Zupa gulaszowa: Przepis na pyszny posiłek
Tradycyjna zupa gulaszowa nieodłącznie przynależy do zimnej pory roku. Chociaż latem nie je się jej tak często, jesienny niedzielny lunch wzbogacony o tę tradycyjną węgierską zupę to bezpieczny wybór.
Ciesz się u nas tradycyjnym daniem, czyli najlepszą zupą gulaszową z wysokiej jakości składników i zafunduj sobie i swoim gościom pyszną zupę, która Cię rozgrzeje i zachwyci.
Składniki na zupę gulaszową
Zupa gulaszowa z mięsa mielonego lub kotleta wołowego to jedna z pereł naszej kuchni narodowej. Jednocześnie nie jest to nic skomplikowanego. Podstawą całej procedury jest jakość użytych surowców.
Chyba nie ma sensu myśleć, że w akcji można stworzyć wysokiej jakości danie z mięsa. Zamiast tego lepiej poszukać lokalnego rolnika, który dokładnie wie, co jego bydło jadło na śniadanie. Nie mówiąc już o świeżych warzywach. Tylko w ten sposób przygotujesz prawdziwie luksusową zupę, za którą zdobędziesz Order Złotej Książki Kucharskiej.
Przepis na zupa gulaszowa
Prawdziwa zupa gulaszowa jest prosta i praktycznie każdy może ją ugotować. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad i przystawka, czyli babcina zupa gulaszowa na niedzielny obiad, gotowa.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je w większą kostkę. Posolić wodę, dodać kminek, gotować przez 15 minut. Następnie odcedź ziemniaki i poczekaj, aż nadejdzie ich czas.
- Podsmaż cebulę na łyżce smalcu na złoty kolor, następnie dodaj mięso, które pokroiłeś w bardzo drobną kostkę. Smażymy około 5 minut, aż się zrumienią.
- Posyp mieszankę cebulowo-mięsną przygotowaną czerwoną słodką papryką. Szybko mieszamy, aby przyprawy się nie przypaliły. Kiedy papryka jest już wymieszana ze wszystkim w garnku, czas dodać połowę przygotowanego bulionu wołowego.
- Dodaj sól, pieprz, szczyptę kminku do zupy i pozwól mu odparować, aby mięso zmiękło. Zupę należy regularnie mieszać.
- Po około półtorej godzinie, gdy mięso będzie już pięknie miękkie, przystępujemy do przygotowania zasmażki. Mąkę spieniamy na odrobinie tłuszczu i szybko mieszając łączymy tłuszcz z mąką. Następnie dodać drugą część bulionu i dobrze wymieszać.
- Obie części zupy wlać do jednego garnka i gdy zacznie bulgotać dodać do zupy gulaszowej ziemniaki i majeranek. Smaż jeszcze 5 minut, po czym dodaj drobno starty lub przetarty czosnek. Teraz możesz służyć.
- Prosta zupa gulaszowa z wołowiny postawi Cię na nogi. Wołowina jest ważnym źródłem witamin, a zupa z kości wołowej działa jak wspaniały naturalny rozgrzewacz i dodaje energii. Jednocześnie w zupie nie znajdziesz zbędnego tłuszczu.
- Można też zrobić węgierską zupę gulaszową, która charakteryzuje się dodatkiem większej ilości chili i prawdziwej węgierskiej kiełbasy.
Wariacje na temat zup gulaszowych
Jak każda zupa, ta tradycyjna ma swoje wariacje.
- Zupa gulaszowa bez mięsa to doskonała propozycja na czasy, kiedy po prostu nie masz ochoty na mięso.
- Zupa gulaszowa z kiełbasą to tańsza i szybsza opcja.
- Zupa gulaszowa wieprzowa to kolejna typowo czeska odmiana, jeśli wolisz wieprzowinę.
- Zupa gulaszowa z grzybami to kolejna inspiracja, jeśli szukasz zdrowej alternatywy dla mięsa.
Wypróbuj również przepis na gulasz wołowy
Doskonała zupa nie jest trudna do przygotowania. Postępuj zgodnie z podstawową zasadą i gotuj ziemniaki w osobnym garnku. Zasadniczo kupuj wysokiej jakości wołowinę i, jeśli to możliwe, ciesz się przygotowaniem dania w spokoju i radości. W ten sposób Ty również przyczynisz się do sytuacji, w której ta procedura zostanie przekazana i spodoba się następnemu pokoleniu. Życzymy smacznego.
Inne ulubione przepisy