Tort Sachera – oryginalny przepis na pyszny deser

Tort Sachera to jeden z najsmaczniejszych deserów, jakie kiedykolwiek stworzysz w swojej kuchni. Wypróbuj przepis na tradycyjny tort Sachera o pysznym czekoladowym smaku, który słusznie czyni go królem wszystkich ciast.

Historia tortu Sachera

Historia tortu Sachera sięga 1832 roku. To wtedy książę Klemens Wenzel von Metternich zlecił szefowi kuchni stworzenie specjału dla wyjątkowych gości. Niestety jego szef kuchni był wówczas chory i dlatego to zamówienie dotarło do szesnastoletniego wówczas Franza Sachera, który wymyślił to ciasto. Podaje się je do dziś w wiedeńskim hotelu Sacher, który został zbudowany przez syna wynalazcy ciasta. Jej receptura jest ściśle tajna. Tylko u nas możesz skosztować prawdziwego tortu Sachera – oryginału.

Przepis na tort Sachera

Trudność:IntermediateCzas przygotowania: 30 Czas gotowania:1 godzina Czas całkowity:1 godzina 30 Liczba porcji:6 porcje

Jeśli masz zamiar jak zrobić tort Sachera, istnieje oczywiście więcej przepisów
Nasz będzie smakował bardzo podobnie do swojej słynnej oryginalnej formy, której skosztować można jedynie w Hotelu Sacher w Wiedniu.

Składniki

    Na korpusie

  • Na lukier

Przygotowanie

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj blachę, na której położysz papier do pieczenia. Użyj krawędzi ciasta, jeśli taką posiadasz. W innym przypadku pieczemy bezpośrednio w tortownicy, na której położyliśmy papier do pieczenia.
  3. Najpierw rozpuść masło wraz z czekoladą w kąpieli wodnej. Następnie ostudzić do temperatury pokojowej.
  4. Teraz przygotuj sztywny śnieg z białek, szczypty soli i połowy cukru.
  5. Bazę ciasta zrobić z żółtek wymieszanych z drugą połową cukru. Ubijaj, aż się spieni.
  6. W misce przygotuj przesianą mąkę i bułkę tartą. Dodaj holenderskie kakao i szczyptę soli.
  7. Powoli wymieszaj mieszaninę czekolady i masła z bazą ciasta.
  8. Powoli dodawaj do ciasta trochę luźnej mieszanki i odrobinę śniegu. Wszystko bardzo powoli i stopniowo mieszaj.
  9. Tak przygotowane ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez godzinę.
  10. Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy ostudzić w formie do pieczenia.
  11. Gdy ciasto ostygnie, przekrój je dwukrotnie poziomo.
  12. Marmoladę podgrzej w łaźni wodnej i dobrze posmaruj nią poszczególne warstwy. 
  13. Dzięki wyższej temperaturze szybciej łączy się z ciałem i tworzy pyszną symbiozę smaków. Oprócz tego, że ciasto nie wysycha, marmolada doskonale skleja ciasto po wystygnięciu. W oryginalnym przepisie na ciasto Sachera boki i wierzch również pokrywane są marmoladą.
  14. Następnie pokryć wierzch i boki przygotowaną polewą czekoladową (procedura przygotowania poniżej) i pozostawić do stwardnienia w lodówce.
  15. Śmietankę i czekoladę podgrzewamy w łaźni wodnej, aż czekolada się rozpuści.
  16. Pozostaw powstałą bazę do powolnego ostygnięcia, aż lekko zgęstnieje.
  17. Ciasto ułożyć na blasze i równomiernie pokryć polewą czekoladową. 
    Następnie pozostawić do ostygnięcia w chłodniejszym pomieszczeniu.

Polecamy: Tort dyniowy

Tort sachera
Źródło zdjęcia: NoirChocolate / Shutterstock.com

Spróbuj: Przepis na tort sernik z makiem i malinami

Jak ulepszyć tort Sachera?

Przed podaniem najpierw doprowadź do temperatury pokojowej. Przyjemnie rozwija się jego smak i zapach. Jednak spożywanie go bezpośrednio na zimno nie jest całkowicie wskazane.

Czy Ty również nie możesz się doczekać najdelikatniejszego aromatu unoszącego się w Twojej kuchni? Oczywiście można spróbować też jego odmiany – może spodobać się również ciasto Sachera z jabłkami.

Polecamy: Przepis na ciasto Raffaello

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.