Zupa grzybowa ze świeżych grzybów: Doskonały przepis

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to najlepsza zupa jesienią, kiedy świeże grzyby można przywieźć prosto z lasu. Wypróbuj przepis na pyszną zupę grzybową, której nie będziesz mógł się oprzeć.

Wielu z nas jesienią przynosi świeże grzyby z lasu. Czy Wy też lubicie chodzić na grzyby? Zbierz ich wystarczająco dużo i użyj ich do przygotowania pysznej zupy w domu, zupełnie jak u babci.

Grzyby do zupy

Do zupy nadaje się wiele doskonałych grzybów, najczęściej zupę przygotowuje się z:

  • grzyby,
  • borowiki,
  • bryknięcie,
  • gołębnik,
  • lis,
  • rzeźnika,
  • bedel

Do zupy nadają się zarówno grzyby świeżo przywiezione z lasu, jak i suszone. Zupa grzybowa zawsze będzie dobrze smakować, jeśli będzie w niej wystarczająco dużo grzybów i innych składników. Zupę grzybową można przygotować z ziemniakami, ale i bez, można przygotować klasyczną zupę grzybową lub kremową zupę grzybową zmiękczoną śmietaną. Wielu z nas na pewno pamięta z dzieciństwa, jak pięknie pachniała babcina zupa grzybowa na kuchence. Ciekawy jest również przepis na karkonoską zupę grzybową, w której oprócz grzybów i ziemniaków dodaje się warzywa, a na końcu jajko.

Ale grzybów używamy nie tylko w zupach. Nadają się do przyrządzania dań mięsnych, można więc stosować je pod mięso, przygotować także gulasz grzybowy, risotto grzybowe czy sos grzybowyKrótko mówiąc, nie ma potrawy, której grzyby nie czynią wyjątkową, każda potrawa z grzybami będzie doskonale doprawiona i będzie cudownie pachniała.

Jak długo gotować grzyby

Grzyby są doskonałe, to na pewno. Ale jeśli nie zostaną odpowiednio poddane obróbce cieplnej, mogą powodować nieprzyjemne problemy, zwłaszcza problemy trawienne. Grzyby są również dość ciężkie i trudniejsze do strawienia przez żołądek, dlatego nie należy ich jeść wieczorem przed pójściem spać.

Każdy rodzaj grzyba przed spożyciem musi być odpowiednio podgrzany, grzyby należy gotować co najmniej dwadzieścia minut, ale lepiej pozwolić im gotować się do pół godziny. Tylko wtedy możemy je spożywać bez obaw. Zalecany czas gotowania na ciepło dotyczy wszystkich grzybów, zarówno świeżych, jak i suszonych.

Przepis na zupę grzybową ze świeżych grzybów

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 Czas gotowania: 40 Czas całkowity:1 godzina 10 Liczba porcji:4 porcje

Mało kto wyobraża sobie przebieg sezonu grzybowego bez pysznej domowej zupy grzybowej. Rozgrzewa, świetnie smakuje, a do tego jest zdrowa i szybka w przygotowaniu. Każdy może mieć swój przepis na najlepszą zupę grzybową, ale jeśli szukasz inspiracji, koniecznie wypróbuj nasz przepis na babciną zupę grzybową.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzej łyżkę smalcu lub masła i pozwól cebuli zeszklić się.
  2. Marchewkę posiekać i dodać do cebuli razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i krótko poddusić.
  3. Świeże grzyby dobrze oczyścić i spłukać wodą. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka.
  4. Niech grzyby zmiękną w garnku i dobrze je wymieszaj. Po chwili oprósz je lekko mąką i dodaj wodę lub przygotowany bulion warzywny.
  5. Zupę dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały w niej grudki.
  6. Chwilę gotujemy, aw międzyczasie przygotowujemy ziemniaki, które myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  7. Dodać ziemniaki do zupy grzybowej i doprawić. Dodać liść laurowy, rozgnieciony kminek, około łyżeczki majeranku, sól i pieprz.
  8. Ponownie wymieszaj zupę i wyłącz ogień. Zamknij garnek pokrywką i pozwól zupie gotować przez kolejne dwadzieścia minut.
  9. Na koniec spróbuj zupy i, jeśli to konieczne, dodaj więcej smaku.

Zupa grzybowa z ziemniakami może być również doprawiona aromatyczną buławą. Ta prosta zupa grzybowa jeszcze bardziej Cię rozgrzeje.

Na talerzu zupę możemy również udekorować posiekanymi świeżymi ziołami, warto użyć szczypiorku lub pietruszki.

Z czym podać zupe grzybowa ze świeżych grzybów

Najlepsza zupa grzybowa jest pełnowartościowym posiłkiem i może nas nasycić tak samo jak główny posiłek, podana ze świeżym pieczywem. Zupa grzybowa idealnie pasuje do świeżego domowego pieczywa lub chrupiących kanapek.

Jak możemy przygotować zupę grzybową?

Domową zupę grzybową można oczywiście przygotować ze świeżych grzybów, zupa zawsze najlepiej smakuje ze świeżymi grzybami. Świeże grzyby zachowują swój typowy aromat i smak nawet po obróbce termicznej, a podczas gotowania czuć ich zapach w całym mieszkaniu. Oczywiście, jeśli nie masz pod ręką świeżych grzybów, nie bój się użyć suszonych lub mrożonych.

Suszone grzyby należy przed obróbką termiczną namoczyć w wodzie, wtedy spokojnie można tę wodę dodać do zupy razem z grzybami, co wzmocni aromat. Suszone grzyby pachną i smakują prawie jak świeże, a zupa z suszonych grzybów jest równie wspaniała. Ale jeśli znajdziesz w zamrażarce zamrożone grzyby, oczywiście możesz ich użyć. Ale często używamy mrożonych grzybów do przygotowania innych dań z grzybów.

Ciesz się posiłkiem!

Źródło: recipetineats.commushroomcouncil.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.