Zupa krem z cukinii: Szybki i prosty przepis

Krem z Cukinii to świetny pomysł na wykorzystanie dojrzewającej cukinii. Ta szybka i prosta zupa z cukinii na pewno przypadnie Ci do gustu i będziesz chciała ją robić częściej.

Cukinia zwykle nie jest skąpa, jeśli chodzi o płodność. Jest ich tak dużo w jednym czasie, że zaczynamy się zastanawiać, co z nimi zrobić. Dziś mamy dla Was wspaniały rodzaj preparatu z cukinii i gwarantujemy, że będzie smakował nawet tym, którzy inaczej nie przepadają za tym warzywem. Spróbuj zrobić z nami puszystą kremową zupę z cukinii. Doskonale sprawdza się w upalne letnie dni, nasyca, odświeża i dostarcza dużą ilość prozdrowotnych substancji.

Zupa krem z cukinii przepis
Źródło zdjęcia: Konmac / Shutterstock.com

Więcej o cukinii

Ze względu na bezpretensjonalność naszego dzisiejszego dania, porozmawiamy trochę więcej o cukinii.

Cukinia, po raz pierwszy pojawiła się w naszych kuchniach i ogrodach pod koniec lat 80. Ale jego historia jest znacznie dłuższa. Oryginalnie jest Amerykanką, która przybyła do Europy w XVI wieku podczas jednej z wypraw Kolumba. Jednak w naszym kraju, podobnie jak w całej Europie, niemal od razu zagościł na liście najpopularniejszych rodzajów warzyw. 

Wartości odżywcze cukinii

Jeśli spojrzymy na to z punktu widzenia wartości odżywczych, znajdziemy same pozytywy:

  • Cukinia składa się w 90% z wody. Ma zatem niską wartość energetyczną, co czyni go jednym z warzyw odpowiednich dla osób odchudzających się. Sto gramów cukinii to tylko 20 kcal, co jest ilością znikomą w porównaniu do ziemniaków, które mają tyle samo 90 kcal.
  • Zawiera dużą ilość potasu, który znacząco przyczynia się do wydalania szkodliwych substancji i nadmiaru wody z organizmu. To dosłownie silnik napędowy dla nerek. Dla diabetyków, osób cierpiących na dnę moczanową czy reumatyzm powinien stać się stałym elementem menu.
  • Ze względu na znaczną zawartość błonnika i lekko przeczyszczające działanie nadaje się również dla osób z problemami trawiennymi lub poddawanych peelingom detoksykującym i oczyszczającym.
  • Skórka cukinii zawiera dużo przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do zapobiegania chorobom i działają przeciwstarzeniowo. I to jest jeden z powodów, dla których zaleca się zbieranie młodych cukinii, najlepiej o wadze 250-400 g i maksymalnej długości 25 cm.

Przepisy na cukinię

W czasach, gdy cukinia z wielką sławą wdarła się do kuchni, nie było prawie potrawy, w której nie można by jej użyć. W latach dziewięćdziesiątych opublikowano całe książki kucharskie z cukinii, z których wiele stało się podstawą polskiej kuchni. Typowymi przykładami z tego okresu są placki ziemniaczane z cukinii czy słodkie wypieki. I to w nich najbardziej wyróżniały się zalety młodych owoców, które zmieniały bułki, ciasto z cukiniiplacki z cukinii w wyjątkowo soczyste i delikatne smakołyki.

Z biegiem lat dodawano inne wspaniałe przepisy na cukinię, w tym na przykład frytki z cukiniispaghetti z cukinii, kotlet z cukinii, grillowaną cukinię i oczywiście nasz dzisiejszy krem ​​lub zupa z cukinii.

Jak inaczej przygotować cukinię?

Do mniej znanych, ale wciąż coraz bardziej poszukiwanych przysmaków, należy także doskonała kiszona cukinia, stanowiąca alternatywę dla ogórków sterylizowanych (Polecamy: Przepis na zupa ogórkowa). W centrum uwagi zyskują również pieczone chipsy z cukinii, jako zdrowsza odmiana frytek smażonych. Baba ziemniaczana z cukinii jest również smaczna.

O tym, co jeszcze można „zrobić” z cukinii, można by długo pisać. Jakiś czas temu opublikowaliśmy już kilka typów w artykule tutaj. Istnieje niezliczona ilość dań, w których cukinia nie odgrywa większej roli, jednak jej udział w nich jest niezastąpiony. Wymienić możemy na przykład wszelkiego rodzaju dania zapiekane, szaszłyki, klopsiki, omlety, faszerowane, smażonegrillowane cukinie. I nie byłyby też cukiniami o szerokim spektrum działania, gdyby nie mieściły się w kategorii „ konserwowanej żywności ”.

