Tzatziki: przepis na grecki dodatek do mięsa
Tzatziki jest kojarzone z kuchnią grecką, ale rozprzestrzeniło się na wiele innych krajów. Stały się popularnym daniem również w naszym kraju, czy to z wypiekami, czy z mięsem. Aby przygotować najlepsze tzatziki, warto znać kilka wskazówek.
Tzatziki to popularny grecki sos, który jest używany jako dodatek do wielu potraw. Prawidłowa wymowa to “caciky” w języku czeskim. Podstawą sosu tzatziki jest jogurt grecki.
Oryginalna receptura tzatziki jest popularna nie tylko w Grecji, bardzo popularna, bez niej wielu potraw nie można sobie wyobrazić także w innych krajach.
Przepis na tzatziki
Najlepszy przepis na tzatziki przygotujesz w kilka minut. Przygotuj swój ulubiony sos do ulubionego dania.
Składniki
Przygotowanie
- Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Ważne jest, aby dokładnie odcisnąć startego ogórka, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Przygotuj miskę i wymieszaj w niej ogórek i jogurt.
- Oczyścić ząbki czosnku, wycisnąć lub drobno posiekać i dodać do mikstury.
- Następnie wymieszaj łyżeczkę koperku i sok z cytryny, oliwę z oliwek.
- Dopraw jeszcze solą i mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.
- Najlepiej smakuje schłodzony z lodówki, można dodać oliwkę lub gałązkę koperku.
Wskazówki dotyczące przygotowania tzatziki
Aby uzyskać smaczne tzatziki, należy uzyskać gęstą konsystencję.
- Z tego powodu bardzo ważne jest jak najdokładniejsze wyciśnięcie ogórka, najlepiej będzie po lekkim posoleniu ogórka.
- Dzięki temu zachowasz wyrazisty smak pozostałych składników bez niepotrzebnego ich rozcieńczania.
- Możesz użyć w zasadzie każdego rodzaju jogurtu, ale zawsze upewnij się, że zawiera co najmniej 10% tłuszczu, a jeśli to konieczne, pozwól mu spłynąć.
- Oprócz jogurtu można dodać też odrobinę twarogu lub fety.
- Jeśli masz ochotę na nieco ciekawsze połączenie, do najlepszych przepisów na tzatziki możesz dodać kilka drobno posiekanych listków mięty.
- Sos tzatziki nagle stanie się jeszcze świeższy i lżejszy, a do tego idealnie uzupełni w zasadzie każde pieczone mięso.
- Jeśli nie masz czasu na przygotowanie przepisu, w sklepach dostępna jest również przyprawa do tzatziki.
Dlatego staraj się przygotowywać je samodzielnie, szczególnie latem, schłodzone z lodówki, są idealne na lunch lub kolację.
Inne ulubione przepisy