepłą wodę, aby nasz biszkopt był kruchy i wilgotny.
- Dodajemy wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem.
- Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ubitą pianę z białek.
- Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej formy. Pieczemy w 150°C przez około 40 minut.
- Podczas gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy krem.
- Ubijamy śmietanę do ubijania na sztywno, dodajemy mascarpone, a ponieważ to ma być kokosowe ciasto Raffaello, dodajemy do kremu dużą ilość kokosa.
- Cukier puder dodajemy według własnego smaku. Ja dodałam 30 g, ale może być mniej.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, a gdy trochę ostygnie, dodajemy ją do kremu i mieszamy. Gotowy krem wkładamy do lodówki, aby stężał.
- Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 2 równe części.
- Jeden biszkopt smarujemy dowolnym dżemem. Użyłam wiśniowego. Dżem wybrałam tylko dlatego, żeby dodać biszkoptowi trochę soczystości i urozmaicić jego smak czekolady i kokosa.
- Na dżem nakładamy nasz ostudzony krem i dodajemy kolejny biszkopt. Wierzch i boki naszego kokosowego ciasta Raffaello smarujemy pozostałym kremem i posypujemy kokosem.
- Na koniec dekorujemy cukierkami Raffaello i płatkami migdałów.
Przygotowanie biszkoptu
Przygotowanie kremu Raffaello
Upieczenie oryginalnego ciasta Raffaello z kokosem zajmie ci trochę więcej czasu, ale z drugiej strony, proces nie jest trudny. Powiem ci – wynik jest tego wart. Mam nadzieję, że pokochasz go tak jak ja – i znajdzie on swoje miejsce wśród twoich ulubionych potraw.
Inne ulubione przepisy