Zupa cebulowa: Przepis na zdrową i smaczną zupę

Smaczną cebulowa zupa, idealna na rozgrzewkę. Ten przepis jest bardzo prosty i szybki. Jak przygotować najlepszą zupę cebulową, która rozgrzeje i syci?

Cebula – wpływ na zdrowie

Podstawą klasycznej zupy cebulowej jest duża ilość cebuli. Oryginalnie przygotowanie tej zupy wywodzi się z Francji, gdzie gotowano ją głównie na rozgrzewkę zimą. Ale rozprzestrzenił się dalej na świat i tutaj też go gotujemy.

Z medycznego punktu widzenia cebula pomaga przy utracie apetytu lub miażdżycy, nadciśnieniu i stanach zapalnych gardła. Ma również działanie przeciwzapalne, więc przygotowana z niego zupa jest wręcz naładowana dobroczynnymi substancjami, takimi jak fitoncydy czy flawonoidy.

Przepis na zupę cebulową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 Czas gotowania: 30 Czas całkowity: 40 Liczba porcji:4 porcje

Gotowanie zupy cebulowej nie jest wcale trudne i nawet początkujący w kuchni sobie z tym poradzi. Musisz tylko zdobyć więcej cebuli.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
  2. Pokrojoną cebulę wrzucamy na tłuszcz (smalec, olej roślinny) do rondla i smażymy, aż nabierze ładnego brązowego koloru. Uważaj, nie może się palić, wtedy będzie gorzka.
  3. Cebulę posypujemy mąką i robimy na patelni, którą rozcieńczamy bulionem lub wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Zupę doprawiamy solą i kminkiem.
  5. Gotuj wszystko dobrze, co najmniej 20-30 minut.

Polecamy: Smażone krążki cebulowe

Wskazówka dotycząca serwowania zupy cebulowej

  • Kawałki bułki lub chleba podsmażyć na tłuszczu. Świetnie smakuje w połączeniu z zupą.
  • Ktoś topi ser w cebuli, dodaje ziemniaki, czosnek lub pieczarki. Nie ma ograniczeń dla wyobraźni i każdy może dostosować tę zupę do swojego gustu, tak jak inne zupy.

Zdroj: healthyrecipesblogs.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.