W ostatnich latach bardzo popularne stały się mieszanki warzyw sterylizowanych z cukinią, które następnie dodaje się jako przyprawę do różnych potraw, pod mięso, a nawet na grzanki. Osobny rozdział to wspaniała kapusta z cukinii w słoikach. Jego ostateczne przygotowanie to wtedy kwestia kilku minut, a smak jest doskonały. Cukinię można suszyć i zamrażać. Po prostu cukinie zadomowiły się tu na stałe i nie ma ograniczeń w ich stosowaniu.

Przepis na zupa krem z cukinii

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaCzas gotowania: 20 minutaCzas całkowity: 35 minutaLiczba porcji:4 porcje

A teraz obiecany letni przysmak – Szybka zupa krem z cukinii z parmezanowymi grzankami. Procedura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie z przepisem na zupę krem ​​z cukiniiLekka zupa z cukinii ze śmietaną to jedno z nielicznych dań z cukinii, w których z powodzeniem można wykorzystać nawet starsze i znacznie przejrzałe owoce.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na podgrzane masło z kroplą oliwy z oliwek (dodajemy częściowo dla smaku, ale głównie, żeby masło się nie przypaliło) i smażyć na jasnoróżowy kolor.
  2. Dodaj startą cukinię i jednocześnie zwiększ dopływ ciepła, aby szybciej stała się przezroczysta.
  3. Dodaj ciepły bulion i zimną śmietanę. Dobrze wymieszaj, zmniejsz moc kuchenki i mieszaj tylko od czasu do czasu. Gotować około 10-15 minut, aż cukinia zmięknie.
  4. Dodać zmiażdżony czosnek i gałkę muszkatołową. Ponownie wymieszaj i gotuj przez minutę.
  5. Zmiksuj zupę blenderem zanurzeniowym na gładką pianę.
  6. Posmakuj i dopraw solą i pieprzem.
  7. Do każdego talerza zupy dodajemy koperek parmezanowych grzanek, instrukcja ich przygotowania znajduje się poniżej.
  8. Udekoruj talerz świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki (jeśli nie masz, użyj suszonej).
  9. Na pewno znajdziemy kilka ostatnich kropel w kubeczku na krem, którym ozdobimy powierzchnię zupy. Następnie bierzemy wykałaczkę, którą rozprowadzamy krople trochę na boki lub może w kształcie serca. To proste, a daje duży efekt.

Parmezanowe grzanki w zupie z cukinii

Włoska zupa krem z cukinii słynie z parmezanowych grzanek. Wyrazisty smak parmezanu dopełnia smaku zupy, dlatego polecamy spróbować również parmezanowych grzanek. Jeśli nie masz włoskiego parmezanu (tak, Parmigiano Reggiano), który również pasuje do wspaniałej zupy z cukinii.

Składniki

  • biały chleb (można użyć bagietek lub bułek, najlepszy jest starszy chleb tostowy),
  • ser,
  • sól i pieprz,
  • olej (oliwkowy lub inny).

Przepis na grzanki z parmezanem

  1. Na patelni roztapiamy masło z kroplą oleju.
  2. Wlać do niego lekko osolony chleb pokrojony w kostkę i szybko smażyć przez 4-5 minut. Mieszaj i uważaj, aby się nie spalić.
  3. Następnie odstaw grzanki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Powierzchnię posypać tartym serem wybranego rodzaju, blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i odczekać kilka minut, aż ser się zapiecze i nabierze złotego koloru.
Zupa cukiniowa
Źródło zdjęcia: MariaKovaleva / Shutterstock.com

Grzanki z tofu w zupie z cukinii

Dla tych, którzy z jakiegoś powodu unikają białej mąki, proponujemy inny wariant grzanek. Zamiast ciasta z białej mąki użyjemy sera tofu, naturalnego lub jednego z wariantów smakowych.

Składniki

  • 1 opakowanie serka Tofu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • trochę masła i kropla oleju,
  • ząbek czosnku.

Przepis na grzanki z tofu

  1. Ser kroimy w drobną kostkę, którą smażymy ze wszystkich stron na maśle z kroplą oleju na złoty kolor.
  2. Na koniec spryskaj je lekko sosem sojowym, dodaj przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony czosnek i po raz ostatni wymieszaj.

Wskazówki, jak ulepszyć zupę z cukinii

Jeśli masz ochotę poeksperymentować z tą smaczną i zdrową zupą, koniecznie wypróbuj połączenie zupy z cukinii z warzywami, które stworzy naprawdę pyszne dania:

  • Zupa Patison Z Cukinii
  • Zupa dyniowo-cukiniowa
  • Dietetyczna zupa z cukinii z koperkiem
  • zupa z cukinii z miętą
  • Zupa Kalafiorowa Z Cukinii
  • Zupa Brokułowo-Cukiniowa

Kombinacji jest wiele, tylko od Ciebie zależy, czy masz ochotę na zupę pomidorową z cukinii, czy też chcesz spróbować innych warzyw.

A teraz pozostaje tylko życzyć smacznego!


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.