Tort urodzinowy krok po kroku z procesem fotograficznym

Tort urodzinowy nie musi być skomplikowany. Jeśli więc chcesz sprawić komuś przyjemność w to wyjątkowe święto, mamy dla Ciebie świetne rozwiązanie. Wypróbuj przepis na tort urodzinowy

Podczas pieczenia ciast ważne jest, aby torty urodzinowe były soczyste i pyszne. Nie ma nic gorszego niż suchy tort urodzinowy. Dlatego najczęściej sięgamy po owoce, które pięknie wsiąkają w organizm i tym samym spełniają oba wymagania. Oprócz owoców możesz również użyć cytryny. Ten ostatni jest również bardzo wdzięczny w prostych tortach urodzinowych, czy to w korpusie, czy w kremie. Zobaczmy więc, jak zrobić tort urodzinowy.

Tort urodzinowy przepis
Źródło zdjęcia: Veronika Kaháková

Przepis na tort urodzinowy

Trudność:AdvancedCzas przygotowania:1 godzina 20 minutaCzas gotowania:1 godzina 20 minutaCzas całkowity:2 godzina 40 minutaLiczba porcji:12 porcje

Ten zabieg wykorzystuję najczęściej do tortu urodzinowego z owocami. Ciało zawsze wychodzi ładne i puszyste. Jest to jednak taki klasyczny, uniwersalny zabieg, więc masz wolną rękę przy eksperymentowaniu. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się zastąpić orzechy migdałami, dodać kakao czy ulubioną czekoladę. To zależy od Ciebie i na pewno wywołasz uśmiech na twarzy wszystkich, zwłaszcza jeśli robisz to jako tort urodzinowy dla dzieci. 

Składniki

    Składniki na 1 ciało (piec 2 razy)

  • Składniki na krem

  • Nadzienie malinowe

  • Glazura

Przygotowanie

  1. Zaczniemy od przygotowania korpusu. Ilość podana w składnikach dotyczy 1 korpusu, który po upieczeniu kroimy na 2 części. Ale upieczemy 2 korpusy (więc na koniec będziemy mieć 4), żeby mieć całkiem wysoki tort urodzinowy.Tort urodzinowy krok po kroku
  2. Oddziel białka od żółtek i wymieszaj sztywny śnieg z białek jaj.
  3. Do żółtek dodać cukier puder i ubijać do powstania piany.
  4. Do piany z żółtek dodać 8 łyżek ciepłej wody i ponownie wymieszać.
  5. Dodać sypkie składniki, czyli mąkę półgrubą, mielone orzechy i połowę proszku do pieczenia.
  6. Na sam koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny i mieszamy ze śniegiem.
  7. Tak przygotowane ciasto wlać do natłuszczonej i wypełnionej bułką tartą formy o średnicy 16 cm i piec 40 minut w temperaturze 120°C.
  8. Upiecz przygotowane ciało jeszcze raz i zacznij przygotowywać krem.
  9. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy twaróg, żelatynę zagęszczającą i sok z cytryny. Śmietankę mieszamy do połączenia wszystkich smaków i odstawiamy do ostygnięcia.
  10. Ważną częścią tego ciasta jest malinowe nadzienie. Do małego garnka włożyć 250 g malin, dodać łyżkę cukru i chwilę gotować.
  11. Gdy mamy przygotowane tusze (obie przekrojone na pół), śmietanę i maliny możemy przystąpić do składania ciasta.tort
  12. Na matę nakładamy odrobinę kremu (aby ciasto się nie poruszało) i układamy na niej pierwsze body. Nakładamy na to krem, nadzienie malinowe, a na koniec całe kawałki malin, tak aby ciasto było naprawdę malinowe.
  13. Układamy kolejne body, nakładamy śmietanę i maliny. Kontynuujemy tak, chyba że odłożymy ostatni korpus i możemy przystąpić do wycierania.
  14. Krem przełożyć łyżką do rękawa cukierniczego i równomiernie rozsmarować na cieście. Użyj szpatułki do ciasta, aby wygładzić krem.
  15. Gdy całe ciasto pokryje się kremem, wkładamy do lodówki, aby krem ​​na torcie stwardniał, ciało wchłonęło sok malinowy, a wszystkie smaki się połączyły. Najczęściej zostawiam ciasto w lodówce na noc w ten sposób.robienie tortu urodzinowego
  16. Usztywniony w ten sposób lekki tort urodzinowy jest już gotowy do końcowych poprawek i dekoracji.
  17. Przygotujmy polewę czekoladową. Tradycyjnie podgrzewamy śmietankę, do której łamiemy czekoladę i dodajemy masło. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Schłodzony lukier możemy nałożyć na ciasto. Zamrażam ciasto, nakładając odrobinę lukru na łyżkę, rozprowadzam na wierzchu ciasta i ostrożnie pozwalam mu spływać po bokach.czekoladowy tort urodzinowy
  18. Po wylaniu ciasta możemy przystąpić do dekorowania tortu. Cóż, teraz masz wolną rękę. Do dekoracji możesz użyć wszystkiego, czy to owoców, kwiatów, słodyczy. To zależy od tego, czy robisz tort urodzinowy dla mamy, czy dla kogoś innego. Tort upiekłam dla mojej 12-letniej kuzynki – czyli do dekoracji użyłam kwiatów, bo wiedziałam, że urodzinowy tort z kwiatami sprawi jej największą radość.

Mam nadzieję, że przepis i foto-kroki przypadły Wam do gustu i pewnego dnia przygotujecie tę przebranie na urodziny ukochanej osoby. Nadaje się również jako tort urodzinowy dla małej dziewczynki. Jeśli chcesz przygotować tort urodzinowy dla chłopca lub mężczyzny, zastąp dekorację kwiatową na torcie samymi owocami lub czymś, co lubi.


Inne ulubione przepisy

4/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.