Zupa chińska: Przepis na szybki i łatwy smaczny obiad

Zupa chińska to sycąca i zdrowa zupa z kurczakiem, warzywami i knedlami, która syci, dodaje energii, białka i witamin. Wypróbuj przepis na chińską zupę.

zupa chińska przepis
Źródło zdjęcia: Elena Hramova / Shutterstock.com

Które chińskie zupy są najlepsze?

Dużą popularnością cieszy się tu także japońska zupa misoazjatycka zupa z makaronem Pho bo, tajska zupa kokosowa Tom Kha Kai czy japońska zupa z makaronem ramen.

Możesz także przygotować różne wariacje chińskich zup:

  • zupa z makaronem i grzybami
  • Chińska Zupa Z Kurczaka
  • Chińska gorąca i kwaśna zupa
  • Pekińska Zupa
  • Azjatycka zupa rybna
  • czy np. chińska zupa z kluseczkami.

Gotujesz prostą chińską zupę, używając makaronu i przypraw z Mi Kim Chi Instant Soup, dodając do niej mięso i warzywa.

Polecamy: Pad Thai

Przepis na chińską zupę

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 minutaCzas gotowania:1 godzina Czas całkowity:1 godzina 20 minutaLiczba porcji:4 porcje

Najlepsza chińska zupa z kurczakiem i warzywami. Pokochasz przepis na pyszną zupę z Chin.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyte mięso z kurczaka włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i gotować do miękkości mięsa.
  2. Przecedź bulion przez gęste sitko i usuń mięso z kości.
  3. Dymkę, marchewkę, czosnek, imbir, papryczkę chilli i pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  4. Weź część mieszanki, aby wypełnić knedle z ciasta wonton.
  5. Do podsmażonych warzyw dodaj bulion z kurczaka i gotuj.
  6. Dodaj posiekane strąki grochu i kukurydzy, pędy bambusa i posiekanego kurczaka.
  7. Zagotuj zupę, dodaj sos sojowy, wino ryżowe i sól według uznania.
  8. Podziel nadzienie, które odłożyłeś na plastry ciasta i zrób szaliki.
  9. Umieść plastry w zupie, zagotuj i możesz podawać.

Wskazówki dotyczące ulepszania zupy

  • Jeśli chcesz zupę o większej zawartości białka, możesz dodać do niej jajko.
  • Do zupy można również dodać drobno posiekane pieczone mięso.
  • Można też przygotować wegetariańską wersję zupy i zamiast rosołu z kurczaka ugotować zupę na bulionie warzywnym, a mięso zastąpić tofu lub tempehem.
  • Zamiast pierogów w zupie można użyć makaronu ryżowego.
  • Chińską zupę można doprawić sokiem z limonki.
  • Najostrzejsza zupka chińska uzyskuje się dodając więcej papryczek chili (świeżych lub suszonych) lub doprawiając ją ostrym sosem chili.
  • Do zupy można również dodać wodorosty. Doda do tego więcej białek.
  • Jeśli jesz zupę pałeczkami, podawaj ją w głębokiej misce.

źródło: insanelygoodrecipes.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.