Tzatziki: przepis na grecki dodatek do mięsa

Tzatziki jest kojarzone z kuchnią grecką, ale rozprzestrzeniło się na wiele innych krajów. Stały się popularnym daniem również w naszym kraju, czy to z wypiekami, czy z mięsem. Aby przygotować najlepsze tzatziki, warto znać kilka wskazówek.

Tzatziki to popularny grecki sos, który jest używany jako dodatek do wielu potraw. Prawidłowa wymowa to “caciky” w języku czeskim. Podstawą sosu tzatziki jest jogurt grecki.

Tzatziki przepis
Tzatziki z mięsem. Źródło zdjęcia: Jacek Cabraszewski / Shutterstock.com

Oryginalna receptura tzatziki jest popularna nie tylko w Grecji, bardzo popularna, bez niej wielu potraw nie można sobie wyobrazić także w innych krajach.

Przepis na tzatziki

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 Czas całkowity: 10

Najlepszy przepis na tzatziki przygotujesz w kilka minut. Przygotuj swój ulubiony sos do ulubionego dania.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Ważne jest, aby dokładnie odcisnąć startego ogórka, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  3. Przygotuj miskę i wymieszaj w niej ogórek i jogurt.
  4. Oczyścić ząbki czosnku, wycisnąć lub drobno posiekać i dodać do mikstury.
  5. Następnie wymieszaj łyżeczkę koperku i sok z cytryny, oliwę z oliwek.
  6. Dopraw jeszcze solą i mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  7. Najlepiej smakuje schłodzony z lodówki, można dodać oliwkę lub gałązkę koperku.

Wskazówki dotyczące przygotowania tzatziki

Aby uzyskać smaczne tzatziki, należy uzyskać gęstą konsystencję.

  • Z tego powodu bardzo ważne jest jak najdokładniejsze wyciśnięcie ogórka, najlepiej będzie po lekkim posoleniu ogórka.
  • Dzięki temu zachowasz wyrazisty smak pozostałych składników bez niepotrzebnego ich rozcieńczania.
  • Możesz użyć w zasadzie każdego rodzaju jogurtu, ale zawsze upewnij się, że zawiera co najmniej 10% tłuszczu, a jeśli to konieczne, pozwól mu spłynąć.
  • Oprócz jogurtu można dodać też odrobinę twarogu lub fety.
  • Jeśli masz ochotę na nieco ciekawsze połączenie, do najlepszych przepisów na tzatziki możesz dodać kilka drobno posiekanych listków mięty.
  • Sos tzatziki nagle stanie się jeszcze świeższy i lżejszy, a do tego idealnie uzupełni w zasadzie każde pieczone mięso.
  • Jeśli nie masz czasu na przygotowanie przepisu, w sklepach dostępna jest również przyprawa do tzatziki.

Dlatego staraj się przygotowywać je samodzielnie, szczególnie latem, schłodzone z lodówki, są idealne na lunch lub kolację.


Inne ulubione przepisy

4/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.