Zupa boczniakowa: Przepis na pyszną zupę grzybową

Zupa z boczniaków, zwana też eliksirem wiecznej młodości, dodaje energii i witalności organizmowi. Wypróbuj ten prosty przepis na pyszną zupę grzybową, z którą poradzi sobie nawet zupełnie początkujący.

Co to jest boczniak

Boczniak ostrygowaty to doskonały i zdrowy grzyb. Można ją znaleźć nie tylko w lesie, ale także hodować w domu i mieć zawsze pod ręką. Jeśli zbierzesz więcej, niż możesz użyć, po prostu wysusz grzyba. Możesz dodać go do jedzenia w całości lub w postaci proszku.

Przepis na zupę z boczniaków
Źródło zdjęcia: NatalyaBond / Shutterstock.com

Wpływ boczniaków na zdrowie

Boczniak ma wiele pozytywnych skutków dla naszego zdrowia oraz zapewnia świeżość i witalność, dlatego nazywany jest eliksirem wiecznej młodości. Wskazane jest profilaktyczne spożywanie grzyba, gdyż wspomaga on i stymuluje prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wpływa na szereg funkcji metabolicznych organizmu. Boczniaki są również odpowiednie dla dzieci, zarówno w daniach, jak i jako suplement diety.

Więcej o tym, jak uprawiać grzyby w domu, gdzie je sadzić i inne informacje przeczytasz w artykule o boczniakach.

Zupa z boczniaków na wiele sposobów

Zupa z boczniaków może być przygotowana na kilka różnych sposobów. Możesz ugotować na przykład zupę krem ​​z boczniaków lub zupę grzybową z warzywami

Popularne są również inne kombinacje:

  • zupa z boczniaków z ziemniakami,
  • pikantna zupa z boczniakami i wieprzowiną.

Przepis na zupę z boczniaków

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 30 minutaCzas całkowity: 40 minutaLiczba porcji:4 porcje

Zdrowa zupa grzybowa jest szybka w przygotowaniu. Wypróbuj prosty przepis na najlepszą zupę grzybową, którą pokochasz.

Składniki

Przygotowanie

  1. Boczniaka dobrze oczyść i pokrój w szersze paski.
  2. Drobno posiekaj cebulę i jeden ząbek czosnku. Wciśnij drugi goździk.
  3. Połowę cebuli podsmażamy w części smalcowej patelni i dodajemy posiekany czosnek, pieczarki, kminek i sól.
  4. Resztę cebuli spienić w rondelku na pozostałym smalcu, oprószyć mąką i zrobić zasmażkę.
  5. Do gotowej zupy dodać paprykę słodką i wędzoną oraz chili, podsmażyć, dodać zimny bulion, dodać mieszankę z patelni i gotować około 20 minut.
  6. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz i krótko smaż.
  7. Podawaj na talerzu udekorowanym natką pietruszki lub szczypiorkiem i podawaj ze świeżym pieczywem.

Wskazówki dotyczące ulepszania zupy z boczniaków

  • Jak prawidłowo wyczyścić grzyba? Wszystko, co musisz zrobić, to zetrzeć brud z grzyba wilgotną szmatką i odciąć dolną część nóg, która może być zrobiona z gliny.
  • Żeberka są twardsze, nie wkładaj ich do zupy. Wysusz je i zmiel na proszek.

Inne popularne przepisy na boczniaki

Z boczniaków można przygotować całą gamę pysznych dań. Ugotować można na przykład gulasz z boczniaków, sos grzybowy czy pyszne kotlety z pieczarek (lub kotlety mielone).

Jeśli jesteś prawdziwym smakoszem, możesz również spróbować:

  • zupa z flaków grzybowych
  • pieczarki smażone na patelni,
  • użyj go pod mięso lub ugotuj grzyby według jednego z przepisów na makaron.

Jeśli jesteś fanem zup grzybowych i nie tylko, koniecznie wypróbuj przepisy na zupy z naszej kolekcji.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.