Zapiekanka ryżowa – Przepis z owocami

Każdy, kto lubi ten deser, ma w domu przepis na słodką zapiekankę ryżową z owocami. Przygotowaliśmy dla was przepis na prostą zapiekankę ryżową ze śliwkami lub innymi owocami.

Przepis na zapiekanka ryżowa

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 50 minutaCzas całkowity:1 godzina 20 minutaLiczba porcji:4 porcje

Przygotuj przepis na zapiekankę ryżową ze śliwkami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Dokładnie opłucz ryż pod bieżącą zimną wodą i ugotuj go w wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.
  2. Odcedź ugotowany ryż i zalej go prawie wrzącym mlekiem. Gotuj na małym ogniu, aż mleko całkowicie się wchłonie. Czasami mieszaj, aby ryż się nie przypalił.
  3. Do nieco ostudzonego ryżu dodaj ¾ przygotowanego masła i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  4. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Na kuchence zagotuj 1,5 litra wody.
  5. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z połową cukru na jasną i gęstą pianę.
  6. W drugiej misce ubij białka z drugą połową cukru na sztywną pianę.
  7. W misce wymieszaj ostudzony ryż z żółtkami, cynamonem i ¾ sztywnej piany.
  8. Natłuść naczynie do zapiekania masłem i wlej do niego mieszankę. Na wierzch posyp wydrylowanymi i pokrojonymi w ćwiartki śliwkami.
  9. Na śliwki nałóż pozostałą pianę.
  10. Włóż naczynie z zapiekanką do wyższej blachy i wlej do niej około 1-2 cm wrzącej wody. Piecz bez otwierania piekarnika przez 50 minut.
  11. Po upieczeniu zapiekanki pozostaw ją do odpoczynku przez kolejne 30 minut.
Zapiekanka ryżowa przepis
Źródło zdjęcia: Irina Meliukh / Shutterstock.com

Jak ulepszyć zapiekankę ryżową?

Możesz dowolnie kombinować z różnymi rodzajami owoców, takimi jak truskawki, morele czy jabłka. Pozwól swojej wyobraźni działać i stwórz zapiekankę, która najbardziej ci smakuje.

Smacznego!


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.