Zupa jarzynowa z mrożonki: Szybki przepis
Zupa jarzynowa z mrożonki jest gotowa bardzo szybko i można ją przygotować w dowolnym momencie, nawet zimą, kiedy świeże warzywa są stosunkowo trudno dostępne.
Szybka zupa jarzynowa z mrożonych warzyw nasyci i z pewnością zachwyci dzieci. Jest pyszne, a zarazem takie proste. Możesz go przygotować w dowolnym momencie, na przykład gdy nie wiesz, co szybko podać rodzinie na obiad lub lunch. Zupa jarzynowa jest zdrowa, nie przejmuj się tym, że są w niej mrożone warzywa. W każdej chwili możesz wypróbować przepis na zupę jarzynową z mrożonki.
Jakie mrożone warzywa nadają się do zupy?
Oczywiste jest, że najlepsza zupa jarzynowa zostanie zrobiona ze świeżych warzyw. Ale np. zimą nie mamy dostępu do świeżych, a zarazem smacznych warzyw, więc czas na wyczerpanie zapasów z zamrażarki. Albo własne, albo ze sklepu. Doskonałą zupę jarzynową z pewnością można przygotować z mrożonych warzyw.
A jakich warzyw użyć? Do przygotowania zupy można w zasadzie użyć dowolnego rodzaju warzyw, zależy to od tego, co kto lubi. Marchewka i groszek zdecydowanie powinny być podstawą. Ale najlepiej, jeśli zupa jarzynowa jest bardzo urozmaicona. Wybieraj więc mieszanki z kalafiorem, brukselką, strąkami fasoli czy kukurydzą.
Przepis na zupę jarzynową z mrożonych warzyw
Zagęszczana zupa jarzynowa z mrożonych warzyw zachwyci Cię nie tylko swoją prostotą, ale i tym, jak dobra. Zupa będzie gotowa w mgnieniu oka, a przede wszystkim nie będziesz musiał niczego wcześniej kroić ani czyścić. Mrożone warzywa są po prostu wylewane z torby. Więc przygotuj tę zupe jarzynowa z mrożonki również na maśle.
Składniki
Przygotowanie
- W garnku roztapiamy masło i krótko podsmażamy na nim mrożone warzywa, ale bez groszku.
- Lekko solimy warzywa w garnku, a następnie dodajemy bulion warzywny lub wodę. Następnie dodajemy więcej groszku.
- Zupę doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj przez pięć minut i przygotuj bulion.
- Rozpuść masło w małym rondelku i wsyp mąkę, dobrze wymieszaj, aż zasmażka będzie gotowa i zacznie pachnieć, a następnie rozcieńcz ją kroplą zimnej wody w razie potrzeby.
- Ostrożnie wlej zasmażkę do zupy i dokładnie wymieszaj, mieszając, aż zasmażka się zmiesza, aby nie było w niej grudek.
- Następnie pozwól zupie gotować przez kolejny kwadrans i możesz ją podać.
Porada, aby ulepszyć zupę jarzynową z mrożonych warzyw
Jeśli masz taką możliwość, możesz na sam koniec dodać do zupy świeże posiekane zioła, co nada zupie aromatyczny i delikatny smak. Jeśli chcesz mieć gęstszą i bardziej treściwą zupę jarzynową, możesz pokroić w nią dwa większe ziemniaki.
Jak przechowywać warzywa w zamrażarce
Jak zapewne wiesz, prawie wszystko można włożyć do zamrażarki, więc jeśli latem miałeś duże zbiory warzyw, możesz je przechowywać w zamrażarce na zimę, aby nie musieć ich kupować. Najczęstszym sposobem zamrażania groszku jest obranie go ze skórki, włożenie do torby lub pudełka i zamrożenie. W przeciwnym razie, jeśli zdecydujesz się zamrozić świeże i nieogrzewane warzywa, zawsze dokładnie je umyj i pokrój.
Zaleca się również wcześniejsze zblanszowanie warzyw. I co to jest? Dzięki blanszowaniu warzywa pozbywają się mikroorganizmów, a tym samym wydłużają okres przydatności do spożycia. Ponadto warzywa zachowują swój smak i kolor. Wystarczy oczyścić warzywa i przygotować je do zamrożenia, następnie przełożyć na sitko i zanurzyć na chwilę we wrzątku. Należy pilnować czasu, w którym warzywa znajdują się we wrzątku, ponieważ od razu należy je zanurzyć w zimnej wodzie na taki sam czas.
Następnie wystarczy przechowywać warzywa w torebkach odpowiednich do zamrażarki lub w przygotowanych pudełkach. Następnie możesz używać domowych mrożonych warzyw przez cały rok, aż do następnych zbiorów.
Ciesz się posiłkiem!
Źródło: cookingclassy.com
Inne ulubione przepisy