Zupa grzybowa z suszonych grzybów – Szybki przepis

Zupę grzybową z suszonych grzybów można przygotować o każdej porze roku, nie tylko w sezonie grzybowym. Znamy wiele sposobów obróbki grzybów. Co powiecie na zrobienie zupy grzybowej?

Obecnie mamy sezon, kiedy lasy są pełne grzybów. A to oznacza, że ​​na pewno trzeba jakoś przetworzyć ilości połowów, nie zawsze gotuje się wszystko na raz. Jest więc prawdopodobne, że zaczynasz kupować suszone grzyby w domu. Najlepiej wykorzystać je do smacznej zupy grzybowej, na którą na pewno nikt nie ma ochoty.

zupa grzybowa z suszonych grzybów przepis
Źródło zdjęcia: Kosoff / Shutterstock.com

Przygotowanie suszonych grzybów

Suszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów konserwowania grzybów. Odpowiednio przechowywane suszone grzyby mogą przetrwać naprawdę długo, nawet kilka lat. Dodatkowo grzyby suszone można poddać dalszej obróbce jak grzyby świeże i przygotować z nich szereg potraw. Prawie każdy zna zupę grzybową z suszonych grzybów, taką zupę można przygotować na wiele sposobów, z różnych składników. Każdy region ma inny przepis, na przykład znana jest staropolska zupa grzybowa. Najlepsza zupa grzybowa to taka, w której oczywiście grzybów jest wystarczająco dużo, aby zupa była aromatyczna.

Jak długo gotuje się suszone grzyby?

Do zupy można użyć świeżych lub suszonych grzybów. Suszone grzyby najczęściej dodaje się do zup. Ale jak długo trzeba gotować suszone grzyby? Każdy miłośnik grzybów wie, że nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić, spowodować lekkie zatrucie lub spowodować problemy trawienne i rozstrój żołądka. Jak temu zapobiec?

Zawsze konieczne jest odpowiednie podgrzanie grzybów, należy je gotować przez co najmniej dwadzieścia minut. Suszone grzyby przygotowuje się tak samo jak świeże, pięknie miękną w zupie i można je gotować dłużej niż dwadzieścia minut. Przed dodaniem suszonych grzybów do domowej zupy grzybowej namocz je w wodzie. I oczywiście wlej wodę do zupy razem z grzybami. To nie tylko zmiękczy grzyby z wyprzedzeniem, ale także uwolni aromat do wody, a zupa będzie smakować jeszcze lepiej.

Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 40 minutaCzas całkowity:1 godzina 10 minutaLiczba porcji:4 porcje

Zupa grzybowa może być przygotowana na kilka sposobów, może być zmiękczona śmietaną, może być zakwaszona kapustą, może być z ziemniakami, a nawet warzywami. Przygotuj z nami przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów, w której się zakochasz. Przepis jest szybki, każdy może ugotować zupę, a przy tym wychodzi prawdziwa i uczciwa babcina zupa grzybowa z suszonych grzybów, którą wszyscy uwielbialiśmy w dzieciństwie. Poza tym jesienią jest cudownie ciepło. Zupa grzybowa z suszonych grzybów zachwyci każdego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw obierz cebulę, a także czosnek i oczyść warzywa.
  2. Suszone grzyby włożyć wcześniej do filiżanki i zalać wodą.
  3. Drobno posiekaj obraną cebulę i rozgrzej smalec lub olej w rondlu. Klasyczną zupę grzybową warto przygotować na smalcu, ale olej też się sprawdzi.
  4. Oczyszczone warzywa okopowe zetrzeć na tarce, spienić cebulę i dodać do niej starte warzywa. Wszystko mieszamy i krótko smażymy.
  5. Oprószyć warzywa odrobiną mąki pszennej i dobrze wymieszać. Na koniec dodajemy wodę. Im więcej wody dodamy, tym więcej zupy otrzymamy. Zamiast wody można użyć bulionu warzywnego. Do zagęszczenia zupy można również użyć ziemniaków lub innych zamienników.
  6. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy, następnie wlać namoczone suszone grzyby. Dodaj grzyby do zupy razem z wodą, w której je moczyliśmy.
  7. Zupę gotujemy około pół godziny.
  8. Doprawiamy solą i pieprzem, pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę majeranku.
  9. Na koniec można udekorować i doprawić zupę świeżymi posiekanymi ziołami, na przykład szczypiorkiem.

Polecamy: Przepis na zupa grzybowa krem

Jeśli lubisz bardziej kremowe zupy, możesz moczyć grzyby w pełnym mleku lub nawet w śmietanie przez noc. Płyn pięknie nasiąknie grzybowym smakiem i aromatem, a zupa będzie wtedy wierszem!

Jakie suszone grzyby nadają się do zupy grzybowej?

Jeśli szukasz bezpiecznego, niedrogiego i szybkiego sposobu na zachowanie grzybów przez jak najdłuższy czas, zdecydowanie wybierz suszenie. Podczas gdy grzyby mrożone muszą być zawsze przetwarzane w ciągu kilku miesięcy, suszone grzyby mogą stać w spiżarni przez kilka lat, jeśli są odpowiednio przechowywane. Najsmaczniejsze grzyby to oczywiście pieczarki, borowiki, borowiki, pieczarki i kurki.

Jak prawidłowo suszyć grzyby

Z pewnością nie wszystkie rodzaje grzybów nadają się do suszenia. Na przykład życicy, turzycy, muchomora, trądziku różowatego, purchawki nie należy suszyć. Po wysuszeniu ich typowy smak znika. Bez obaw można jednak suszyć wszelkiego rodzaju grzyby, borowiki, pieczarki, muchomory czy kurki. Tego rodzaju grzyby po wysuszeniu nadal będą smakować wyśmienicie, jakby były jeszcze świeże.

Grzyby można suszyć na trzy sposoby. Jeśli nie masz suszarki w domu, masz tylko dwie możliwości. Najczęstszym jest suszenie powietrzem.

  1. Grzyby należy delikatnie oczyścić suchą szmatką i pokroić nożem.
  2. Następnie kroi się go w cienkie plasterki i suszy na siatce lub tacach. Pamiętaj, aby nie suszyć grzybów na gazecie, bardziej odpowiedni jest zwykły biały papier.
  3. Pieczarki można również położyć na grzałce, gdzie szybciej schną. Pieczarki należy jednak pilnować podczas suszenia, jeśli nie leżą na ruszcie, należy je również obrócić, aby nie spleśniały. Spleśniałe grzyby należy natychmiast wyrzucić.

Suszenie w piekarniku to bardzo szybka metoda.

  1. Pokrojone grzyby suszy się na papierze do pieczenia w temperaturze trzydziestu stopni.
  2. Należy uważać, aby grzyby nie wysychały.
  3. Podczas suszenia grzyby należy kilkakrotnie obrócić, pod koniec suszenia piekarnik potrafi nagrzać się do pięćdziesięciu stopni.
  4. Ale grzyby muszą ostygnąć przed przechowywaniem ich w pojemnikach.

Polecamy: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Jak przechowywać grzyby

Suszone grzyby należy przechowywać w dobrze zamykanych pojemnikach, do tego celu najlepiej nadają się zwykłe słoiki z pokrywkami. Następnie przechowuj suszone grzyby w chłodnym i ciemnym miejscu. W takich warunkach grzyby starczają na długo, a można je stosować i spożywać nawet po kilku latach.

Jeśli masz w domu suszone grzyby, zupę grzybową możesz przygotować w dowolnym momencie.

Ciesz się posiłkiem!

Źródło: spendwithpennies.com, marthastewart.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.