Wołowina w winie: Przepis z pysznym sosem

Wołowina w winie to dość łatwy przepis, który nadaje się również na niedzielny lunch. Smak sosu jest mocny, dlatego zadowoli nawet największego smakosza.

Jakie wino wybrać do wołowiny na winie?

Aby zrobić najlepszą wołowinę na winie, trzeba użyć naprawdę dobrej jakości czerwonego wina. Najlepiej taki, który sam wypijesz w winiarni i będziesz się nim delektować. Najbardziej odpowiednie są odmiany suche i lekko kwaśne.

  • Cabernet Sauvignon – Pijąc to wino poczujesz mocne nuty owocowe i subtelną kwasowość. Dzięki swojej strukturze nie zgubi się w sosie.
  • Merlot – To wino jest nieco delikatniejsze niż Cabernet. Ma nuty owocowe, szczególnie śliwki i wiśni.
  • Shiraz – Shiraz ma ostry i bardzo bogaty smak, z nutami pieprzu i ziół. Nadaje się więc do naprawdę mocnych sosów, gdyż istnieje ryzyko, że smak tego wina zdominuje smak sosu.
  • Chianti – w przeciwieństwie do Shiraz, ta odmiana nadaje się do lżejszych sosów, ponieważ jest lekko kwaśna i ma wyraźny owocowy smak.

Doporučujeme: Stek wołowy

Jaką wołowinę wybrać do przepisu?

Aby przygotować ten przepis, musisz użyć naprawdę wysokiej jakości i soczystego mięsa, aby nie wyschło podczas pieczenia. Najbardziej odpowiednie jest mięso, które nadaje się do powolnego gotowania lub pieczenia. Tłuszczowy składnik mięsa gwarantuje, że mięso będzie naprawdę bogate w smak. Które części wołowiny są najlepsze?

  • Łopatka wołowa – to mięso jest wystarczająco tłuste, aby wytrzymać długą pieczeń i zachować swoją soczystość.
  • Polędwica wołowa – ma podobne właściwości do łopatki, jednak zawiera więcej mięśni i mniej tłuszczu, dzięki czemu jest nieco mniej soczysta, ale nadal bardzo smaczna.
  • Wołowina Glizka – Glizka zawiera dużą ilość kolagenu, który sprawia, że ​​mięso nawet po długim gotowaniu pozostaje soczyste i miękkie. Sznycel wołowy w winie to świetny wybór.
  • Karkówka wołowa – Kawałek wołowiny z karku nadaje się również do powolnego gotowania i ma podobne właściwości jak łopatka i pieczeń.
  • Policzki wołowe – Policzki wołowe w winie to przepis popularny na całym świecie. Policzki zawierają wystarczającą ilość tłuszczu = wystarczającą ilość smaku. Policzki wołowe w czerwonym winie to oczywisty wybór.

Jeśli chcesz, aby Twój sos był naprawdę mocny, musisz wybierać mięso o dużej zawartości tłuszczu. Świetnym przepisem jest także wołowina w winie z warzywami korzeniowymi.

Przepis na wołowinę w winie

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 Czas gotowania:2 Czas całkowity:2 30 Liczba porcji:5 porcje

Podstawą tego przepisu jest wybór wysokiej jakości kawałka mięsa, a zwłaszcza wysokiej jakości czerwonego wina o wyraźniejszej strukturze. Spróbujmy na przykład klasycznego burgunda wołowego z dodatkiem burgundowego wina.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę o wielkości około 2 cm.
  2. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Obierz i wyciśnij czosnek.
  3. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę na złoty kolor.
  4. Dodajemy mięso i smażymy je ze wszystkich stron, aż będzie ładnie rumiane.
  5. Dodać mąkę, wymieszać i chwilę smażyć.
  6. Dodać wino, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, liść laurowy, goździki i ziele angielskie. Zalać wodą lub bulionem tak, aby mięso było zanurzone.
  7. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie, a sos zredukuje się do pożądanej gęstości.
  8. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić niewielką ilością wody lub bulionu. Jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, możemy je zredukować pod przykryciem na większym ogniu.

Polecamy: Przepis na gulasz wołowy

Z czym podawać wołowinę z winem?

Każdemu od razu przychodzi na myśl podanie wołowiny w winie z puree ziemniaczanym. Ale wołowina w winie z warzywami lub makaronem to także świetny wybór. Warzywa korzeniowe są popularnym dodatkiem do przepisu, wystarczy podsmażyć na patelni marchewkę, pomidory i inne warzywa i dodać je do sosu.

Źródło: delish.com, myrecipes.com

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.