Zupa grzybowa krem: Przepis jak u babci

Zupa krem ​​z grzybów to tradycyjna zupa sezonowa, szczególnie jesienią, kiedy możemy przywieźć świeże grzyby prosto z lasu. Przygotuj zupę grzybową, która Cię rozgrzeje i syci.

Zupa grzybowa krem prawie każdy to zna, to świetna zupa, która idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Rozgrzewa i smakuje wyśmienicie, spróbuj też ją przygotować.

Zupa grzybowa to danie typowo jesienne, grzybów w naszych lasach jesienią jest bardzo dużo, a z zebranych grzybów można przygotować dowolne danie. Ale zupa na pewno najbardziej Cię rozgrzeje, a do tego jest szybka w przygotowaniu.

Polecamy: Zupa krem pieczarkowa

Kremowa zupa grzybowa przepis
Źródło zdjęcia: Dar1930 / Shutterstock.com

Uwaga: Jeśli wybierasz się na grzyby, a nie jesteś doświadczonym zbieraczem grzybów, bądź bardzo ostrożny.

Jakie grzyby wybrać do kremowej zupy grzybowej?

Zupa grzybowa może być przygotowywana na wiele sposobów, najlepsza zupa grzybowa jest ze świeżych grzybów, a najlepsza jest z borowików. Ale z pewnością można spróbować przyrządzić zupę grzybową również z pieczarek, kurek czy zupa boczniakowa.

Przepis na zupa grzybowa krem

Trudność:IntermediateCzas przygotowania: 50 minutaCzas gotowania: 30 minutaCzas całkowity:1 godzina 20 minutaLiczba porcji:4 porcje

Czy Ty też uwielbiałeś w dzieciństwie pachnącą i smaczną zupę grzybową swojej babci? Zupa z grzybami może być przygotowywana na różne sposoby, prosta zupa grzybowa jest gotowa w godzinę i jest bardzo sycąca.
Z pewnością znasz klasyczną zupę grzybową z ziemniakami, ale czy kiedykolwiek próbowałeś przygotować kremową zupę grzybową bez śmietany? A może wolisz ze śmietaną? Wypróbuj nasz przepis, w którym śmietanę dodaje się na końcu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść, umyj i pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Jeśli mamy zamiar przygotować zupę grzybową z suszonych grzybów, wcześniej namoczymy grzyby w misce z wodą.
  2. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim kawałek masła lub smalcu. Dodaj pokrojone grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż woda odparuje.
  3. Jeśli mamy suszone grzyby, wkładamy je do garnka z wodą, w której je moczyliśmy.
  4. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek.
  5. Do grzybów dodać przygotowaną cebulę, czosnek i gałązkę tymianku i dobrze wymieszać.
  6. Następnie wlej bulion i zagotuj zupę.
  7. Od czasu do czasu mieszaj zupę, zmniejsz ogień i przykryj zupę. Gotujemy przez dwadzieścia minut.
  8. Po ugotowaniu zupy odstawić, zmiksować ręcznym blenderem tak, aby w zupie pozostały mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i szczyptą kminku i podawać.
  9. Na talerzu dodaj do zupy łyżeczkę kwaśnej śmietany.

Polecamy: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Jak ulepszyć zupa krem ​​z grzybow?

  • Zupę grzybową można udekorować na talerzu świeżą posiekaną natką pietruszki.
  • Duszone grzyby możemy też podzielić i część odłożyć. Duszone grzyby możemy następnie ułożyć jako dekorację na talerzu podczas serwowania zupy.

Możesz też wypróbować inne przepisy na zupy. Po zmiksowaniu możesz dodać do zupy śmietankę, aby zmiękczyć zupę. Nie każdy lubi kwaśną śmietanę. Co więcej, zupę grzybową można zrobić bardzo interesującą, wbijając do niej jajko na krótko przed zakończeniem gotowania.

A jeśli lubisz chrupiące rzeczy, koniecznie spróbuj zrobić grzanki do swojej zupy. Kroimy bułkę lub bułkę i wkładamy do piekarnika na papierze do pieczenia. Możesz również doprawić grzanki ziołami, przyprawami lub spróbować skropić je oliwą z oliwek. Chrupiące grzanki dodaje się do zupy tuż przed spożyciem, kiedy zupa jest podawana na talerzu.

Ciesz się posiłkiem!

Źródło: gustofhome.com, jamieoliver.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.