Zupa chlebowa: przepis na starą tradycyjną zupę

Zupa chlebowa – wypróbuj tradycyjną zupę według naszego przepisu. Zupa to dobry wybór, gdy szukasz starych przepisów na chleb. Podawaj w bochenkach.

Nie wiesz, co zrobić ze starymi wypiekami, które wyrzucasz do śmieci? Wykorzystaj go do przygotowania idealnej zupy chlebowej, która jest nie tylko smaczna, ale także tania i przede wszystkim szybka.

Czy jesteś jedną z tych osób, które nieustannie zastanawiają się, co zrobić ze starego chleba, żeby się nie zmarnował? Czy słyszałeś o zupie chlebowej? Zainspiruj się i wypróbuj przepisy z czerstwego chleba na zupę, która Cię rozgrzeje i nasyci.

Zupa chlebowa przepis
Źródło zdjęcia: Marina Datsenko / Shutterstock.com

Co to jest zupa chlebowa?

Przepis na zupę chlebową powstał właśnie dlatego, że ludzie nieustannie wyrzucali twardy i czerstwy chleb. A ponieważ tylko nieliczni mogą sobie pozwolić na marnowanie, stworzono przepisy, które pozwalają wykorzystać nawet najtwardsze ciasto. A żeby zupa nie była taka zwyczajna, podaje się ją w okrągłych bochenkach chleba.

Podstawą zupy jest oczywiście pieczywo, które nie może być świeże, powinno mieć co najmniej trzy dni. Dla właściwego smaku zupy ważne są również takie składniki jak smalec i odpowiednio podsmażona cebula.

Przepis na zupę chlebową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 30 minutaCzas całkowity: 40 minutaLiczba porcji:4 porcje

Zupa chlebowa jest szybka, tania i smaczna. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, nawet początkujący mogą go rozpocząć.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść cebulę i czosnek, pokrój cebulę na małe kawałki i naciśnij czosnek.
  2. Smalec przełożyć do dużego garnka, podgrzać i dodać posiekaną cebulę, która będzie zeszklona.
  3. Następnie dodać czosnek i drobno posiekany chleb.
  4. Smażymy krótko i zalewamy wodą lub bulionem.
  5. Do zupy dodać kminek, sól i pieprz.
  6. W międzyczasie przygotuj jajka i ugotuj je w filiżance.
  7. Pod koniec gotowania wlać je do zupy, wymieszać, gotować jeszcze minutę i odstawić.
  8. Na koniec do zupy dodać świeżą, posiekaną natkę pietruszki.

Jak ulepszyć zupę chlebową?

  • Do zupy można również dodać koperek i ser topiony dla lepszego smaku.
  • Jajko można zastąpić grubo startym edamame.
  • Aby zaskoczyć swoich gości czymś niekonwencjonalnym, wlej zupę do mniejszych bochenków chleba. Bochenki przygotowujemy odcinając górną część i wydrążając ciasto od środka – starajmy się nie łamać brzegów, aby zupa nie wypłynęła. Zupa podana w takim chlebie z pewnością ożywi Twój lunch.

Więcej zup na bochenek

Przede wszystkim w kuchni polskiej często możemy spotkać się z podawaniem zupy w bochenku. W restauracji czy w domowej kuchni możesz też podać tradycyjne ziemniaki, gulasz czy grochówkę w bułce. Czosnek świetnie smakuje również w bułce, chyba każdemu będzie smakował.

Jakie inne zupy lubisz podawać w domu na bochenku?

Źródło: allrecipes.com, saveur.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.