Zupa kminkowa – Szybki i łatwy przepis z jajkiem

Zupa kminkowa była już przygotowywana przez nasze prababki i nadal gości w szkolnych stołówkach i gospodarstwach domowych. Przygotuj przepis na tę bardzo prostą, ale zdrową zupę.

Zupa kminkowa z jajkiem to często bardzo niedoceniana zupa. Gotowały go już nasze prababki, które już wtedy doskonale znały jego działanie. Kminek to niepozorna przyprawa, która pomoże na różne dolegliwości zdrowotne. Zainspiruj się przepisem, z którym poradzi sobie nawet początkujący.

Dlaczego zupa kminkowa jest zdrowa?

Czy wiesz, że nawet zwykły kminek ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i dlatego powinien znaleźć się w naszym jadłospisie? Głównym składnikiem kminku jest karwon, który ma znaczący wpływ na trawienie, pomaga przy wzdęciach i kolkach jelitowych. Jednak kminek ma również wiele innych pozytywnych korzyści dla naszego zdrowia, takich jak:

  • pomaga przy wszelkich bólach (łagodzi zwłaszcza bóle menstruacyjne),
  • wspomaga produkcję mleka kobiecego,
  • walczy z kaszlem
  • łagodzi
  • obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi,
  • jest dobrym pomocnikiem w odchudzaniu,
  • wywar z kminku nadaje się do płukania oczu,
  • kminek sprzyja tworzeniu się krwi,
  • ma działanie przeciwzapalne.

Przepis na zupę kminkową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 Czas gotowania: 10 Czas całkowity: 20 Liczba porcji:4 porcje

Zupa kminkowa to najprostsza z możliwych zup.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondelku podgrzać smalec.
  2. Dodać kminek i mielony pieprz, krótko podsmażyć.
  3. Do garnka wsypać mąkę, wymieszać i zalać wodą lub bulionem warzywnym.
  4. Doprawić warzywami lub solą i gotować przez 10 minut.
  5. Ubij całe jajko i przed końcem wlej do zupy, dobrze wymieszaj.
  6. Na koniec dodać świeżą posiekaną natkę pietruszki, która nada zupie przyjemny aromat.

Wskazówki, jak ulepszyć zupę z kminku

Zupa kminkowa z jajkiem może być nieco smaczniejsza i bardziej pożywna, jeśli dodamy do niej startą marchewkę i pietruszkę. Aby maksymalnie nasycić można dodać ziemniaki, połączenie kminku z czosnkiem jest również korzystne dla zdrowia. Ta szybka zupa będzie smakować lepiej, jeśli przygotujesz ją ze smalcem, bo to jest sekret jej smaku.

Można pominąć smażenie w mące, które można zastąpić wspomnianymi już tartymi warzywami, dzięki czemu zupa kminkowa bez mąki z pewnością przypadnie do gustu nawet celiakom.

Polecamy: Zupa parówkowa

Z czym podać zupę kminkowa?

Zupę z kminku możesz podawać na wiele sposobów:

  • Zupa kminkowa z jajkiem – wystarczy dodać do zupy roztrzepane jajko.
  • Zupa kminkowa z sosem – do tej zupy nadają się również klasyczne sosy z zupy.
  • Zupa kminkowa z kaszą manną – do zupy można również dodać kaszę manną. Ubij jajka, dodaj semolinę i wlej do zupy.
  • z grzankami – świeżo smażone grzanki nadają zupie odpowiedni smak.
  • z makaronem – konfiturą może być również kluski lub inne przetwory makaronowe.
  • z warzywami – warzywa korzeniowe wraz z ziemniakami znacznie wzbogacają zupę kminkową.

Zupy kminkowej zdecydowanie nie powinno zabraknąć w diecie kobiet karmiących piersią. Noworodki często cierpią na wzdęcia i bóle brzucha, na które mogą pomóc przyprawy, takie jak kminek.

Czy ten przepis również przygotowujecie w swoich domach, czy też stopniowo zniknął z książek kucharskich?

Źródło: warburtons.co.uk, kingarthurbaking.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.