Zupa cebulowa: Przepis na zdrową i smaczną zupę
Smaczną cebulowa zupa, idealna na rozgrzewkę. Ten przepis jest bardzo prosty i szybki. Jak przygotować najlepszą zupę cebulową, która rozgrzeje i syci?
Cebula – wpływ na zdrowie
Podstawą klasycznej zupy cebulowej jest duża ilość cebuli. Oryginalnie przygotowanie tej zupy wywodzi się z Francji, gdzie gotowano ją głównie na rozgrzewkę zimą. Ale rozprzestrzenił się dalej na świat i tutaj też go gotujemy.
Z medycznego punktu widzenia cebula pomaga przy utracie apetytu lub miażdżycy, nadciśnieniu i stanach zapalnych gardła. Ma również działanie przeciwzapalne, więc przygotowana z niego zupa jest wręcz naładowana dobroczynnymi substancjami, takimi jak fitoncydy czy flawonoidy.
Przepis na zupę cebulową
Gotowanie zupy cebulowej nie jest wcale trudne i nawet początkujący w kuchni sobie z tym poradzi. Musisz tylko zdobyć więcej cebuli.
Składniki
Przygotowanie
- Obierz cebulę i drobno posiekaj.
- Pokrojoną cebulę wrzucamy na tłuszcz (smalec, olej roślinny) do rondla i smażymy, aż nabierze ładnego brązowego koloru. Uważaj, nie może się palić, wtedy będzie gorzka.
- Cebulę posypujemy mąką i robimy na patelni, którą rozcieńczamy bulionem lub wodą i doprowadzamy do wrzenia.
- Zupę doprawiamy solą i kminkiem.
- Gotuj wszystko dobrze, co najmniej 20-30 minut.
Polecamy: Smażone krążki cebulowe
Wskazówka dotycząca serwowania zupy cebulowej
- Kawałki bułki lub chleba podsmażyć na tłuszczu. Świetnie smakuje w połączeniu z zupą.
- Ktoś topi ser w cebuli, dodaje ziemniaki, czosnek lub pieczarki. Nie ma ograniczeń dla wyobraźni i każdy może dostosować tę zupę do swojego gustu, tak jak inne zupy.
Zdroj: healthyrecipesblogs.com
Inne ulubione przepisy