Zupa chlebowa: przepis na starą tradycyjną zupę
Zupa chlebowa – wypróbuj tradycyjną zupę według naszego przepisu. Zupa to dobry wybór, gdy szukasz starych przepisów na chleb. Podawaj w bochenkach.
Nie wiesz, co zrobić ze starymi wypiekami, które wyrzucasz do śmieci? Wykorzystaj go do przygotowania idealnej zupy chlebowej, która jest nie tylko smaczna, ale także tania i przede wszystkim szybka.
Czy jesteś jedną z tych osób, które nieustannie zastanawiają się, co zrobić ze starego chleba, żeby się nie zmarnował? Czy słyszałeś o zupie chlebowej? Zainspiruj się i wypróbuj przepisy z czerstwego chleba na zupę, która Cię rozgrzeje i nasyci.
Co to jest zupa chlebowa?
Przepis na zupę chlebową powstał właśnie dlatego, że ludzie nieustannie wyrzucali twardy i czerstwy chleb. A ponieważ tylko nieliczni mogą sobie pozwolić na marnowanie, stworzono przepisy, które pozwalają wykorzystać nawet najtwardsze ciasto. A żeby zupa nie była taka zwyczajna, podaje się ją w okrągłych bochenkach chleba.
Podstawą zupy jest oczywiście pieczywo, które nie może być świeże, powinno mieć co najmniej trzy dni. Dla właściwego smaku zupy ważne są również takie składniki jak smalec i odpowiednio podsmażona cebula.
Przepis na zupę chlebową
Zupa chlebowa jest szybka, tania i smaczna. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, nawet początkujący mogą go rozpocząć.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyść cebulę i czosnek, pokrój cebulę na małe kawałki i naciśnij czosnek.
- Smalec przełożyć do dużego garnka, podgrzać i dodać posiekaną cebulę, która będzie zeszklona.
- Następnie dodać czosnek i drobno posiekany chleb.
- Smażymy krótko i zalewamy wodą lub bulionem.
- Do zupy dodać kminek, sól i pieprz.
- W międzyczasie przygotuj jajka i ugotuj je w filiżance.
- Pod koniec gotowania wlać je do zupy, wymieszać, gotować jeszcze minutę i odstawić.
- Na koniec do zupy dodać świeżą, posiekaną natkę pietruszki.
Jak ulepszyć zupę chlebową?
- Do zupy można również dodać koperek i ser topiony dla lepszego smaku.
- Jajko można zastąpić grubo startym edamame.
- Aby zaskoczyć swoich gości czymś niekonwencjonalnym, wlej zupę do mniejszych bochenków chleba. Bochenki przygotowujemy odcinając górną część i wydrążając ciasto od środka – starajmy się nie łamać brzegów, aby zupa nie wypłynęła. Zupa podana w takim chlebie z pewnością ożywi Twój lunch.
Więcej zup na bochenek
Przede wszystkim w kuchni polskiej często możemy spotkać się z podawaniem zupy w bochenku. W restauracji czy w domowej kuchni możesz też podać tradycyjne ziemniaki, gulasz czy grochówkę w bułce. Czosnek świetnie smakuje również w bułce, chyba każdemu będzie smakował.
Jakie inne zupy lubisz podawać w domu na bochenku?
Źródło: allrecipes.com, saveur.com
Inne ulubione przepisy