Zupa krem z cukinii: Szybki i prosty przepis
Krem z Cukinii to świetny pomysł na wykorzystanie dojrzewającej cukinii. Ta szybka i prosta zupa z cukinii na pewno przypadnie Ci do gustu i będziesz chciała ją robić częściej.
Cukinia zwykle nie jest skąpa, jeśli chodzi o płodność. Jest ich tak dużo w jednym czasie, że zaczynamy się zastanawiać, co z nimi zrobić. Dziś mamy dla Was wspaniały rodzaj preparatu z cukinii i gwarantujemy, że będzie smakował nawet tym, którzy inaczej nie przepadają za tym warzywem. Spróbuj zrobić z nami puszystą kremową zupę z cukinii. Doskonale sprawdza się w upalne letnie dni, nasyca, odświeża i dostarcza dużą ilość prozdrowotnych substancji.
Więcej o cukinii
Ze względu na bezpretensjonalność naszego dzisiejszego dania, porozmawiamy trochę więcej o cukinii.
Cukinia, po raz pierwszy pojawiła się w naszych kuchniach i ogrodach pod koniec lat 80. Ale jego historia jest znacznie dłuższa. Oryginalnie jest Amerykanką, która przybyła do Europy w XVI wieku podczas jednej z wypraw Kolumba. Jednak w naszym kraju, podobnie jak w całej Europie, niemal od razu zagościł na liście najpopularniejszych rodzajów warzyw.
Wartości odżywcze cukinii
Jeśli spojrzymy na to z punktu widzenia wartości odżywczych, znajdziemy same pozytywy:
- Cukinia składa się w 90% z wody. Ma zatem niską wartość energetyczną, co czyni go jednym z warzyw odpowiednich dla osób odchudzających się. Sto gramów cukinii to tylko 20 kcal, co jest ilością znikomą w porównaniu do ziemniaków, które mają tyle samo 90 kcal.
- Zawiera dużą ilość potasu, który znacząco przyczynia się do wydalania szkodliwych substancji i nadmiaru wody z organizmu. To dosłownie silnik napędowy dla nerek. Dla diabetyków, osób cierpiących na dnę moczanową czy reumatyzm powinien stać się stałym elementem menu.
- Ze względu na znaczną zawartość błonnika i lekko przeczyszczające działanie nadaje się również dla osób z problemami trawiennymi lub poddawanych peelingom detoksykującym i oczyszczającym.
- Skórka cukinii zawiera dużo przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do zapobiegania chorobom i działają przeciwstarzeniowo. I to jest jeden z powodów, dla których zaleca się zbieranie młodych cukinii, najlepiej o wadze 250-400 g i maksymalnej długości 25 cm.
Przepisy na cukinię
W czasach, gdy cukinia z wielką sławą wdarła się do kuchni, nie było prawie potrawy, w której nie można by jej użyć. W latach dziewięćdziesiątych opublikowano całe książki kucharskie z cukinii, z których wiele stało się podstawą polskiej kuchni. Typowymi przykładami z tego okresu są placki ziemniaczane z cukinii czy słodkie wypieki. I to w nich najbardziej wyróżniały się zalety młodych owoców, które zmieniały bułki, ciasto z cukinii i placki z cukinii w wyjątkowo soczyste i delikatne smakołyki.
Z biegiem lat dodawano inne wspaniałe przepisy na cukinię, w tym na przykład frytki z cukinii, spaghetti z cukinii, kotlet z cukinii, grillowaną cukinię i oczywiście nasz dzisiejszy krem lub zupa z cukinii.
Jak inaczej przygotować cukinię?
Do mniej znanych, ale wciąż coraz bardziej poszukiwanych przysmaków, należy także doskonała kiszona cukinia, stanowiąca alternatywę dla ogórków sterylizowanych (Polecamy: Przepis na zupa ogórkowa). W centrum uwagi zyskują również pieczone chipsy z cukinii, jako zdrowsza odmiana frytek smażonych. Baba ziemniaczana z cukinii jest również smaczna.
O tym, co jeszcze można „zrobić” z cukinii, można by długo pisać. Jakiś czas temu opublikowaliśmy już kilka typów w artykule tutaj. Istnieje niezliczona ilość dań, w których cukinia nie odgrywa większej roli, jednak jej udział w nich jest niezastąpiony. Wymienić możemy na przykład wszelkiego rodzaju dania zapiekane, szaszłyki, klopsiki, omlety, faszerowane, smażone, grillowane cukinie. I nie byłyby też cukiniami o szerokim spektrum działania, gdyby nie mieściły się w kategorii „ konserwowanej żywności ”.
