Zupa krem czosnkowa – Prosty i popularny przepis

Kremowa zupa czosnkowa dodaje energii na przeziębienie i po przespanej nocy. Przyjdź, zainspiruj się i przygotuj najlepszą kremową zupę czosnkową na świecie.

Czosnek, czyli kapusta kiszona, to szybka i smaczna zupa, którą większość z nas zna przede wszystkim jako dopalacz po przespanej nocy.

Zupa czosnkowa jest popularna nie tylko ze względu na swój smak i szybkość przygotowania, ale także dlatego, że można ją ugotować z minimum składników i bez wieloletniego doświadczenia w gotowaniu.

Zupa czosnkowa dla zdrowia

Jednak zupa czosnkowa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Selen zawarty w czosnku obniża ciśnienie krwi, odtruwa organizm i wspomaga gojenie się ran. Allicyna działa najlepiej, gdy siekasz lub drobno miażdżysz ząbki czosnku. Pomoże Ci przy zaburzeniach trawienia, chorobach pęcherzyka żółciowego, wątroby, astmie, chorobach pasożytniczych, gorączce, przeziębieniu i wielu innych rzeczach.

Bogata zupa krem czosnkowa

Aby zupa czosnkowa naprawdę Cię syciła, przed włożeniem do miski możesz usmażyć kostki chleba na smalcu na złoty kolor. Zupę można również zagęścić bulionem.

Tłusta zupa krem czosnkowa

Jeśli nie zadowala Cię lekka dieta czosnkowa, ale masz ochotę na zupę o mocniejszym smaku i większej zawartości tłuszczu, możesz usmażyć grzanki z czosnkiem i cebulą na smalcu wieprzowym lub, jeśli chcesz, na smalcu z gęsi lub kaczki, lub dodać smalec do miski, zanim zalejesz składniki gorącą wodą.

Jeśli nie chcesz używać smalcu w zupie, odpowiednie są oleje tłoczone na zimno. Oleje te mają wyraźniejszy smak i zapach niż oleje rafinowane.

Jeśli nie masz problemu z ocieraniem się czosnku, możesz wcisnąć do miski kilka surowych ząbków czosnku i dla uzyskania ciekawszego smaku dodać do zupy kawałki czosnku, które wcześniej lekko podsmażyłeś lub ugotowałeś. Czosnek można również upiec w piekarniku i wcisnąć do gotowej zupy.

Wybór płynów, z których można ugotować zupa krem czosnkową jest szeroki. Możesz użyć gorącej wody, wody, w której gotowałeś kumin, ziemniaki lub rośliny strączkowe, wodę, w której gotowałeś kromki chleba, dowolny bulion (drobiowy, wołowy lub warzywny) lub bulion z zielonych ziół (pietruszka, szczypiorek, pokrzywa).

Przepis na zupa krem czosnkowa

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 15 minutaCzas całkowity: 25 minutaLiczba porcji:4 porcje

Kremowa zupa czosnkowa o doskonałym smaku, która rozgrzeje i wzmocni Twój organizm. Ugotuj najlepszy i najszybszy kremowy czosnek według naszego przepisu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę o boku około jednego centymetra.
  2. Ziemniaki włożyć do garnka, zalać ok. 700 ml wody, posolić, dodać kminek i gotować do miękkości ok. 8-10 minut.
  3. Zanim ziemniaki się ugotują, pokrój chleb w centymetrową kostkę. Chleb smażymy na patelni na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron na złoty kolor. Pod koniec opiekania zmniejsz ciepło do minimum, aby uniknąć przypalenia chleba w ostatniej chwili.
  4. Obierz czosnek. Wyciśnij 4 goździki, a pozostałe 2 pokrój w cienkie plasterki.
  5. Gdy tylko ziemniaki się ugotują, nie spuszczamy wody, tylko do bulionu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę gotujemy (maksymalnie minutę) i solimy.
  6. Podawaj zupę w miseczkach lub talerzach, posyp grzankami, posiekanym czosnkiem i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Porady, z czym podawać zupa krem ​​z czosnkiem

  • Do zupy czosnkowej można dodać np. jajko na twardo, mleko, śmietanę, smażoną cebulę, kminek, majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, pieprz mielony, pietruszkę, szczypiorek lub gotowaną kaszę.
  • Ulubiona jest doskonała zupa czosnkowa z twardym serem. Wystarczy zetrzeć twardy ser (Eidam, Gouda, Cheddar, Parmezan) do gotowej gorącej zupy czosnkowej.

Jak ulepszyć zupa krem czosnkową?

  • Jeśli zamierzasz na przykład piec mięso w piekarniku, skorzystaj z tego i upiecz od razu główkę czosnku (aby niepotrzebnie nie spalić piekarnika tylko dla kilku ząbków czosnku). Po dodaniu go do zupy otrzymujemy znakomitą kremową zupę czosnkową z pieczonego czosnku.
  • Możesz również ulepszyć przepis na zupę czosnkową, rozpuszczając odrobinę masła na patelni, w której lekko podsmażasz kilka ząbków czosnku i dodajesz je do zupy przed podaniem.
  • Zamiast klasycznego chleba w zupie czosnkowej można kroić chleb tostowy lub bułkę.
  • Podczas smażenia czosnku uważaj, aby go nie zrumienić – zupa będzie gorzka.
  • Możesz oprószyć smażony czosnek zwykłą mąką, aby stworzyć bulion na grubszą i bogatszą zupę.
  • Zupę czosnkową można przygotować w stylu rustykalnym, podając ją w bochenku chleba.
  • Możesz skropić olejem czosnkowym gotową zupę czosnkową na talerzu.

Jeśli lubisz kremowe zupy, wypróbuj inne przepisy na zupy z naszej kolekcji.

źródło: cooklikeczechs.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.