Zupa grochowa: Przepis ze świeżego groszku

Zupa krem ​​z groszku to pyszna zupa, która najlepiej smakuje ze świeżego groszku. Dlaczego rośliny strączkowe są tak zdrowe? Wypróbuj pyszny i prosty przepis.

Warzywem często spotykanym w ogrodach użytkowych jest groch. Dzieci szczególnie uwielbiają te zielone kulki. Groch jest również doskonałym składnikiem do przygotowania zupy.

Chociaż mamy groch mrożony, marynowany lub suszony, można go używać zarówno do gotowania, jak i surowej żywności. Wystarczy obrać go ze strąków i zacząć gotować pyszną kremową zupę grochową. Latem na pewno przypadnie Ci do gustu, ponieważ orzeźwia i dostarcza niezbędnych witamin i minerałów.

Zupa grochowa przepis
Źródło zdjęcia: Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Dlaczego rośliny strączkowe są zdrowe?

  • Dieta człowieka powinna zawierać białka, węglowodany i tłuszcze. Są niezbędnymi składnikami odżywczymi, bez których organizm nie może się obejść. Oprócz białek zwierzęcych, pozyskiwanych z produktów pochodzenia zwierzęcego, występują również białka roślinne, ale mogą być one równie pełnowartościowe. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych, czyli grochu, które charakteryzują się wysoką zawartością białka.
  • Ponadto są bogate w witaminy z grupy B, witaminę A i C, wapń, fosfor i żelazo. Warto zatem regularnie włączać groszek do swojej diety.
  • Korzystny wpływ na skórę ma tiamina, którą zawiera zielony groszek. Na przykład maski z zielonego groszku są stosowane w leczeniu stanów zapalnych i podrażnień skóry. Szczególnie polecany jest przy problemach z trądzikiem. Groch jest również przydatny w leczeniu miażdżycy, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi.

Inne popularne dania z grochu

Groch ma szerokie zastosowanie w kuchni. Najlepiej smakuje na surowo, po obraniu ze strąka. Jest słodki i pyszny. Ale musi być młody. Gdy groszek dojrzeje, suszy się go. Można wtedy przygotować kaszę grochową, naleśniki i grochówkę.

Przepis na zupę grochową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 Czas gotowania: 20 Czas całkowity: 35 Liczba porcji:4 porcje

Krem z grochówki to ulubione danie mniejszych dzieci, ponieważ łatwo je połykać. Ma gładką i delikatną konsystencję. Dodany ze smażonym boczkiem zapewnia również doskonały smak.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka i zalać wodą lub bulionem. Gotujmy.
  2. Jak tylko ziemniaki lekko zmiękną, dodaj zielony groszek do garnka, aby się ugotował. Wystarczy chwila zagotowania, aby była miękka. Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
  3. Po ugotowaniu warzyw zmiksuj je blenderem.
  4. Dodaj trochę masła, aby zmiękczyć zupę.
  5. Aby kremowa zupa grochowa była jeszcze smaczniejsza, można ją doprawić pokrojonym w kostkę boczkiem.

Wskazówki, jak ulepszyć kremową zupę grochową

  • Kremową zupę grochową podajemy z grzankami ze starszego chleba, które opiekamy na maśle.
  • Alternatywą są chipsy warzywne, które przygotowujemy wcześniej z plastrów marchwi, buraka lub ziemniaka, zapiekanych w oleju roślinnym w piekarniku.

W kuchni żydowskiej kotlet grochowy przygotowuje się, gdy jednocześnie z kaszą piecze się groszek. Danie jest aromatyzowane czosnkiem i posiekaną smażoną cebulą.

Może ktoś nawet wie, co to jest purchawka. Jest to staroczeska potrawa z kiełków grochu, który następnie smaży się na sucho lub na oleju. Podaje się ją zarówno na słodko, jak i na słono. Jest to posiłek charakterystyczny dla okresu postu przedświątecznego.

Źródła: myrecipes.com, almanac.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.