Zupa fasolowa – Przepis jak u babci

Zupa fasolowa to doskonały wybór. Przyrządzisz ją szybko i łatwo. Wypróbuj sprawdzony przepis na prostą zupę fasolową, która jest zdrowa i dostarcza wielu składników odżywczych.

Fasola nazywana jest mięsem biedaków, ponieważ zawiera prawie trzydzieści procent białka roślinnego. Dzięki temu, że mają bardzo niski indeks glikemiczny, znacznie obniżają poziom cukru we krwi.

Zupa fasolowa
Źródło zdjęcia: AS Food studio / Shutterstock.com

Dlatego diabetycy powinni ich przede wszystkim szukać. Ale fasola zawiera znacznie więcej substancji prozdrowotnych, dlatego wszyscy powinniśmy je regularnie spożywać. Tradycyjna zupa fasolowa rozgrzeje Cię jesienią, dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i innych cennych substancji. Jak ją przygotować i jakie są inne powody, dla których fasola powinna gościć na stole kilka razy w tygodniu. Możesz też wypróbować inne przepisy na zupy..

O fasoli

Fasola swoim kształtem przypomina nerki – i znacząco wpływa na te narządy. W fasoli znajdziemy między innymi aglutynaty, które mają silne działanie moczopędne. Może również rozpuszczać kamienie moczowe. Fasola zawiera również witaminy z grupy B, a zwłaszcza ryboflawinę – czyli witaminę B2. Zawierają również inne witaminy, takie jak witamina E i inne substancje. Szczególnie kwas foliowy, karoten, niacyna, magnez, wapń i miedź. Podobne witaminy znajdziesz również w zupie z pora, wypróbuj ten smaczny przepis. Dzięki temu, że zawierają tylko minimalną ilość sodu i większą ilość potasu, pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Polecamy: Wypróbuj również przepisy z cukinii, która ma wiele witamin. Jak przygotować zupę z cukinii?

Lecznicze działanie fasoli

Fasola ma znaczący wpływ na pracę jelit – między innymi zapobiega zaparciom, a także chroni przed powstawaniem przykrych hemoroidów. Wreszcie, znacząco chroni nasze naczynia krwionośne i serce, a także pomaga przy wysokim poziomie cholesterolu i ciśnieniu krwi. Dzięki temu, że fasola prawie nie zawiera kalorii, jest również doskonałym i cenionym składnikiem podczas diet redukcyjnych. Zawierają również dużą ilość błonnika rozpuszczalnego – wspiera to zdrową mikroflorę jelitową. Generalnie zupy jarzynowe są bardzo zdrowe, na pewno spodoba ci się zupa brokułowa.

Znamy już powody, dla których fasola regularnie gości na naszym talerzu, więc jak przygotować szybką i luksusową zupę fasolową?

Jaką fasolę wybrać do zupy?

Najlepsza zupa fasolowa jest przygotowywana ze świeżej fasoli z własnego ogrodu. Jeśli jednak go nie uprawiasz, spodoba ci się również klasyczna zupa fasolowa z puszki.

PolecamyZupa grochowa to również doskonały wybór. Wypróbuj prosty przepis, który Cię zaspokoi.

Przepis na zupę fasolową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 Czas gotowania:1 godzina Czas całkowity:1 godzina 50 Liczba porcji:4 porcje

Każda zupa fasolowa może być trochę inna, nasze babcie dodawały do ​​niej trochę kiełbasy dla lepszego smaku. Zupa fasolowa z wędzonym mięsem nie jest jednak do końca konieczna, jeśli naprawdę zależy nam na zdrowej diecie, lepiej pominąć w zupie kiełbasę. Ale jeśli lubisz trochę przyprawić, pokochasz tę zupę. Wypróbuj przepis na pyszną zupę z białej fasoli.

Składniki

Przygotowanie

  1. Fasolę należy najpierw dokładnie wypłukać i namoczyć przez noc. Jeśli ziarna nie zostaną namoczone dzień wcześniej, nie mają szansy zmięknąć podczas gotowania.
  2. Przygotowanie zupy rozpoczynamy od podsmażenia cebuli na oleju, maśle lub smalcu – tak jak to najczęściej robiły nasze babcie.
  3. Zanim cebula się zarumieni, drobno zetrzyj marchewkę, którą następnie dodajemy do cebuli.  Chwilę podsmażamy marchewkę i cebulę, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy.
  4. Odcedź wodę z namoczonej fasoli i wlej fasolę do garnka z pozostałymi składnikami. Następnie wlej świeżą wodę.
  5. Dla lepszego smaku można dodać kostkę bulionową. Fasola powinna być cała zanurzona w wodzie. Tak gotujemy zupę fasolową, aż fasola będzie zupełnie miękka.
  6. Gotową zupę z białej fasoli z kiełbasą doprawiamy solą i pieprzem. Możemy ją również zagęścić – jeśli jednak chcesz uniknąć mąki, zmiksuj zupę blenderem ręcznym.
  7. Na koniec można również dodać szczyptę majeranku dla wyraźniejszego aromatu.

Jak uprościć zupę fasolową

  • Szybka zupa fasolowa może być przygotowana na obiad lub lunch. To również nie problem, jeśli nie masz wcześniej namoczonej fasoli, użyj fasoli z puszki. Ale najpierw dokładnie je wypłucz – solanka, w której zanurzona jest fasola z puszki, zepsułaby smak zupy.
  • Każdy rodzaj fasoli jest inny, a także różni się czasem gotowania. Mała fasola jest logicznie gotowana krócej, ale jeśli gotujesz zupę z dużej fasoli maślanej, spodziewaj się, że zupa może być gotowana przez kilka godzin – nawet jeśli fasola została wcześniej namoczona.

Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.