Zupa boczniakowa: Przepis na pyszną zupę grzybową
Zupa z boczniaków, zwana też eliksirem wiecznej młodości, dodaje energii i witalności organizmowi. Wypróbuj ten prosty przepis na pyszną zupę grzybową, z którą poradzi sobie nawet zupełnie początkujący.
Co to jest boczniak
Boczniak ostrygowaty to doskonały i zdrowy grzyb. Można ją znaleźć nie tylko w lesie, ale także hodować w domu i mieć zawsze pod ręką. Jeśli zbierzesz więcej, niż możesz użyć, po prostu wysusz grzyba. Możesz dodać go do jedzenia w całości lub w postaci proszku.
Wpływ boczniaków na zdrowie
Boczniak ma wiele pozytywnych skutków dla naszego zdrowia oraz zapewnia świeżość i witalność, dlatego nazywany jest eliksirem wiecznej młodości. Wskazane jest profilaktyczne spożywanie grzyba, gdyż wspomaga on i stymuluje prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wpływa na szereg funkcji metabolicznych organizmu. Boczniaki są również odpowiednie dla dzieci, zarówno w daniach, jak i jako suplement diety.
Więcej o tym, jak uprawiać grzyby w domu, gdzie je sadzić i inne informacje przeczytasz w artykule o boczniakach.
Zupa z boczniaków na wiele sposobów
Zupa z boczniaków może być przygotowana na kilka różnych sposobów. Możesz ugotować na przykład zupę krem z boczniaków lub zupę grzybową z warzywami
Popularne są również inne kombinacje:
- zupa z boczniaków z ziemniakami,
- pikantna zupa z boczniakami i wieprzowiną.
Przepis na zupę z boczniaków
Zdrowa zupa grzybowa jest szybka w przygotowaniu. Wypróbuj prosty przepis na najlepszą zupę grzybową, którą pokochasz.
Składniki
Przygotowanie
- Boczniaka dobrze oczyść i pokrój w szersze paski.
- Drobno posiekaj cebulę i jeden ząbek czosnku. Wciśnij drugi goździk.
- Połowę cebuli podsmażamy w części smalcowej patelni i dodajemy posiekany czosnek, pieczarki, kminek i sól.
- Resztę cebuli spienić w rondelku na pozostałym smalcu, oprószyć mąką i zrobić zasmażkę.
- Do gotowej zupy dodać paprykę słodką i wędzoną oraz chili, podsmażyć, dodać zimny bulion, dodać mieszankę z patelni i gotować około 20 minut.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz i krótko smaż.
- Podawaj na talerzu udekorowanym natką pietruszki lub szczypiorkiem i podawaj ze świeżym pieczywem.
Wskazówki dotyczące ulepszania zupy z boczniaków
- Jak prawidłowo wyczyścić grzyba? Wszystko, co musisz zrobić, to zetrzeć brud z grzyba wilgotną szmatką i odciąć dolną część nóg, która może być zrobiona z gliny.
- Żeberka są twardsze, nie wkładaj ich do zupy. Wysusz je i zmiel na proszek.
Inne popularne przepisy na boczniaki
Z boczniaków można przygotować całą gamę pysznych dań. Ugotować można na przykład gulasz z boczniaków, sos grzybowy czy pyszne kotlety z pieczarek (lub kotlety mielone).
Jeśli jesteś prawdziwym smakoszem, możesz również spróbować:
- zupa z flaków grzybowych
- pieczarki smażone na patelni,
- użyj go pod mięso lub ugotuj grzyby według jednego z przepisów na makaron.
Jeśli jesteś fanem zup grzybowych i nie tylko, koniecznie wypróbuj przepisy na zupy z naszej kolekcji.
Inne ulubione przepisy