Tradycyjny sos pomidorowy – Przepis

Przygotowanie sosu pomidorowego nie musi być trudne. Jeśli chcesz tradycyjnego smaku pomidorów, przygotuj ten tradycyjny sos pomidorowy, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu i pasuje do każdego posiłku.

Przepis na sos pomidorowy

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 20 minutaCzas całkowity: 30 minutaLiczba porcji:4 porcje

Najlepszy sos pomidorowy to ten tradycyjny. Jego przygotowanie jest proste, spróbuj.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulę.
  2. Dodać 2 łyżki cukru kryształu, 1 mały liść laurowy, szczyptę tymianku, 4 nowe przyprawy, 6 ziaren pieprzu, 1 goździk i dusić. Dodajemy około 5-6 pomidorów, które po chwili zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Zagęścić mieszaniną 2 dkg masła i 3 dkg mąki, wymieszać i gotować aż zgęstnieje.
  4. Sos odcedzić, doprawić solą i dodać 2 łyżki dobrego octu.
  5. Zamiast zasmażki możemy do zagęszczenia użyć szklanki kwaśnej śmietany, do której wmieszaliśmy łyżeczkę mąki i gotowaliśmy przez 15 minut.

Polecamy: Sos pomidorowy z passaty


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.