Szybka zupa kukurydziana – prosty przepis

Zupa kukurydziana to podstawa. Chcesz, aby Twoje dzieci cieszyły się czymś naprawdę zdrowym i dobrym? Przygotuj dla nich zupę kukurydzianą, którą możesz nawet całkowicie zmiksować.

Zupa kukurydziana = szybkie przygotowanie i doskonały smak. Jest gotowy w mgnieniu oka i jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Możesz go przygotować z mrożonej lub konserwowanej kukurydzy.

zupa kukurydziana przepis
Źródło zdjęcia: Amarita / Shutterstock.com

Wcześniej kukurydzą karmiono głównie zwierzęta gospodarskie, ale dziś już wiemy, że możemy ją również włączyć do naszej diety.

Zawiera dużo błonnika i jest jednym z najzdrowszych zbóż.

Do przygotowania tej zupy kukurydzianej możesz użyć mrożonej lub konserwowanej kukurydzy. Amerykańską zupę kukurydzianą przygotowuje się również z ziemniakami, boczkiem i kwaśnym boczkiem, można też spróbować kremowej zupy kukurydzianej, która szczególnie spodoba się dzieciom.

Dlaczego zupa kukurydziana jest odpowiednia dla dzieci?

Ponieważ kukurydza jest bogata w błonnik, reguluje trawienie i jest doskonała dla zdrowia przewodu pokarmowego. Ponadto kukurydza zawiera witaminy z grupy B oraz szereg składników mineralnych, takich jak fosfor, potas czy magnez. Kukurydza działa również jako doskonały przeciwutleniacz. Jego słodki smak przyciąga również dzieci. Możesz więc bez obaw podawać swoim dzieciom kukurydzę. Z pewnością pokochają tę zupę.

Zupa kukurydziana z puszki i zupa kukurydziana z mrożonej kukurydzy zostaną przygotowane bardzo szybko, a ty zdobędziesz punkty w domu. Ponadto nawet najmniejsze dzieci mogą jeść kukurydzę od dziewięciu miesięcy. Jeśli zastanawiasz się, czy zupa kukurydziana jest zdrowa, to zdecydowanie tak!

Przepis na zupę kukurydzianą

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 minutaCzas gotowania: 10 minutaCzas całkowity: 30 minutaLiczba porcji:4 porcje

Zupę kukurydzianą można bardzo szybko przygotować na obiad i kolację. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Czy pójdziesz na to?

Składniki

Przygotowanie

  1. Drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na rozgrzanym maśle w rondelku.
  2. Dodać mrożoną kukurydzę i zalać wszystko bulionem warzywnym.
  3. Zupę krótko gotujemy, aż kukurydza będzie miękka.
  4. Odcedź bulion i odstaw. Resztę zmiksuj blenderem na owsiankę w razie potrzeby i przecedź przez sitko do zarezerwowanego bulionu.
  5. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem.

Jak ulepszyć zupę kukurydzianą?

  • Na koniec możemy zmiękczyć zupę śmietaną lub kwaśną śmietaną. Rodzi się zupa kukurydziana dla dzieci.
  • Jeśli chcesz przygotować zupę kukurydzianą trochę inaczej, spróbuj jej po amerykańsku z boczkiem i ziemniakami.
Jakiej kukurydzy użyć do zupy?

Oprócz mrożonej kukurydzy zdecydowanie można użyć do zupy sterylizowanej kukurydzy, czyli z puszki.

Z czym podać zupę kukurydzianą?

Zupa kukurydziana może być ostra, o ile nie robisz jej dla dzieci. W takim razie zainspiruj się kuchnią azjatycką i przygotuj azjatycką zupę kukurydzianą z przyprawami chili, pastą curry i mlekiem kokosowym. Zupa ta może być również podawana z grzankami, smażonym boczkiem, wiórkami serowymi lub smażonymi ziarnami kukurydzy.

Źródło: realsimple.com, foodafactoflife.org.uk


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.