W ostatnich latach bardzo popularne stały się mieszanki warzyw sterylizowanych z cukinią, które następnie dodaje się jako przyprawę do różnych potraw, pod mięso, a nawet na grzanki. Osobny rozdział to wspaniała kapusta z cukinii w słoikach. Jego ostateczne przygotowanie to wtedy kwestia kilku minut, a smak jest doskonały. Cukinię można suszyć i zamrażać. Po prostu cukinie zadomowiły się tu na stałe i nie ma ograniczeń w ich stosowaniu.
Przepis na zupa krem z cukinii
A teraz obiecany letni przysmak – Szybka zupa krem z cukinii z parmezanowymi grzankami. Procedura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie z przepisem na zupę krem z cukinii. Lekka zupa z cukinii ze śmietaną to jedno z nielicznych dań z cukinii, w których z powodzeniem można wykorzystać nawet starsze i znacznie przejrzałe owoce.
Składniki
Przygotowanie
- Cebulę drobno posiekać, wrzucić na podgrzane masło z kroplą oliwy z oliwek (dodajemy częściowo dla smaku, ale głównie, żeby masło się nie przypaliło) i smażyć na jasnoróżowy kolor.
- Dodaj startą cukinię i jednocześnie zwiększ dopływ ciepła, aby szybciej stała się przezroczysta.
- Dodaj ciepły bulion i zimną śmietanę. Dobrze wymieszaj, zmniejsz moc kuchenki i mieszaj tylko od czasu do czasu. Gotować około 10-15 minut, aż cukinia zmięknie.
- Dodać zmiażdżony czosnek i gałkę muszkatołową. Ponownie wymieszaj i gotuj przez minutę.
- Zmiksuj zupę blenderem zanurzeniowym na gładką pianę.
- Posmakuj i dopraw solą i pieprzem.
- Do każdego talerza zupy dodajemy koperek parmezanowych grzanek, instrukcja ich przygotowania znajduje się poniżej.
- Udekoruj talerz świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki (jeśli nie masz, użyj suszonej).
- Na pewno znajdziemy kilka ostatnich kropel w kubeczku na krem, którym ozdobimy powierzchnię zupy. Następnie bierzemy wykałaczkę, którą rozprowadzamy krople trochę na boki lub może w kształcie serca. To proste, a daje duży efekt.
Parmezanowe grzanki w zupie z cukinii
Włoska zupa krem z cukinii słynie z parmezanowych grzanek. Wyrazisty smak parmezanu dopełnia smaku zupy, dlatego polecamy spróbować również parmezanowych grzanek. Jeśli nie masz włoskiego parmezanu (tak, Parmigiano Reggiano), który również pasuje do wspaniałej zupy z cukinii.
Składniki
- biały chleb (można użyć bagietek lub bułek, najlepszy jest starszy chleb tostowy),
- ser,
- sól i pieprz,
- olej (oliwkowy lub inny).
Przepis na grzanki z parmezanem
- Na patelni roztapiamy masło z kroplą oleju.
- Wlać do niego lekko osolony chleb pokrojony w kostkę i szybko smażyć przez 4-5 minut. Mieszaj i uważaj, aby się nie spalić.
- Następnie odstaw grzanki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Powierzchnię posypać tartym serem wybranego rodzaju, blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i odczekać kilka minut, aż ser się zapiecze i nabierze złotego koloru.
Grzanki z tofu w zupie z cukinii
Dla tych, którzy z jakiegoś powodu unikają białej mąki, proponujemy inny wariant grzanek. Zamiast ciasta z białej mąki użyjemy sera tofu, naturalnego lub jednego z wariantów smakowych.
Składniki
- 1 opakowanie serka Tofu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- trochę masła i kropla oleju,
- ząbek czosnku.
Przepis na grzanki z tofu
- Ser kroimy w drobną kostkę, którą smażymy ze wszystkich stron na maśle z kroplą oleju na złoty kolor.
- Na koniec spryskaj je lekko sosem sojowym, dodaj przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony czosnek i po raz ostatni wymieszaj.
Wskazówki, jak ulepszyć zupę z cukinii
Jeśli masz ochotę poeksperymentować z tą smaczną i zdrową zupą, koniecznie wypróbuj połączenie zupy z cukinii z warzywami, które stworzy naprawdę pyszne dania:
- Zupa Patison Z Cukinii
- Zupa dyniowo-cukiniowa
- Dietetyczna zupa z cukinii z koperkiem
- zupa z cukinii z miętą
- Zupa Kalafiorowa Z Cukinii
- Zupa Brokułowo-Cukiniowa
Kombinacji jest wiele, tylko od Ciebie zależy, czy masz ochotę na zupę pomidorową z cukinii, czy też chcesz spróbować innych warzyw.
A teraz pozostaje tylko życzyć smacznego!
Inne ulubione przepisy