Zupa Marchewkowa z pieczonej marchewki: Przepis dla dzieci i dorosłych

Zupa marchewkowa jest zdrowa, nadaje się do detoksykacji organizmu i doskonała, jeśli chcesz pozbyć się dużego zapasu marchwi. Zupa marchewkowa ma szereg właściwości zdrowotnych.

Zupa Marchewkowa jest odpowiednia dla wegetarian, osób z nietolerancją laktozy, miłośników słodkich zup oraz dla dzieci. Wypróbuj przepis na kremową wersję, która postawi Cię na nogi i dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Wariacje Zupy Marchewkowej

Oczywiście podstawowy przepis na zupę marchewkową można modyfikować według własnego gustu. Składniki, które możesz dodać do zupy to:

  • ożywić,
  • dynia,
  • ziemniaki,
  • Pomarańczowy,
  • czerwony pieprz.

Przepis na zupę marchewkową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 50 minutaCzas całkowity:1 godzina Liczba porcji:4 porcje

Przygotuj domową najlepsza zupę marchewkową, którą zasmakuje całej rodzinie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zacznij od nagrzania piekarnika do 200°C. Następnie zacznij obierać marchewki. Po oczyszczeniu i opłukaniu wodą pokrój je w plasterki. Ułóż je na papierze do pieczenia na blasze, skrop oliwą z oliwek i solą.
  2. Piecz marchewki przez 25 do 30 minut, aż się skarmelizują po bokach.
  3. Gdy marchewki pieczą się w piekarniku, drobno posiekaj cebulę.
  4. Gdy marchewki się upieką, wyjmij je z piekarnika i przygotuj garnek, do którego wlewasz dwie łyżki oliwy z oliwek i rozgrzewasz. Następnie wlej drobno posiekaną cebulę do garnka i pozwól jej się skarmelizować. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę kminku i ciągle mieszać przez minutę.
  5. Całość zalewamy bulionem warzywnym i dodajemy upieczoną marchewkę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, aby zupa tylko bulgotała i dodać mleko kokosowe. Pozostaw bulgotanie w ten sposób przez 15 minut, aż zapachnie w całej kuchni.
  6. Następnie zmiksuj zupę na gładką masę, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem i podawaj. Zupa krem ​​z marchwi nadaje się również dla dzieci, więc cała rodzina będzie zachwycona.

Polecamy: Zupa z kalarepy

  • Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym świetnie smakuje posypana ziołami wraz z pełnoziarnistym pieczywem.
  • Zawsze możesz ugotować zupę marchewkową w inny sposób. Latem spróbuj dodać serdecznik, zimą posyp szczyptą cynamonu. Tymianek dobrze komponuje się również z kremową zupą marchewkową.
  • Po wypróbowaniu podstawowego przepisu nie zapomnijcie o zupie marchewkowo-imbirowej, która jest gotowym przysmakiem.
  • Jeśli lubisz coś chrupiącego w swojej zupie, spróbuj smażonego groszku (dostępny w sklepie spożywczym), który przypomina grzanki.

Dlaczego marchew jest zdrowa?

Czy twoi rodzice i nauczyciele mówili ci, że jeśli zjesz marchewkę, będziesz świetnie widzieć? Jaka jest w tym prawda i jaki jest dla nas korzystny wpływ marchwi? Marchew zawiera wiele witamin, takich jak A, C, K i B8. Jest również pełen przeciwutleniaczy i jest dietetyczny dzięki niskiej zawartości kalorii. Jakie są skutki zdrowotne regularnego spożywania marchwi? Marchewka:

  • obniża poziom cholesterolu,
  • wspomaga trawienie,
  • poprawia wzrok
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • zwiększa przepływ krwi.

Włączenie marchwi do diety naprawdę ma doskonały wpływ na zdrowie.

Jak przechowywać marchewki

Aby marchewki służyły Ci przez długi czas, musisz je odpowiednio przechowywać. Jakie są idealne warunki do jego przechowywania? Istnieje kilka wariantów:

  • przechowywanie w piasku w piwnicy,
  • w plastikowej torbie w ciemnym i chłodnym miejscu,
  • przechowywanie w lodówce.

Najbardziej wydajną metodą przechowywania jest przechowywanie marchwi w piasku. Ale tej sztuczki można użyć tylko w domach z ciemną i wilgotną piwnicą. Wsypujesz piasek do skrzynki, którą masz pod ręką i po prostu sadzisz w niej marchewki. Sposobem na utrzymanie marchwi w idealnym stanie, który można stosować również w mieszkaniach niepodpiwniczonych, jest przechowywanie marchwi w plastikowej torbie w spiżarni. Trzecią opcją jest przechowywanie marchwi w lodówce, ale w ten sposób zachowają one świeżość maksymalnie przez dwa tygodnie. Potem zaczyna mięknąć i pleśnieć.

Polecamy: Przepis na ciasto marchewkowe

Zupa marchewkowa to z pewnością nie jedyny sposób na przetworzenie marchwi. Pyszna jest również marchewka gotowana na parze lub pieczona w piekarniku. Jeśli masz ochotę na zdrowy deser, spróbuj ciasta marchewkowego. Jeśli chcesz poeksperymentować, zrób zupę z czarnej marchwi lub spróbuj fioletowej marchwi. Ciesz się posiłkiem!

Źródło: cookieandkate.com, eatingwell.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (2 votes)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.