Zapiekanka ryżowa – Przepis z owocami
Każdy, kto lubi ten deser, ma w domu przepis na słodką zapiekankę ryżową z owocami. Przygotowaliśmy dla was przepis na prostą zapiekankę ryżową ze śliwkami lub innymi owocami.
Przepis na zapiekanka ryżowa
Przygotuj przepis na zapiekankę ryżową ze śliwkami.
Składniki
Przygotowanie
- Dokładnie opłucz ryż pod bieżącą zimną wodą i ugotuj go w wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.
- Odcedź ugotowany ryż i zalej go prawie wrzącym mlekiem. Gotuj na małym ogniu, aż mleko całkowicie się wchłonie. Czasami mieszaj, aby ryż się nie przypalił.
- Do nieco ostudzonego ryżu dodaj ¾ przygotowanego masła i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Na kuchence zagotuj 1,5 litra wody.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z połową cukru na jasną i gęstą pianę.
- W drugiej misce ubij białka z drugą połową cukru na sztywną pianę.
- W misce wymieszaj ostudzony ryż z żółtkami, cynamonem i ¾ sztywnej piany.
- Natłuść naczynie do zapiekania masłem i wlej do niego mieszankę. Na wierzch posyp wydrylowanymi i pokrojonymi w ćwiartki śliwkami.
- Na śliwki nałóż pozostałą pianę.
- Włóż naczynie z zapiekanką do wyższej blachy i wlej do niej około 1-2 cm wrzącej wody. Piecz bez otwierania piekarnika przez 50 minut.
- Po upieczeniu zapiekanki pozostaw ją do odpoczynku przez kolejne 30 minut.
Jak ulepszyć zapiekankę ryżową?
Możesz dowolnie kombinować z różnymi rodzajami owoców, takimi jak truskawki, morele czy jabłka. Pozwól swojej wyobraźni działać i stwórz zapiekankę, która najbardziej ci smakuje.
Smacznego!
Inne ulubione przepisy